Гуакамоле із креветками й не тільки

Гуакамоле із креветками й не тільки

Час читання - 5 хв.

Кожну із закусок можна вживати як самостійне блюдо або використовувати як гарнір до м'яса та птиці.

«...Я згадую мимоволі

Країну без снігу та тіней,

І ніжний смак гуакамоле

Нагадує мені про неї.

Як доповнення до текіли,

Прохолода ніжна в спеку,

Закуска в мексиканському стилі

Пестить смак мій наяву.. »

(Олег Нечаянний)

Історія походження гуакамоле йде корінням в Мексику, де його рецепт постійно змінювався. Основа класичної закуски ― стигле авокадо, яке має нейтральний смак. Палітру смаків задають саме додаткові інгредієнти: сік лайму, червона цибуля, кінза, пекучий перець, часник. Але є ще й нетрадиційні рецепти, наприклад гуакамоле з авокадо з креветками або зі сметаною.

Гуакамоле класичне з помідорами та кінзою

Класичний соус з авокадо готують виключно зі свіжих продуктів, без термічної обробки. Традиційно в Мексиці всі компоненти закуски подрібнюють в кам'яній ступці на трьох ніжках, але в наш час можна скористатися блендером.

Інгредієнти на 4 порції:

  • стигле авокадо ― 2 шт.;
  • помідори середнього розміру ― 2 шт.;
  • сок лайма ― 3 ст.л.;
  • перець чилі ― ½ стручка;
  • часник ― 2 зубчика;
  • сіль ― за смаком.

 

Час приготування ― 20 хвилин. Сам процес складається з декількох кроків:


  1. Помідори залийте окропом на хвилину, щоб зняти шкірку. Потім обдайте холодною водою.
  2. Подрібніть дрібно ножем помідори без шкірки, часник, перець чилі без насіння.
  3. Розріжте навпіл авокадо, витягніть кісточку й розімніть м'якоть вилкою до стану пюре.
  4. З'єднайте всі інгредієнти, полийте їх соком лайма та посоліть за смаком.
  5. Дрібно наріжте листя кінзи та додайте до отриманої суміші з авокадо й помідорів. Добре перемішайте всі компоненти.

 

Подавайте соус з кукурудзяними або картопляними чіпсами, а також гарніром з рису або картоплі-фрі

Гуакамоле із креветками гриль та лососем на брускетті

Оскільки гуакамоле добре поєднується з морепродуктами й рибою, пропонуємо приготувати брускетту з гуакамоле й креветками та лососем. Даний рецепт ― симбіоз колоритних Мексики та Італії, тому й палітра смаків вийде інтернаціональною.

Готується закуска з таких інгредієнтів:

  • авокадо ― 2 шт.;
  • лайм ― 1 шт.;
  • сіль ― за смаком;
  • лосось слабосолоний ― 100 г;
  • креветки ― 300 г;
  • перець чілі ― 1 шт.;
  • кінза ― пучок;
  • оливкова олія ― 3 ст.л.;
  • багет ― 1 шт.

Загальний час приготування складає 20 хвилин. Кількість порцій ― 4. Процес складається з кількох етапів:

  1. Креветки промийте, видаліть панцир й зробіть надріз на спинці для видалення кишкової вени. Замаринуйте їх в соку лимона, часнику й поперчіть. Обсмажте з кожного боку до готовності на сковороді-гриль, решітці в печі або в барбекю. Залишити 4 креветки цілими, а решту поріжте ножем на кубики.
  2. Подрібніть часник, кінзу, перець чилі без насіння, з'єднайте їх й розітріть в ступці. Посоліть та додайте оливкову олію.
  3. М'якоть авокадо відокремте від шкірки й дрібно наріжте ножем або розімніть вилкою. Зробіть так, щоб кілька дрібних шматочків залишилося. Відразу жполийте їх соком лайма. Додайте подрібнені овочі, зелень та нарубані креветки. Перемішайте.
  4. Наріжте багет скибочками, товщиною 1 см. Підсмажте їх на оливковій олії до рум'яної скоринки з кожного боку.
  5. Викладіть на брускетту порцію гуакамоле, по одній цілій креветці та скибочці лосося.

 

Ситна й корисна закуска готова!

Гуакамоле із запеченим овочевим фізалісом

Окрім тостів з гуакамоле й креветками, мексиканці полюблять готувати ще один варіант закуски ― з овочевим фізалісом. Продукт є близьким родичем наших помідорів, тому його друга назва ― мексиканський томат. З заморських плодів готують ікру, рагу, а також їх солять й маринують. З ягідного фізалісу варять варення та роблять цукати. Фізаліс гуакамоле надає ніжний кисло-солодкий смак. Для приготування гуакамоле з овочевим фізалісом вам знадобляться такі інгредієнті:

  • авокадо ― 2 шт.;
  • овочевий фізаліс ― 2 шт.;
  • зелений перець чилі «серрано» ― 3 шт.;
  • кінза ― пучок;
  • сік половинки лайма;
  • часнbк ― 1 зубчик;
  • сіль морська ― за смаком.

Кількість порцій ― 4, а час приготування ― 30 хвилин. Підготуйте всі компоненти за списком та приступайте до приготування:

  1. З фізалісу та перцю чилі необхідно зняти шкірку, тому їх слід обсмажити на сковороді або запекти в духовці. Після овочі перекладіть в ємність з холодною водою на 1 хвилину та зніміть з них плівку.
  2. Поки овочі запікаються, візьміть ступку й розітріть в ній сіль з дрібно нарізаним часником. Наріжте кінзу та додайте в ступку, розітріть.
  3. Додайте в ступку овочі й розімніть їх разом зеленню, часником.
  4. Розріжте авокадо, дістаньте кісточку, а м'якоть додайте до овочів в ступці. Перетріть, але не в однорідну консистенцію, а залишаючи невеликі шматочки авокадо. Обов'язково влийте сік лайма, щоб пюре з авокадо не потемніло.

 

Саме такий варіант закуски найчастіше зустрічається в продажу на вулицях Мехіко. Подають його з тако або кукурудзяними чіпсами. Також гуакамоле з кусочками овочів та авокадо смакує як соус до м’яса птиці, нежирної яловичини або гарнір до картоплі.

Гуакамоле з авокадо, зеленими помідорами, солодким перцем та червоною цибулею

Крім авокадо, лайма і солі, в цій закусці присутній болгарський перець та червоний лук. Причому останній представлений не в сирому вигляді, а в маринованому. Відповідно, перше, що необхідно зробити ― замаринувати цибулю.

 

Інгредієнти для маринаду:

  • червона цибуля ― 300 г;
  • вода ― 200 мл;
  • цукор ― 25 г;
  • сіль ― 6 г;
  • зерна коріандру ― 5 шт.;
  • червоний винний оцет ― 100 мл.

 

Приготування:

  • воду закип'ятити разом з сіллю, цукром та коріандром;
  • влити винний оцет та охолодити;
  • порізати цибулю кільцями та додати в маринад.

Лук буде готовий через добу маринування. Якраз можна приступати до приготування гуакамоле з болгарським перцем. Час приготування ― 20 хвилин. Кількість порцій ― 4-6.

Інгредієнти:

  • помідори великі ― 2 шт.;
  • авокадо ― 3 шт.;
  • перець халапеньйо ― 1 шт.;
  • лайм ― 1 шт.;
  • болгарський перець зелений ― 1 шт.;
  • зелена солодка паприка мелена ― 0,5 ч.л.;
  • оливкова олія ― 2 ст.л.;
  • листочки кінзи для прикраси.

 

Покроковий рецепт:

  1. Помідори, перець болгарський, халапеньйо нарізати часточками, а потім перебити блендером.
  2. Додати пюре авокадо, оливкова олія, сік лайма, паприку, посолити та знову перемішати.

 

Консистенція такого гуакамоле виходить густою, тому до неї обов’язково подають хлібці, тости, чіпси. Закуску намазують на хліб, прикрашають зверху маринованою цибулею та листочком кінзи. Також така закуска гармонійно поєднується з картоплею, м’ясом, рисом.

Як бачите, закуску в мексиканському стилі з авокадо можна готувати з додаванням цибулі, насіння коріандру. чорного перцю, оливкової олії та морепродуктів. Завдяки експериментам з інгредієнтами, гуакамоле виходить різним за смаками, від солодкуватого й гострого до пряно-солоного з легкої гостротою