Про корисні властивості цього чудесного ароматного цитруса можна говорити
годинами. Він має бактерицидну, тонізувальну, жарознижувальну й освіжальну властивості.
Головна перевага лимона —
багатий вміст вітаміну С — приблизно 40 мл на
кожні 100 грамів фрукта. Лише один лимон задовольнить мінімальну потребу
організму у вітаміні С. Також лимонний сік містить: вітаміни В1, В2, В9, А, Р,
D, Е, йод, мідь, марганець, калій, залізо, флавоноїди, фітонциди. Фрукт
використовується у різних сферах. І це не лише приготування страв та напоїв. Цікавий
факт — сік із технічних сортів лимона застосовують в
аеропортах — наносять його на злітно-посадкову смугу, щоб відлякувати
птахів.
Та кулінарія — основна сфера використання лимона, його
соку, цедри тощо. Це легко пояснити, адже крім приємного смаку та аромату,
лимон має ще одну важливу властивість. Це природній потужний підсилювач смаку. Куди
тільки не додають лимон, ось декілька варіантів застосування у кулінарії:
- Для
приготування напоїв. Сік лимона додають у безалкогольні та алкогольні коктейлі.
Цедру лимона також застосовують як ароматизатор для гарячих та холодних напоїв.
Класика — чай з лимоном, а також
натуральна зернова кава з нотками цитруса. Цікавий факт — поєднувати міцний чорний чай із лимоном вигадали в Росії. У
Великій Британії, де традиції чаювання сягають століть, такий напій називають
«чай по-російськи». Щодо кави з лимоном —
за легендою, поєднання вигадали військові у Європі, напій допомагав збадьоритися
та впоратися з похміллям. Зараз кава з лимоном дуже популярна у світі,
називається «романо».
- Як маринад
для птиці, м’яса, риби, морепродуктів. Лимонна кислота робить білкові продукти
м’якішими, а смакові якості більш вираженими. Кілька годин у цитрусовому
маринаді з улюбленими спеціями — і
страву можна готувати на вогні чи на плиті. Додайте дольку цитруса до готового
м’яса чи риби, і це буде сама досконалість.
- У
десертах, випічці, солодощах. Лимонні цукерки, желе, мармелад, кекси, цукати — усі ці смаколики незмінно популярні.
Лимон гарно відтіняє солодкість цукру, завдяки чому страви виходять не
приторними, з багатим, насиченим нюансами смаком.
- Для соусів та заправок. Лимонний сік стане відмінною заправкою до овочевих салатів і незрівнянною добавкою в соуси для макаронів, рису. Будь-який соус до салату, риби чи пасти має бути злегка
кислим. Із цим завданням легко впорається лимонний сік. Змішаний з оливковою
олією, сіллю та спеціями, фреш із цитруса — чудова здорова заправка до салату. Змішаний з
йогуртом, сметаною, майонезом лимонний сік створить свіжу нотку пікантності у
соусі.
- Для збереження смакових
властивостей та привабливого естетичного вигляду продуктів. За допомогою лимонного соку можна запобігти потемнінню яблук, авокадо, бананів. Варто лише
злегка полити їх свіжим соком лимона.