Вишнева тема: 3 найсмачніші рецепти вишневого пирога

Час читання - 6 хв.

Вишня ― символ України, її родючих земель, оспіваний багатьма письменниками. Вишневий пиріг ― десерт, який готують в кожній українській родині, й на свята, й просто так.

Найбільший вишневий пиріг був приготований за межами України ― в США, та важив він понад 17 т. Побити сьогодні цей рекорд не пропонуємо, а ось приготувати смачний, ароматний і простий у приготуванні вишневий пиріг ― цілком реально. Кілька рецептів вже чекають вас.

Смачна й соковита класика

Традиційний вишневий пиріг за рецептом з пісочного тіста готують з корицею та мускатним горіхом. Підготуйте інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно ― 200 г;
  • масло вершкове холодне ― 100 г;
  • яйце ― 1 шт.;
  • молоко ― 2 ст.л.;
  • цукор ― 1 ч.л.;
  • сіль ― щіпка;
  • вода ― 50 мл.

 

Для начинки:

  • вишня ― 500 г;
  • цукор ― 200-250 г;
  • кориця ― за смаком;
  • мускатний горіх ― ¼ ч.л.;
  • крохмаль ― 3 ст.л.

 

При такій кількості інгредієнтів, вийде пиріг на 6-8 порцій. Загальний час приготування ― 90 хвилин. На першому етапі займіться приготуванням тіста, а потім начинкою:

  1. Просіяне борошно змішайте з сіллю й цукром. Додайте подрібнене ножем вершкове масло, ретельно перемішайте. Якщо тісто не виходить однорідним, необхідно ввести воду, але поступово, невеликими порціями. Готове тісто розділіть на дві частини, оберніть харчовою плівкою та відправте в холодильник на 15-20 хвилин.
  2. Видаліть з вишні кісточки й пересипте цукром, щоб вона пустила сік. Відправте ягоди на друшляк, щоб стік зайвий сік.
  3. Змішайте сік, цукор, корицю, мускатний горіх. Доведіть до кипіння. Розчиніть крохмаль у воді й додайте до сиропу. Прокип'ятіть 1-2 хвилини. З'єднайте суміш з ягодами та дайте їй охолонути.
  4. Розкачайте одну частину тіста та викладіть її на форму з пергаментом. Зверху розподіліть ягідну начинку.
  5. Розкачайте другу частину тіста, наріжте на тонкі смужки й викладіть на пиріг хрест на хрест.

 

Для отримання красивою золотистої скоринки, верхню частину пирога змастіть збитим жовтком. Випікайте в попередньо розігрітій до 200º духовці протягом 30-40 хвилин. Готовий десерт присипте цукровою пудрою.

Клафуті ― між пирогом й запіканкою

Якщо бажаєте виступити в ролі креативного кондитера, приготуйте вишневий пиріг рецепт на французький манер, з ягодами та мигдальними пластівцями. Клафуті ― це  не повноцінний пиріг, та й не запіканка. Родзинка десерту ― ніжне солодкувате тісто в поєднанні з кислинкою. На роль останньої підходить вишня, черешня, чорниця, ожина та інші ягоди. Причому в цілому вигляді, з кісточками. Згідно рецептів кулінарних гуру для приготування вишневого клафуті вам потрібно підготувати такі інгредієнти:

  • вишня ― 500 г;
  • борошно ― 1 стакан;
  • яйця ― 3 шт.;
  • молоко ― 250 мл;
  • цукрова пудра ― 100 г;
  • ванільний цукор ― 1 ч.л.;
  • морська сіль ― щіпка;
  • розпушувач тіста ― 1 ч.л.;
  • вершкове масло ― 15 г;
  • мигдальні пластівці ― 1 ст.л.

 

Рецепт розрахований на 4-6 порцій. Загальний час приготування ― 60 хвилин. Встановіть духовку на 180-190 ℃ й розпочніть:

  1. Промийте та просушіть вишню. Зайва волога не потрібна. Якщо використовуєте заморожену, то утворену після розморожування рідину злийте.
  2. Збийте міксером яйця з сіллю, цукровою пудрою до збільшення маси у 2-3 рази. Додайте до них трохи підігріте молоко та знову все збийте.
  3. Змішайте борошно, розпушувач, ванільний цукор та поступово вводьте в суміш з яєць й молока. Перемішуйте вінчком до зникнення всіх грудочок. Консистенція повинна бути рідкою, як на млинці.
  4. Підготуйте форму для випікання. Можна обрати порційні або одну велику керамічну, яку потім покладете на стіл. Змастіть стінки вершковим маслом та розкладіть рівномірно ягоди. Присипте їх мигдальними пластівцями, а потім залийте тістом та відправте в духову шафу на 35-40 хвилин

 

У готового десерту корочка рум'яна, а на дерев'яній паличці немає слідів вологи.

Вишнево-черешневий пиріг на сирному тісті

Якщо ви бажаєте приготувати оригінальний вишневий пиріг, рецепти з сиром до вашої уваги. В них використовують кисло-солодкі начинки в комбінації з ніжним сирним тістом. В деякі додають хрусткі мигдальні пластівці та симбіоз ягід.  Такий відкритий десерт ми й пропонуємо. А готують його у два етапи: спочатку тісто, а потім начинку. Але, спочатку підготуйте інгредієнти:

Начинка:

  • вишня ― 300 г;
  • черешня ― 300  г;
  • сметана ― 400 мл;
  • цукор ― 100 г або цукрова пудра;
  • ванільный цукор ― 2 ч.л.;
  • мигдалеві лепестки ― 20 г;
  • яйце куряче ― 3 шт.;
  • кукурудзяний крохмаль ― 1 ст.л.

 

Тісто:

  • сир ― 200-250 г;
  • молоко ― 50 мл;
  • розпушувач ― 1 ч.л.;
  • борошно пшеничне ― 250-300 г;
  • ванільний цукор ― 2 ч.л.;
  • цукор ― 100 г;
  • цедра лимонна.

 

Кількість порцій ― 8-10, а час приготування ― 90 хвилин. Орієнтуйтеся на рецепт:

  1. Змішайте в мисці протертий сир, цукор звичайний та ванільний, цедру лимона. Ретельно перемішайте й додайте молоко. Консистенція повинна вийти як у рідкої сметани. Далі поступово вводьте борошно. Готове тісто має бути м'яким й трохи липнути до рук. Загорніть його в плівку та відкладіть в холодильник.
  2. Збийте вінчиком яйця з цукром до появи піни. Додайте сметану, ванільний цукор, крохмаль та перемішайте до отримання однорідної консистенції.
  3. З ягід видаліть кісточки та змішайте з тістом.
  4. Розкачайте сирну основу товщиною до 1 см.
  5. На форму з пергаментом викладіть тісто, формуючи бортики. Проколіть його виделкою по поверхні та залийте сметанно-ягідною начинкою. Посипте мигдальною крихтою.

 

Випікайте пиріг при температурі 170 ℃ протягом 50 хвилин.