Мідії у вершковому соусі — смачна страва до свята та на кожен день
АвторMETRO
Час читання -3хв.
Ми навчимо вас найшвидшого та найпростішого рецепту мідій із вершковим соусом. Таке поєднання тішить ароматом моря та ніжним смаком соусу.
Морепродукти давно
втратили статус розкішної їжі та стали доступними багатьом українцям. Один із
найпопулярніших різновидів морських молюсків — мідії. І якщо в ресторанах ми
вже звикли замовляти страви з мідій у різноманітних соусах та з гарнірами,
вдома їх готують поки що доволі нечасто. Ми допоможемо виправити це і навчимо
вас найшвидшого та найпростішого рецепту мідій із вершковим соусом. Таке
поєднання тішить ароматом моря та ніжним смаком соусу. Незважаючи на
використання вершків, 100 грамів цієї страви має не більше 120 калорій. Тому
мідії з вершковим соусом цілком можна вважати корисною та навіть дієтичною
стравою. Другий наш рецепт мідій припаде до смаку кухарям та власникам
ресторанів — як варіант урізноманітнення меню страв із морепродуктів.
Мідії у вершково-часниковому соусі
Для цього
рецепту, який легко відтворити вдома навіть тим, хто досі ніколи не готував
молюсків, зручно використовувати заморожені мідії. Такий продукт майже готовий
до вживання та потребує лише розмороження і нетривалої термічної обробки. Майте
на увазі, що тушкувати чи варити мідії занадто довго не варто, бо вони набудуть
жорсткості, стануть «гумовими».
На 4 порції мідій
у вершково-часниковому соусі знадобляться такі інгредієнти:
500 г заморожених мідій;
250 мл вершків 10 % жирності;
50 г вершкового масла;
3 зубці часнику;
прованські трави;
8 шматочків білого багета — для подачі.
Час приготування —
15 хвилин.
Покроковий рецепт
мідій у вершковому соусі:
Попередньо дістати з морозилки мідії та поставити їх у мисці
розморожуватися.
Часник очистити і дрібно порізати. Розтопити вершкове масло в сковорідці і
додати до нього часник. Зменшити вогонь і тушкувати 1 хвилину — дуже важливо не
дати часнику підгоріти.
Покласти до масла з часником відталі мідії. Не обов’язково, аби молюски
повністю розморозилися — процес швидко завершиться на пательні.
За 10 хвилин додати вершки, тушкувати ще кілька хвилин, допоки соус не загустіє.
Якщо цього довго не відбувається, можна всипати ложку пшеничного борошна та
ретельно перемішати соус, додати прованські трави, трохи солі за потреби.
Подавати із багетом — хрустким та теплим. Також добрі гарніри до мідій із вершковим
соусом — спагеті або білий рис.
Мідії у вершковому соусі — рецепт у мушлях
Багато хто
вважає, що мідії у мушлях смачніші, більш ніжні та соковиті. Можливо, це і так,
і немає жодної причини, аби не приготувати молюсків у мушлях з ніжним вершковим
соусом. Пропонуємо вам класичний рецепт, притаманний бельгійській кухні. У
Бельгії мідії — невід’ємна частина національної кулінарії. Один із популярних
варіантів — молюски з вершковим соусом та сиром із блакитною пліснявою.
Незважаючи на те, що для страви доведеться зробити два соуси, її важко назвати
складною у приготуванні. Частина часу піде на обробку мідій у мушлях, щоб у них
не залишилось піску та водоростей. Мушлі необхідно ретельно промити та
прослідкувати, аби в середині також не лишилося уламків мушель.
Для 4 порцій
мідій у вершково-сирному соусі необхідні такі продукти:
1 кг промитих мідій у мушлях;
150 мл вершків 15 %;
1 лимон;
сіль, перець за смаком;
пучок свіжої петрушки;
французький багет — для сервірування.
Сирний соус:
100 г сиру з блакитною пліснявою;
200 г сметани 21 %;
3 зубчики часнику;
сік половинки лимона;
Часникова олія:
2 зубці часнику;
50 мл оливкової олії extra virgin.
Покроковий процес
приготування:
Першим приготуємо соус блю-чиз. Часник дрібно порізати або пропустити через
прес. Сир розім'яти виделкою. Додати до
сиру часник, сметану, сіль, перець і лимонний сік. Ретельно перемішати.
Готуємо часникову олію — змішати подрібнений часник із олією, додати трохи
солі за смаком. Не варто боятися, що в страві буде забагато часнику. Ця спеція
дуже пасує до морепродуктів. У середземноморській кухні важко знайти страву з
морських молюсків без додавання великої кількості часнику, оливкової олії та лимона.
Викласти промиті та просушені на паперовій серветці мідії на розігріту
пательню. Додати вершки, соус блю-чиз, сіль, перець, часникову олію (залишивши
кілька ложок цього соусу для багета), подрібнену петрушку. Все перемішати і варити,
поки соус не загусне та не втратить половину об’єму.
Багет нарізати на грінки навскіс, змастити часниковою олією, підсмажити на
грилі.
Подавати мідії у вершково-сирному соусі у казанку разом із хрусткими
тостами з багета.