Соковитий шматок
м’яса, скажуть прихильники такої їжі, досконалий сам по собі. Він не потребує
доповнень у вигляді гарнірів чи великої кількості соусів. У такій думці є
раціональне зерно, але варто хоч раз спробувати приготувати соус до улюбленого
стейка, шашлику чи ростбіфа власноруч, і ви вже ніколи не зможете відмовити
собі в такому задоволенні.
Солодкі й кисло-солодкі
ягідні та фруктові соуси добре підкреслюють смак м'яса. У багатьох країнах є
традиційні рецепти соусу, для приготування яких використовують лісові та садові
ягоди. Наприклад, брусничний соус є традиційним для Швеції. Одна з національних
страв цієї північноєвропейської країни — мітболи із соусом із брусниці.
Соус із соковитої
журавлини — необхідне доповнення до індички, яку готують на День подяки у
Сполучених Штатах Америки. Для страв країн Кавказу характерне використання
соусів із слив, аличі, гранату.
У Польщі гостям
та на свята подають копчений, підсмажений на грилі сир та сосиски «кєлбаси» із
соусом зі смородини. Такий «джем» дуже приємно підкреслює смак смаженого сиру
та доволі жирних м’ясних страв. Вишукана французька кухня пропонує качку та
інші види основних страв зі смачним вишневим соусом.
Традиції подавати
м’ясо із фруктовими чи ягідними соусами існують у багатьох країнах. На жаль, в
українській кулінарній традиції взагалі не поширене приготування соусів. Часто розкішний
стейк або шашлик, гідний кулінарної премії, у нас подають зі звичайним кетчупом
з упаковки.
Пропонуємо
виправити це кулінарне непорозуміння та навчитися готувати два смачні ягідні соуси
до м’яса. До того ж рецепти нескладні, а готувати їх можна в будь-яку пору
року, використовуючи свіжі сезонні або заморожені ягоди.