Два рецепти курячих нагетсів — готуємо легендарну страву із США

Два рецепти курячих нагетсів — готуємо легендарну страву із США

Час читання - 4 хв.

Курячі нагетси — страва, яку люблять і діти, і дорослі. За популярністю у фаст-фудах вона змагається із беззаперечним лідером — картоплею-фрі.

Але багато хто цілком слушно вважає, що готувати курку у такий спосіб — смажити у клярі з великою кількістю олії — не надто корисно. Важко не погодитися, але є варіанти приготування більш корисних та навіть дієтичних курячих нагетсів. Спочатку розберемось — хто та коли вигадав цю страву, яку так смачно їсти із різноманітними соусами у колі родини та друзів. 

Чи помічали ви колись, що золотавий шматочок курки своєю формою та кольором нагадує зливок золота? Справді, винахідник курячих нагетсів асоціював страву саме зі зливком дорогоцінного металу. Мало хто знає, що курячі нагетси — відносно молодий рецепт, винахід американського вченого Роберта Бейкера. Рецепт опублікували 1950 року, але тотальної популярності він зажив лише за 30 років. Уперше Бейкер, який, до речі, був ученим у сфері рослин та тваринництва, приготував нагетси з курячого фаршу. До нього вчений-експериментатор додав харчову добавку, що зробила його більш густим і клейким. Для обсмажування він вигадав і використовував спеціальну паніровку, яка не втрачала своїх хрустких властивостей і не обсипалася після заморожування. Світова слава прийшла до хрумких курячих шматочків після того, як їх додали до своїх меню відомі мережі ресторанів швидкого харчування.

Та приготувати нагетси можна і вдома. Пропонуємо вам два рецепти — перший для кулінарів-аматорів, другий підійде для меню пабу — як закуска до пива, або для будь-якого кафе, де є дитяче меню.

Нагетси — рецепт у домашніх умовах

Ті, хто проти засмажених у великій кількості олії страв, цілком можуть додати цей рецепт до списку улюблених. Завдяки паніровці курятина залишається соковитою. Обов’язково подайте до нагетсів соус — це може бути і звичайний кетчуп, і йогуртовий соус із зеленню та часником. Щоб готова страва вразила ніжністю та соковитістю, радимо обирати свіже філе курчати. Отже, на приготування 4 порцій корисних нагетсів у духовці знадобляться такі інгредієнти:

  • куряча грудка — 4 шт.;
  • сіль і спеції для курятини — за смаком. 

 

Для паніровки:

  • курячі яйця — 4 шт.;
  • вівсяні пластівці або панірувальні сухарі — 12 ст. л.;
  • прованські трави — за смаком;
  • кунжут — 2 ст. л.;
  • твердий сир — 4 ст. л.

 

Час приготування — 30 хвилин.

 

Нагетси — рецепт покроково:

  1. Куряче філе ретельно помити, порізати на брусочки для нагетсів.
  2. Замочити м'ясо на кілька годин у холодній воді з 1 чайною ложкою солі. Це зробить готову курку соковитішою.
  3. Після замочування обсушити курятину паперовими рушниками.
  4. Яйця розбити в глибоку посудину і добре збити вінчиком.
  5. Натерти сир і додати його до яєчної маси. Всипати сіль і спеції за смаком, перемішати.
  6. Панірувальні сухарі із цільнозернового хліба змішати з ароматними травами і кунжутом. Замість сухарів можна використати подрібнені у блендері вівсяні чи кукурудзяні (не солодкі) пластівці.
  7. Вмочити кожен шматок в яєчно-сирну суміш, а потім обваляти в панірувальних сухарях.
  8. Деко застелити фольгою, викласти нагетси.
  9. Випікати в духовці за температури 200 °С протягом 15 хвилин. Посеред випікання перевернути нагетси на інший бік для утворення рівномірної золотистої скоринки.
  10. Подавати із улюбленим соусом та нарізкою свіжих овочів.

Нагетси — рецепт на сковородічи у фритюрниці

Пропонуємо рецепт, основою якого є ніжний курячий фарш. Для того, аби нагетси у хрумкій паніровці були максимально соковитими всередині, радимо приготувати фарш не лише із філе, а й із додаванням м’яса зі стегенець чи ніжок. Для 4–5 порцій курячих нагетсів потрібні такі продукти:

  • куряче філе — 500 г;
  • базилік або петрушка — 1 ст. л.;
  • борошно — 3–4 ст. л.;
  • яйця — 2–3 шт.;
  • панірувальні сухарі — 1 стакан;
  • сіль, чорний перець мелений;
  • рослинне масло — 100–150 мл.

 

Час приготування — 40 хвилин.

Готувати курячі нагетси так:

  1. Курятину, промиту і обсушену, в блендері або м'ясорубці подрібнити на фарш.
  2. Нарізати зелень, додати до фаршу, поперчити і посолити.
  3. Добре вимісити і відбити фарш.
  4. Наліпити майбутні нагетси. Спочатку поділити фарш на рівні порції, з яких зробити кульки, надати їм форму круглих котлеток.
  5. Для панірування взяти 3 тарілки або мисочки: зі збитими виделкою яйцями, панірувальними сухарями і борошном відповідно.
  6. Спочатку обваляти у борошні, потім у яйцях і наостанок паніровка.
  7. Щоб створити справді хрумку скоринку, повторити занурення у яєчну суміш та сухарі. 
  8. Якщо немає фритюрниці, максимально розігріти пательню з олією, смажити нагетси по кілька штук, так, щоб вони не торкалися одне одного, по 4–5 хвилин із кожного боку.
  9. Викласти готові нагетси на паперовий рушник, аби позбутися зайвого жиру.
  10. Подавати гарячими із різними соусами.

 

Смачного!