Ця дрібна риба червонястого забарвлення характерна для кулінарних традицій країн, розташованих на берегах Чорного, Середземного та Азовського морів. Корисну рибу, яка містить велику кількість легкозасвоюваного білка, готують різними способами. Барабульку смажать, запікають, сушать та подають в’яленою. Страви з цього виду риби притаманні кухні південних регіонів України. Цей смаколик пропонують у кафе та ресторанах на Одещині та в Криму. Найсмачніша така рибка свіжовиловлена та підсмажена на рослинній олії. До речі, барабулька достатньо калорійна — приблизно 150 Ккал на 100 г. Але не варто хвилюватися навіть тим, хто дотримується принципів правильного харчування. У барабульці немає вуглеводів та міститься невелика кількість корисного жиру. Промисел барабульки — сезонний. Найбільшу кількість цієї риби в Чорному морі виловлюють наприкінці весни і посеред осені, а триває активний лов близько місяця. Заморожену барабульку можна придбати у рибних відділах у будь-яку пору року.Цікаво, що назва «барабулька» походить з турецької мови й перекладається як «велика борода». Ви здивуєтеся, але страви з риби з червоною спинкою цінували ще в Стародавньому Римі. Під час поїдання барабульки влаштовували цілу виставу: рибу чистили й готували прямо перед гостями.Пропонуємо два рецепти страв із барабулі. Перший простіший, з яким впораються кулінари-любителі вдома. Другий можуть взяти на замітку власники рибних ресторанів.