Високий омлет на сковорідці чи в духовці — вишукана страва до сніданку

Високий омлет на сковорідці чи в духовці — вишукана страва до сніданку

Час читання - 4 хв.

Хочете перетворити звичайний сніданок на вишукану трапезу? Приготуйте ніжний та пишний омлет за старовинним французьким рецептом. Забудьте про часи, коли не вміли готувати пишний омлет — нотуйте методи та хитрощі.

Страви з яєць — поширений сніданок у багатьох країнах світу. Від яєчні омлет різниться тим, що до нього додають рідину — воду, молоко, вершки чи сметану, та не зберігають жовтки цілими під час приготування. Чи корисно їсти омлет зранку? Так, адже така страва забезпечить організм білком та корисними речовинами. Людям, які ведуть активний спосіб життя або регулярно займаються спортом чи працюють на енерговитратній роботі, омлет варто додавати до щоденного раціону. Страва багата на холін, вітаміни А, В, і D, а також мікроелементи: фтор, йод, хлор, залізо, мідь. Співвідношення поживних речовин, характерне для омлету, сприяє зміцненню й підтримці еластичності суглобів, забезпечує нормальну роботу нервової та травної систем.

Є безліч різновидів та рецептів омлету. В Японії його готують у вигляді рулету. Американці щоранку їдять скрамбл — перемішані на сковорідці збиті яйця із додаванням чималої кількості вершкового масла. Австрійці пригостять стравою під назвою кайзершмаррн — це солодкий омлет із молоком та яйцями, який подають з морозивом.

Головний біль багатьох кухарів та домогосподарок — те, що після приготування омлет втрачає пишність. Ми пропонуємо вам два рецепти пишного омлету, які стануть в пригоді і аматорам, і професійним кухарям.

Пишний омлет на сковороді — рецепт пуляр

Ця страва — гордість французької кухні, і вона має свою історію. Ситний пишний омлет вигадала матінка Пуляр, яка працювала у трактирі в замку на острові Мон-Сен-Мішель, який відвідувала велика кількість паломників. Наразі ця страва залишається візитівкою острова, який можна відвідати лише під час відливу моря. Приготувати пуляр можна і самостійно, на домашній кухні.

На 2 порції знадобляться такі інгредієнти:

  • 4 курячих яйця;
  • 3 ст. л. вершків чи молока;
  • вершкове масло для смаження;
  • сіль за смаком.

 

Час приготування — 25 хвилин.

 

Покроковий рецепт:

  1. Обережно відокремити білки від жовтків.
  2. Білки вилити у глибоку посудину, збити блендером або вінчиком в міцну піну, додавши дрібку солі.
  3. Жовтки злегка збити, додати молоко або вершки, також підсолити.
  4. Поставити сковороду на середній вогонь. Змастити вершковим маслом.
  5. Вилити жовтки на пательню й розподілити їх по всій поверхні у вигляді тонкого млинчика.
  6. Потримати жовтки на вогні, поки вони «схопляться». Це буде нижній шар нашого пишного омлету.
  7. Поверх жовтків розподілити силіконовою лопаткою збиті білки.
  8. Зробити мінімальний вогонь. Кришкою сковороду не закривати!
  9. Щоб перевірити готовність пишного омлету, можна торкнутися білкової піни пальцем. Якщо білок не липне, значить страва готова.
  10. Омлет скласти навпіл. Розрізати готову страву на дві порції.
  11. Подавати зі свіжими овочами, сиром, шинкою, тостами.

Рецепт пишного омлету з молоком

Цей рецепт класичного пишного омлету гарантовано посяде почесне місце серед страв, які завжди виходять якщо не ідеально, то відмінно! Багато хто після кількох спроб та розчарувань полишає ідею приготувати ніжний та пухкий омлет. Записуйте рецепт, з яким ви досягнете успіху. Головний секрет саме у способі, яким ми будемо готувати звичайну суміш молока та яєць.

На дві порції потрібні такі інгредієнти:

  • 4 яйця;
  • 100 г молока;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль за смаком.

 

Час приготування — 40 хвилин.

 

Покроковий рецепт:

  1. Перш за все треба розігріти духовку до температури не нижче 180 градусів, ліпше — 200.
  2. Яйця розбити у миску та добре перемішати (збивати не треба), додати сіль за смаком та влити молоко.
  3. Скляну форму змастити вершковим маслом, влити підготовлену суміш для омлету.
  4. Форму поставити в ще одну, більшу за розміром, металеву форму з високим бортиком, в неї налити воду. Рідина має доходити до середини висоти форми, в якій готуватиметься омлет.
  5. Поставити парову баню з омлетом в духовку на 30 хвилин.
  6. Через пів години дістати скляну форму з форми з водою, розкласти по поверхні омлету маленькі шматочки вершкового масла і відправити в духовку ще на 5 хвилин. Так на страві не з’явиться жорсткої скоринки, омлет залишиться пухким та ніжним.
  7. Подавати пишний омлет зі свіжою зеленню, овочами, багетом. За бажанням страву можна посипати тертим пармезаном.

Смачного!