М’ясо по-селянськи: історія страви та нюанси приготування

Час читання - 3 хв.

Пропонуємо вам два рецепти м’яса по-селянськи. Перший цілком відповідатиме принципам здорового харчування, а другий, більш вишуканий, може сподобатися шеф-кухарям ресторанів.

Ароматне запечене м’ясо під «шубою» із сиру, картоплі, цибулі, грибів та соусів — традиційна святкова страва для багатьох українських родин. Дехто називає приготовлену таким чином свинину або яловичину (насправді можна використати і птицю) м’ясом по-французьки. Можливо, ви зараз здивуєтеся, але існує ще кілька назв: «М’ясо по-капітанськи», «Дипломат», «По-домашньому» або «Сюрприз».

Не дуже важливо, як саме назвати це безпрограшне та ситне поєднання продуктів. Цікаво буде дізнатися, що страву вигадав француз, але в Росії. У всьому світі, окрім пострадянського простору, страву називають «М’ясом по-орловськи» («Телятина Орлов» — Veau Orloff).

Річ у тім, що винахідник страви, французький кухар Урбен Дюбуа, працював на кухні в російського графа Олексія Орлова. Саме талановитий француз вигадав поєднання телятини, соусу бешамель, картоплі та грибів, вкритих апетитною скоринкою із сиру.

У більш простій версії страви, яка згодом отримала розповсюджену назву «М’ясо по-французьки», не використовували такий інгредієнт, як гриби, а соус бешамель замінили на більш доступні та дешеві сметану, вершки, майонез та додали цибулю.

Усі знають, що запечене у вигляді багатошарової запіканки м’ясо під сиром та соусами — це фантастично смачно. Проте не завжди корисно, враховуючи використання картоплі, майонезу, жирних сортів м’яса.

Пропонуємо вам два рецепти м’яса по-селянськи. Перший цілком відповідатиме принципам здорового харчування, а другий, більш вишуканий, може сподобатися шеф-кухарям ресторанів.

М’ясо по-селянськи в духовці — домашній рецепт

М’ясо і птиця, запечені в духовці з додатковими інгредієнтами, завжди виходять соковитими та смачними. Щоб м’ясо по-селянськи не було надто жирним, радимо використовувати індиче філе. Воно не таке сухе, як куряче, а за поживними властивостями та користю посідає перше місце серед усіх доступних сьогодні м’ясопродуктів.

На 4 порції запеченого філе індика треба взяти такі інгредієнти:

  • 800 г індички (філейна частина);
  • 2 помідори;
  • 1 солодкий перець (можна замінити на заморожений);
  • 150 г твердого сиру;
  • 5 столових ложок натурального йогурту без добавок;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • сушений часник, сіль за смаком.

 

Час приготування — 45 хвилин.

Покроковий рецепт м’яса по-селянськи з індичкою:

  1. Філе промити, висушити серветками й нарізати тонкими стейками. Приправити сушеним часником, сіллю, полити оливковою олією. Залишити маринуватися, доки готуватиметься решта інгредієнтів.
  2. Помідори, перець вимити, овочі нарізати невеликими кубиками.
  3. На великій тертці натерти сир.
  4. Половину сиру та нарізані овочі перемішати, додати йогурт.
  5. Щоб страва швидше запеклася та м’ясо не віддало забагато соку у процесі запікання, його краще попередньо обсмажити на сковороді гриль — по кілька хвилин з обох боків кожен стейк.
  6. У форму викласти індичку, потім шар овочево-сирної суміші, посипати сиром.
  7. Запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, 25 хвилин.
  8. Подавати м’ясо по-селянськи у стилі ЗОЖ із гарніром з бурого рису, булгуру, запеченої картоплі або без гарніру.

М’ясо по-селянськи: рецепт для гурманів

Цей рецепт — майже канонічний, таке м’ясо готували для аристократів, які могли собі дозволити найкращі продукти. Сьогодні все необхідне для вишуканих страв легко придбати в торговельних центрах METRО.

Для 4 порцій м’яса по-селянськи із грибами та соусом бешамель знадобляться такі інгредієнти:

  • 700 г телятини (вирізка);
  • 400 г картоплі;
  • 300 г грибів — білих сушених, попередньо замочених у воді;
  • 200 г сиру гауда;
  • 2 цибулини-шалот;
  • сіль, чорний мелений перець за смаком.

 

Для соусу бешамель:

  • 80 г масла;
  • 25 г пшеничного борошна;
  • 400 мл молока;
  • пів чайної ложки мускатного горіха;
  • чорний мелений перець, сіль за смаком.

 

Час приготування — 1 година.

Рецепт м’яса по-селянськи із грибами

  1. Миємо, чистимо картоплю, нарізаємо тонкими кільцями. На дно форми для запікання (можна використати індивідуальні порційні форми), змащене олією, викладаємо картоплю, ставимо в розігріту духовку на 15 хвилин.
  2. Тим часом вимите та просушене м’ясо ріжемо шматками товщиною 1,5 см, солимо та перчимо, швидко обсмажуємо з обох боків на сковороді до утворення скоринки.
  3. Із грибів зливаємо рідину, смажимо з порізаною напівкільцями цибулею-шалот на окремій сковорідці.
  4. Готуємо соус бешамель. У сотейнику розтоплюємо масло, додаємо борошно, безперервно помішуючи до повного об’єднання продуктів. Додаємо частинами тепле молоко, мускатний горіх, сіль і перець. Соус постійно перемішуємо, щоб не залишилося грудок. Проварюємо соус близько 2 хвилин.
  5. Збираємо страву. Підпечену картоплю солимо, зверху викладаємо телятину та гриби із цибулею. Заливаємо соусом бешамель та ставимо до духової шафи (180 градусів) на 15 хвилин.
  6. Сир натираємо на дрібній тертці, дістаємо м’ясо по-селянськи з духовки, посипаємо сиром та повертаємо в духовку ще на кілька хвилин, поки не запечеться апетитна сирна скоринка.

 

Смачного!