Рибний салат із картоплею та огірком: два дивовижно різні рецепти

Рибний салат із картоплею та огірком: два дивовижно різні рецепти

Час читання - 3 хв.

Риба та овочі — корисне та смачне поєднання, яке традиційно використовують для приготування салатів та інших страв. Із великою вірогідністю на святкових столах в українських оселях можна побачити такий салат, як оселедець під шубою — найбільш популярне поєднання риби та овочів в українській кулінарній традиції. Ви здивуєтеся, але подібний салат характерний для кухонь країн Скандинавії! У Данії полюбляють готувати салат з оселедцем, картоплею, буряком і яблуком — це класична страва данської кулінарії. Але замість майонезу данці використовують сметану або вершковий сир, змішані з гострим тертим хроном.

Цікаві салати можна приготувати з червоною рибою. Вона гармоніює зі свіжими огірками, запеченою чи відвареною картоплею. Пропонуємо вам два рецепти. Перший цілком здатен замінити звичний оселедець під шубою. Така закуска посяде достойне місце на святковому столі, готується вона швидко та просто. У рецепті поєднано традиційні продукти із незвичайним соусом — настав час відмовлятися від жирного майонезу, нумо наслідувати скандинавів, які знаються на корисних стравах. Другий рецепт — більш вишуканий, але не менш простий у приготуванні. Його можна пропонувати як закуску в банкетному святковому меню ресторану.

Рибний салат із картоплею шарами з оселедцем

Приготуйте таку страву до свята чи просто на сімейну вечерю — здивуйте родину салатом із простих продуктів, які є на кожній кухні. До салату з рибою, картоплею та огірком ми пропонуємо два соуси — на ваш смак.

На 4 порції салату знадобляться такі інгредієнти:

  • 400 г філе слабосолоного оселедцю;
  • 3 свіжі огірки;
  • 5 маринованих корнішонів;
  • 1 червона цибулина;
  • 3 варені чи запечені картоплини;
  • 150 г нежирної сметани та 1 ст. л. білого хрону — для першого соусу;
  • 50 мл рослинної олії, 1 ст. л. лимонного соку чи 9 % оцту — для другого соусу;
  • сіль та мелений чорний перець за смаком.



Час приготування — 30 хвилин, якщо заздалегідь відварити чи спекти картоплю. Дуже смачно буде, якщо запекти картоплю зі шкіркою, посипавши прованськими травами, сіллю, додавши трохи оливкової олії.


Покроковий рецепт салату з рибою, картоплею та огірками:

  1. Філе оселедця очищаємо від кісточок, ріжемо невеликими кубиками.
  2. Червону цибулю нарізаємо тонкими напівкільцями.
  3. Свіжі огірки та корнішони ріжемо кубиками, як рибу.
  4. Картоплю, підготовлену обраним способом, також дрібнимо відповідно до інших інгредієнтів.
  5. Змішуємо складники обраного соусу.
  6. У салатник викладаємо шар картоплі, змащуємо соусом зі сметани та хрону. Далі кладемо оселедець, соус, цибулю, соус, огірки, соус. Кожний шар злегка солимо та перчимо. Якщо заправка з олії та лимона, то ліпше перемішати всі інгредієнти одразу, додавши сіль та мелений чорний перець.
  7. Ставимо страву до холодильника, аби вона промаринувалася.
  8. Подаємо як закуску, за бажанням прикрасивши подрібненою свіжою зеленню.

Як готувати рибний салат із картоплею та червоною рибою

Цей рецепт сподобається тим, хто не уявляє святкового меню без страв із червоної риби. Він ситний та водночас легкий — цілком впорається з роллю вишуканої закуски.

На 2 порції салату необхідні такі продукти:

  • 200 г червоної риби підкопченої — лосося, форелі тощо;
  • 50 г руколи чи іншого свіжого салату (доречно буде використати мікс салатів);
  • 2 свіжі довгі огірки;
  • 4 невеликі молоді картоплини;
  • по кілька штук каперсів на порцію;
  • кунжут для декору страви;
  • оливкова олія, свіжовичавлений лимонний сік, діжонська гірчиця — для заправки, за смаком.
  • сіль, молотий перець, 1 ст. л. рослинної олії — для приготування картоплі.


Час приготування — 30 хвилин.

Покроковий рецепт:

  1. Підсмажуємо чи запікаємо маленькі картоплини, очистивши овочі від шкірки та розрізавши навпіл. Обов’язково додаємо перець та сіль, трошки рослинної олії. Картопля для салату має бути ледь теплою.
  2. Рибу ріжемо тонкими скибочками.
  3. Огірки нарізаємо слайсами за допомогою овочечистки.
  4. Готуємо соус — змішуємо всі інгредієнти, солимо та перчимо.
  5. Збираємо салат порційно на тарілці безпосередньо перед подачею. На тарілку викладаємо салатну зелень, зверху розкладаємо картоплю, огірки, рибу.
  6. Збризкуємо салат із рибою, огірками, картоплею соусом, прикрашаємо кунжутом, який можна заздалегідь злегка підсмажити на пательні без олії.

Смачного!