Фаршировані печериці: закуска для гурманів

Фаршировані печериці: закуска для гурманів

Час читання - 5 хв.

Фаршировані гриби гармонійно поєднуються практично з будь-чим. Пропонуємо два оригінальні рецепти фаршированих печериць для особливого випадку.

Закуски з грибів ніколи не втрачають популярності та актуальності. Напередодні будь-якого свята кухарі — професіонали чи любителі — змагаються у майстерності та вигадують оригінальні страви з печериць та інших грибів. Вони гармонійно поєднуються із сирами (твердими, вершковими, плавленими), м’ясом, овочами, рибою — практично з будь-чим! Кожна господиня чи шеф-кухар мають у своєму арсеналі декілька смачних страв із грибами. Дуже апетитна закуска — фаршировані гриби, зокрема печериці. Ці гриби люблять майже всі, готують їх як на свята, так і для щоденного харчування.

Феєрія грибного смаку

Печериці мають лише один маленький недолік (будемо вважати це невеличкою особливістю в цілому чудового продукту) — вони дещо прісні, без яскраво вираженого грибного смаку. Є декілька професійних секретів, як підсилити смак печериць (та й будь-яких грибів). Вважайте, що тепер ці хитрощі — у вашому кулінарному арсеналі. Спробуємо приготувати гриби, фаршировані… грибами! Так, це буде справжній вибух смаку.

Для 4 порцій фаршированих печериць знадобляться такі інгредієнти:

  • 8 великих білих печериць із неушкодженими шляпками;
  • 200 г глив;
  • 200 г грибів шиїтаке;
  • 3 цибулини шалот;
  • 200 г білих грибів (свіжих або сушених, сушені потрібно замочити у воді заздалегідь);
  • 50 г вершкового масла;
  • 100 г тертого пармезану;
  • 100 г витриманого сиру чеддер;
  • трошки рослинної олії для смаження;
  • 2 шматочки білого багету;
  • гранульований часник;
  • сіль, перець за смаком.

 

Час приготування — 40 хвилин.

 

Покрокове приготування:

  1. Печериці ретельно миємо, вирізаємо ніжку.
  2. За допомогою ложки видаляємо частину м’якоті з грибів, формуючи їх для подальшого фарширування.
  3. Дрібно нарізаємо ніжки та м’якоть печериць, ретельно вимиті інші гриби.
  4. Чистимо та подрібнюємо цибулю шалот.
  5. Розігріваємо пательню з рослинною олією, викладаємо цибулю. Смажимо на середньому вогні, постійно помішуючи, до прозорості.
  6. Після цього додаємо до цибулі всі порізані гриби та смажимо 10 хвилин.
  7. Поки гриби смажаться, на іншій пательні підсмажуємо шматочки багету, посипаємо їх сухим часником та перемелюємо у блендері на панірувальні сухарі.
  8. Коли грибна суміш буде готова, додаємо природні підсилювачі смаку — вершкове масло, гранульований часник та подрібнений пармезан, трохи солі за смаком, чорний мелений перець.
  9. Ретельно перемішуємо, поки не розчиняться сир та масло, і одразу вимикаємо вогонь.
  10. Шапочки печериць наповнюємо сирно-грибною сумішшю, ставимо на змащене олією деко.
  11. Кожну фаршировану печерицю посипаємо тертим чеддером та підготовленими меленими сухариками.
  12. Запікаємо 10 хвилин до рум’яної скоринки.
  13. Подаємо порційно, притрусивши тертим пармезаном.

Фаршировані печериці для домашнього свята

М’ясо з грибами — безпрограшний тандем для ситної та смачної закуски святкового меню. Також цей рецепт стане в пригоді, коли на порозі — неочікувані гості, а в холодильнику — лише звичний набір продуктів, без делікатесів. Це якраз той випадок, коли із буденних інгредієнтів виходить закуска, яка точно не залишиться на тарілках. Рецепт розраховано на 4 порції, але радимо подвоїти норму — це справді дуже смачна страва.

Інгредієнти:

  • 8 великих королівських (коричневих) печериць;
  • 250 г копченої шинки;
  • 1 велика цибулина;
  • 100 г жирних вершків;
  • 1 зубчик часнику;
  • 150 г твердого сиру (із вершковим смаком);
  • спеції — сіль, перець чорний мелений, дрібка копченої паприки;
  • невелика кількість олії для смаження;
  • свіжа зелень для ефектної подачі.

 

Час приготування — 30 хвилин.

 

Готуємо так:

  1. Печериці підготуємо так само, як у рецепті для професійних кухарів: відрізаємо ніжки, ложкою вичищаємо кожний гриб.
  2. Смажимо порізану дрібними кубиками цибулю на розігрітій пательні з олією.
  3. Шматочки грибів ріжемо дрібно, додаємо до цибулі, коли вона стане прозорою та почне набувати золотистого кольору.
  4. Смажимо начинку для печериць, додавши нарізану кубиками копчену шинку. Добре, якщо вона буде досить жирною, це додасть фаршированим грибам соковитості.
  5. Коли начинка буде готова, солимо за смаком, додаємо чорний перець та копчену паприку, вершки. Тушкуємо ще 5 хвилин на маленькому вогні.
  6. Фаршируємо печериці начинкою, посипаємо тертим сиром.
  7. Запікаємо фаршировані печериці 10–15 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
  8. Подаємо гриби з начинкою гарячими, прикрасивши гілочками свіжої зелені.
До начинки у цьому рецепті можна додати такі складові: куряче або індиче філе чи фарш. Не бійтеся експериментувати — спробуйте використати креветки або шматочки червоної риби. Так страва стане більш вишуканою та оригінальною. Вегетаріанці можуть приготувати печериці, фаршировані тільки овочами: болгарським перцем, консервованою кукурудзою, навіть картопляним пюре. Спробуйте, буде смачно!