Ягідний соус до м’яса — гармонійне доповнення до птиці, свинини чи яловичини

Час читання - 3 хв.

Соковитий шматок м’яса, скажуть прихильники такої їжі, досконалий сам по собі. Він не потребує доповнень у вигляді гарнірів чи великої кількості соусів. У такій думці є раціональне зерно, але варто хоч раз спробувати приготувати соус до улюбленого стейка, шашлику чи ростбіфа власноруч, і ви вже ніколи не зможете відмовити собі в такому задоволенні.

Соковитий шматок м’яса, скажуть прихильники такої їжі, досконалий сам по собі. Він не потребує доповнень у вигляді гарнірів чи великої кількості соусів. У такій думці є раціональне зерно, але варто хоч раз спробувати приготувати соус до улюбленого стейка, шашлику чи ростбіфа власноруч, і ви вже ніколи не зможете відмовити собі в такому задоволенні.

Солодкі й кисло-солодкі ягідні та фруктові соуси добре підкреслюють смак м'яса. У багатьох країнах є традиційні рецепти соусу, для приготування яких використовують лісові та садові ягоди. Наприклад, брусничний соус є традиційним для Швеції. Одна з національних страв цієї північноєвропейської країни — мітболи із соусом із брусниці.

Соус із соковитої журавлини — необхідне доповнення до індички, яку готують на День подяки у Сполучених Штатах Америки. Для страв країн Кавказу характерне використання соусів із слив, аличі, гранату.

У Польщі гостям та на свята подають копчений, підсмажений на грилі сир та сосиски «кєлбаси» із соусом зі смородини. Такий «джем» дуже приємно підкреслює смак смаженого сиру та доволі жирних м’ясних страв. Вишукана французька кухня пропонує качку та інші види основних страв зі смачним вишневим соусом.

Традиції подавати м’ясо із фруктовими чи ягідними соусами існують у багатьох країнах. На жаль, в українській кулінарній традиції взагалі не поширене приготування соусів. Часто розкішний стейк або шашлик, гідний кулінарної премії, у нас подають зі звичайним кетчупом з упаковки.

Пропонуємо виправити це кулінарне непорозуміння та навчитися готувати два смачні ягідні соуси до м’яса. До того ж рецепти нескладні, а готувати їх можна в будь-яку пору року, використовуючи свіжі сезонні або заморожені ягоди.

Ягідний соус до м’яса: рецепт із вишнями

Вишні смачні в будь-якому вигляді — як варення, соус або домашній компот. Чудово, що заморожені ягоді жодним чином не втрачають смакових якостей та корисних речовин. Приготувати соус із вишневою основою можна до курки, індички, качки, до будь-якого червоного м’яса. Найкраще він смакує з качиними грудками чи ніжками (у традиціях французької кухні) або з яловичим ростбіфом.

Для 4 порцій вишневого соусу знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 г вишні — свіжої або мороженої без кісточки;
  • 200 мл червоного вина;
  • 1,5 столової ложки цукру;
  • 1 чайна ложка бальзамічного оцту;
  • 2 гілочки тим’яну;
  • сіль, перець чорний — за смаком.

 

Час приготування — 35 хвилин.

Готуємо кисло-солодкий соус з ягід так:

  1. Вишню миємо, якщо вона свіжа, видаляємо плодоніжки та кісточки за допомогою спеціального пристрою або використовуючи булавку.
  2. Складаємо ягоди в каструлю з товстим дном або сотейник.
  3. Додаємо всі інші інгредієнти й доводимо до кипіння.
  4. Зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо ще близько пів години до загустіння. Виймаємо тим’ян, коли соус повністю готовий.
  5. За бажанням перебиваємо блендером до однорідної консистенції, але можна залишити ягоди цілими — як вам більше подобається.
  6. Обов’язково куштуємо соус перед подачею та балансуємо смак за допомогою доданого цукру, визначаємо, чи не треба додати ще солі та перцю.
  7. Подаємо соус у теплому чи охолодженому вигляді. Його можна зберігати в холодильнику в банці з кришкою протягом тижня.

 

У французькій кухні існує вишневий соус, у якому не використовуються безпосередньо ягоди. Якщо цікаво, можете спробувати приготувати вишневий соус до качки з таких інгредієнтів (з розрахунку на 4 порції): вишневий сік (200 г), оцет (400 г), прокип’ячений настій від вишневих кісточок (300 г), цукор (350 г). Усе це треба змішати, довести до кипіння та варити до загустіння.

Готово!

Ягідний соус до м’яса із чорної смородини

Це дуже смачний та універсальний соус. Він вдало пасуватиме і до соковитої свинини, і до солодких сирників. Радимо придивитися до цього нескладного рецепту професійним кухарям. Цей соус із доступних інгредієнтів здатен зробити вишуканою найпростішу страву.

На 3 порції соусу знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 г замороженої або свіжої смородини;
  • 50 г коричневого цукру (можна замінити білим);
  • 1 столова ложка оцту (білий винний або яблучний);
  • чебрець (1 чайна ложка подрібненого свіжого або 1/4 чайної ложки сушеного);
  • шавлія (1 чайна ложка подрібненої свіжої або 1/4 чайної ложки сушеної);
  • 1/4 чайної ложки сушеного орегано.

 

Час приготування — 15 хвилин.

Покроковий рецепт соусу до м’яса із чорної смородини:

  1. Спеції — чи не найголовніший акцент цього соусу. Листочки чебрецю (друга його назва — тим’ян) потрібно зняти з гілочок, свіжу шавлію дрібно порізати.
  2. Покласти заморожені чи свіжі ягоди, цукор і оцет в каструлю, увімкнути середній вогонь.
  3. Коли ягоди розморозяться, додати трави, перемішати.
  4. Готувати 8–10 хвилин, помішуючи, поки соус трохи не загусне.
  5. Подавати гарячим чи холодним.

 

Смачного!