Як приготувати розсипчастий рис: поради досвідчених кухарів

Як приготувати розсипчастий рис: поради досвідчених кухарів

Час читання - 3 хв.

Ми підібрали рецепти, за якими навіть круглий рис завжди буде розсипчастим та смачним. Він не буде утворювати грудки та розварюватися до стану каші.

Майже кожна господиня має досвід варіння рису. Проте розсипчастим та пухким він виходить не у всіх. Хтось вважає, що вся справа в сорті, а хтось — у методі приготування.

Ми підібрали рецепти, за якими навіть круглий рис завжди буде розсипчастим та смачним. Саме такий рис краще за все використовувати як гарнір або складову теплих салатів. Він не буде утворювати грудки та розварюватися до стану каші.

Який сорт рису вибрати

Існує кілька видів рису:

  1. Довгозернистий. Це сорти «Басматі», «Жасмин», «Індіка». Вони варяться з мінімальним фізичним впливом: рис не перемішують під час приготування, щоб не розламати довгі зерна. Зазвичай використовується метод випарювання води.
  2. Круглозернистий. Це «Японіка», «Краснодарський», «Фушигон». Такі сорти використовуються в китайській, японській, корейській кухні.

Вважається, що круглозернистий рис найважче відварити розсипчастим, бо він має найвищий вміст клейковини. Саме такий рис використовують для приготування суші та каш.

Спробуйте відварити рис за нашим рецептом, щоб переконатися, що навіть із круглого рису можна отримати вишуканий гарнір. Головне правило — витримати пропорцію води: на 100 г рису 120 мл води. За такої кількості зерна не будуть розварюватися.

Як приготувати розсипчастий рис на гарнір

У цьому рецепті можна використовувати будь-який сорт рису та проекспериментувати, який вам буде більше до смаку. Класичним і доступним варіантом буде «Краснодарський».

Інгредієнти на 2 порції:

  • 200 г круглого краснодарського рису;
  • 440 мл води;
  • сіль за смаком;
  • 30 г масла.

Час приготування — близько 30 хвилин.

Приготування:

  1. Беремо необхідну кількість рису й кілька разів ретельно промиваємо в холодній воді. Рис перемішуємо у воді та ніби перетираємо в долонях, щоб змити якомога більше крохмалю. Після кінцевого змивання рис повинен бути майже прозорим.
  2. Висипаємо рис у каструлю з товстим дном або в казан. Заливаємо холодною водою так, щоб вода зверху покрила зерно на пів сантиметра.
  3. Вмикаємо сильний вогонь, ставимо каструлю без кришки й чекаємо, доки закипить вода. Важливо не пропустити перші бульбашки.
  4. Як тільки вода закипить, каструлю накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімального й залишаємо пряжитися приблизно 15 хвилин. Не солимо та не перемішуємо до готовності.
  5. Коли вся вода випарується, вимикаємо вогонь, накриваємо каструлю рушником і даємо постояти ще 3–4 хвилини.
  6. Викладаємо рис на тарілку, додаємо масло, приправляємо й солимо за смаком.

Традиційний рецепт, як приготувати розсипчастий рис у каструлі

Такий рис стане чудовим варіантом смачного сніданку або гарніром до вечері. Головна особливість цього рецепту — не потрібно відміряти кількість води, що заощаджує час.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 1 склянка рису;
  • 2 столові ложки розтопленого вершкового або кокосового масла;
  • сіль за смаком;
  • вода.

Час приготування — 20 хвилин.

Приготування:

  1. Відміряємо необхідну кількість рису, промиваємо, доки вода не стане майже прозорою.
  2. Ставимо воду на вогонь і даємо закипіти. Засипаємо рис, солимо, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і варимо до готовності приблизно 12–15 хвилин, залежно від сорту рису. Щоб зерно не розварилося, бажано пробувати його під час приготування.
  3. Готовий рис відкидаємо на сито та промиваємо холодною водою.
  4. У каструлі розтоплюємо вершкове або кокосове масло (можна замінити на олію), додаємо рис та ретельно перемішуємо.
  5. Подаємо як гарнір до м’яса, риби або овочів.

Як приготувати ідеальний рис, як у ресторані

Для приготування пухкого рису, який можна використати як гарнір або для салату, беремо будь-який довгозернистий сорт. Краще всього у представленому рецепті смакує «Басматі».

Інгредієнти на 2 порції:

  • 400 г рису «Басматі»;
  • 600 мл води;
  • 3 стручки кардамону або ½ чайної ложки меленого;
  • 1–2 зірочки ясенця;
  • 1 столова ложка масла гхі або кокосового масла;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування — 25 хвилин.

Приготування:

  1. Рис «Басматі» промиваємо в холодній проточній воді, відкидаємо на сито.
  2. У каструлю кладемо ложку масла гхі або кокосового, нагріваємо, додаємо кардамон.
  3. Рис засипаємо в каструлю з маслом, ретельно перемішуємо, та трохи прогріваємо.
  4. Заливаємо гарячою водою, кидаємо зірочки ясенця і накриваємо кришкою.
  5. Чекаємо, доки вода закипить, зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин.
  6. Рис готовий та розсипчастий. Його можна подавати як гарнір до м’яса, риби, овочів. Смачного!

Масло або олію можна додавати у воду. Проте якщо прожарювати на ньому рис, то він матиме більш насичений вершковий присмак.