Каррі на кокосовому молоці: рецепт тайського супу

Каррі на кокосовому молоці: рецепт тайського супу

Час читання - 5 хв.

Цей ароматний, багатий на різноманітні смаки суп – головний конкурент супу Том Ям, який також походить з Таїланду. Занотовуйте два рецепти цієї страви – з куркою та з креветками.

Тайська кухня вже набула неабиякої популярності серед українських гурманів. Більшість шанувальників страв з цієї країни – туристи, які відвідували курорти Таїланду. Для нашого смаку ця їжа дуже гостра та фантастично різноманітна за поєднаннями. Солодке, кисле, вогняно гостре – усе це цілком поєднується в одній страві. Замовляючи їжу в ресторанах в Таїланді, не забудьте зазначити, щоб не додавали забагато чилі та інших спецій. Тоді буде шанс, що ви зможете скуштувати замовлені страви.

Звичайно, суп номер один для тайців – це Том Ям. Також обов’язково варто спробувати смажений рис, локшину Пад Тай, салат Сом Там, а також рибу, яку тут смачно готують у соляній кірці на вугіллі. 

Якщо вам не доводилося ще куштувати тайську кухню, то суп Том Кха Каї на кокосовому молоці – чудовий привід почати знайомство. У ньому є всі знакові тайські продукти: лемонграс, креветки, рибний соус, кокосове молоко, лайм та чилі.

Пропонуємо вам два рецепти, один з яких прикрасить домашній раціон, другий – вартий того, аби внести його в меню кафе чи ресторану. Навіть якщо це не ресторан тайської кухні!

 

Суп каррі на кокосовому молоці з креветками

В Українській кухні перші страви готують переважно на м’ясних насичених бульйонах. В Таїланді також використовують бульйони, зокрема – з курки. Але найчастіше насиченості першим стравам надають за допомогою ароматних трав, спецій, з яких готують спеціальні пасти. Опанувавши базові техніки приготування, ви зможете готувати тайську їжу з легкістю. На 2-3 порції супу на кокосовому молоці з креветками знадобляться такі інгредієнти:

  • 400 мл кокосового молока;
  • 250 мл води;
  • 120 г рисової локшини;
  • 250 г сирих очищених великих креветок; 
  • 1 цибулина-шалот;
  • 2 см кореня імбиру; 
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 солодкий червоний перець; 
  • 1 стебло лемонграсу;
  • 1 лайм;
  • 2 ст. л. рибного соусу; 
  • 2 ст. л. світлого соєвого соусу; 
  • 2,5 ст. л. цукру;
  • 1/2-1 ст. л. гострого соусу чилі; 
  • 1-2 ст. л. тайської червоної пасти каррі;
  • 1/2 ч. л. меленої куркуми;
  • 1-2 ст. л. олії;
  • кінза, зелена цибуля.

Кількість порцій – 2-3, час на приготування – 30 хвилин.

 

Каррі на кокосовому молоці з креветками: покроковий рецепт супу

  1. Залийте суху локшину окропом і залиште на 10 хвилин. Відкиньте на друшляк і промийте холодною водою.
  2. Почистьте цибулю, часник та імбир. Шалот і часник дрібно наріжте, натріть імбир на дрібній тертці.
  3. Перець чилі розріжте навпіл, видаліть насіння, наріжте соломкою.
  4. У лемонграсу видаліть верхнє листя, розбийте стебло ножем.
  5. У каструлі з товстим дном розігрійте олію на середньому вогні. Додайте цибулю-шалот та імбир, смажте, помішуючи, до появи аромату, кілька хвилин.
  6. Додайте часник, куркуму та пасту каррі та продовжуйте смажити 1–2 хв.
  7. Влийте кокосове молоко та воду, додайте лемонграс, доведіть до кипіння.
  8. Додайте солодкий перець, соєвий та рибний соус, цукор та соус чилі. Покладіть у суп креветки та варіть на повільному вогні 5 хв.
  9. Додайте в суп локшину, вичавте сік з лайма, прогрійте, 1 хв, і зніміть з вогню. Видаліть лемонграс.
  10. Розлийте суп по тарілках. Подавайте, прикрасивши дрібно порізаною зеленою цибулею та кінзою.

 

Каррі на кокосовому молоці – суп з куркою

Особливість цього рецепту тайського супу – універсальність, адже в даному варіанті не використовується готова паста каррі. Але набір інгредієнтів дозволяє відтворити традиційний для кухні Таїланду смак. Для приготування страви потрібні такі продукти:

Для пасти:

  • 2 шт. перцю гострого;
  • 1 шт. солодкий болгарський перець;
  • 1 шт. лемонграс;
  • 1 шт. лук-шалот;
  • 3 стебла цибулі зеленої;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ч. л. томатної пасти;
  • 1 ч. л. паприки;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 1 ч.л. каррі гострого.

Для супу:

  • 500 мл бульйону курячого;
  • 400 мл молока кокосового;
  • 1-2 шт. курячого філе (відварене заздалегідь);
  • 1 шт. цибуля ріпчаста;
  • 1 шт. картопля;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • перець чорний, сіль за смаком.

Кількість порцій – 5-6. Час приготування – до 45 хвилин.


Каррі в кокосовому молоці – рецепт з куркою покроковий:

  1. Спочатку приготуємо пасту. У блендері змішаємо цибулю шалот, зелену цибулю, перець, паприку, куркуму, каррі, томатну пасту, гострий перець, часник. Все ретельно перебиваємо, має вийти однорідна ароматна маса.
  2. Чистимо та дрібнимо цибулю, часник.
  3. Розігріємо олію в каструлі й обсмажимо цибулю, часник, доки вони не стануть прозорими.
  4. Додаємо приготовлену пасту, вливаємо кокосове молоко, доводимо суп до кипіння.
  5. Після цього додаємо бульйон, порізану дрібними кубиками картоплю, варимо суп 10-15 хвилин.
  6. Вимикаємо вогонь на мінімум та збиваємо суп блендером.
  7. Куряче філе розриваємо на волокна, додаємо в суп, залишимо ще на 10 хвилин на маленькому вогні. Можна подавати.

Смачного!