Ароматне запечене м’ясо під «шубою» із сиру, картоплі, цибулі,
грибів та соусів — традиційна святкова страва для багатьох українських родин.
Дехто називає приготовлену таким чином свинину або яловичину (насправді можна
використати і птицю) м’ясом по-французьки. Можливо, ви зараз здивуєтеся,
але існує ще кілька назв: «М’ясо по-капітанськи», «Дипломат», «По-домашньому» або «Сюрприз».
Не дуже важливо, як саме назвати це безпрограшне та ситне поєднання
продуктів. Цікаво буде дізнатися, що страву вигадав француз, але в Росії. У
всьому світі, окрім пострадянського простору, страву називають «М’ясом по-орловськи» («Телятина Орлов» — Veau Orloff).
Річ у тім, що винахідник страви, французький кухар Урбен Дюбуа, працював на кухні в
російського графа Олексія Орлова. Саме талановитий француз вигадав поєднання телятини, соусу
бешамель, картоплі та грибів, вкритих апетитною скоринкою із сиру.
У більш простій версії страви, яка згодом отримала розповсюджену назву «М’ясо по-французьки», не
використовували такий інгредієнт, як гриби, а соус бешамель замінили на більш
доступні та дешеві сметану, вершки, майонез та додали цибулю.
Усі знають, що запечене у вигляді багатошарової запіканки м’ясо під сиром та соусами — це
фантастично смачно. Проте не завжди корисно, враховуючи використання картоплі,
майонезу, жирних сортів м’яса.
Пропонуємо вам
два рецепти м’яса по-селянськи. Перший цілком відповідатиме принципам здорового
харчування, а другий, більш вишуканий, може сподобатися шеф-кухарям ресторанів.