Імбирні пряники до зимових свят і домашнього чаювання

Імбирні пряники до зимових свят і домашнього чаювання

Час читання - 5 хв.

Для більшості любителів випічки імбирні пряники асоціюються із новорічними та різдвяними святами. Але ж нічого не заважає потішити себе та близьких ароматним печивом без жодного приводу.

Цікаво, що цей різновид випічки майже такий прадавній, як і хліб! Історики переконують, що пряники почали випікати практично в один час із появою хліба. Звичайно, тоді не було цукру, і людство ще не використовувало прянощі — імбир та корицю. Тому для підсолодження та аромату додавали мед. Ранні згадки про медові пряники датуються 350 роком до нашої ери, їх готували в Древньому Єгипті.

Ну а класичні, у нашому розумінні, імбирні пряники вигадали у Великій Британії. Саме там вперше приготували фігурне печиво з додаванням імбиру. Рецепт, за офіційною версією, вигадали лицарі-хрестоносці. Вже у XVIII столітті пряники поширилися країнами Європи. В Україні рецепт став популярний відносно нещодавно, але вже зараз чимало господинь та кондитерських готують імбирні медові пряники. Рецепт, втім, вартий того, аби використовувати його незалежно від сезону та календаря свят. Пропонуємо вам два рецепти святкової випічки, завдяки якій можна влаштувати свято для себе та дітлахів у будь-який день!

Класичний рецепт імбирних пряників із корицею

За довгий час існування цієї страви накопичилося чимало рецептів. Вони різняться, здебільшого, застосуванням спецій. Крім імбиру, в хід іде кориця, гвоздика, мускатний горіх, коріандр, кардамон і навіть запашний перець. Іноді у випічку додають какао або цедру. Також відрізняється рецепт тіста. Комусь подобаються пряники пухкі, хтось віддає перевагу хрусткому тонкому печиву. Є два методи замішування тіста — коли поєднуються інгредієнти однакової температури, або ж заварювання, коли мед нагрівається. Ліпше брати коричневий ароматний мед.

Для приготування кількох десятків імбирних пряників за класичною традицією знадобляться такі інгредієнти:

  • борошно пшеничне — 0,5 кг;
  • мед — 200 г;
  • яйце куряче — 1 шт.;
  • цукровий пісок — 100 г;
  • масло вершкове — 130 г;
  • порошок какао — 1 ст. л.;
  • розпушувач для тіста — 10 г;
  • мелений імбир — 1 ч. л.;
  • кориця мелена — ½ ч. л.;
  • мускатний горіх — 1/3 ч. л.;
  • для глазурі — яєчний білок, 1 ст. л. цукрової пудри, 1 ч. л. лимонного соку.

 

Час приготування — 2 години.

 

Покроковий рецепт імбирних пряників із медом та корицею:

  1. У жаротривкій посудині з'єднайте мед, цукровий пісок і всі спеції: корицю, кардамон, мускатний горіх, імбир. Посудину помістіть на вогонь і повільно прогрівайте, поки мед не почне пінитися, перемішайте.
  2. Гарячу рідку суміш перелийте в зручну посудину й відразу ж покладіть туди трохи підталого вершкового масла. Ретельно перемішайте основу.
  3. Додайте яйце, знову все перемішайте. Останніми висипте в тісто розпушувач і борошно. Вимісіть тісто для імбирного печива.
  4. Коли за кілька хвилин вимішування тісто стане еластичним та не буде липнути до рук, загорніть його у пакет та на годину покладіть до холодильника.
  5. Розкачайте пласт 4–5 мм товщиною, за допомогою формочок зробіть фігурні пряники.
  6. Випікайте 15 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.
  7. Для глазурі збийте білок яйця, пудру, лимонний сік. Перекладіть глазур у кондитерський мішок та розмалюйте готове печиво, давши йому повністю вистигнути.

Пряники з імбиром і корицею пухкі

За попереднім рецептом можна приготувати хрусткі імбирні пряники, які класно підійдуть для прикрашання ялинки. Тим, хто обирає більш повітряну та м’яку випічку, сподобається другий рецепт. Тісто для пухких імбирних пряників можна зберігати в холодильнику цілий місяць! Чудова ідея для того, аби всі свята пекти ароматні ласощі для родини та друзів.

Порція інгредієнтів, розрахована на 30 пряників:

  • борошно — 950 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • мед рідкий — 200 мл;
  • масло вершкове — 200 г;
  • цукор — 100 г;
  • какао-порошок — 1 ст. л.;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • сода — 3 ч. л.;
  • імбир мелений — 1 ч. л.;
  • кориця мелена — 1 ч. л.;
  • гвоздика мелена — 1 ч. л.;
  • мускатний горіх — 0,5 ч. л.;
  • ванільний цукор — 3 г.

 

Час приготування — 1 година плюс 8 годин на витримку тіста в холодильнику.

 

Покроковий рецепт імбирних пряників із різноманітними спеціями:

  1. У мисці з'єднайте міксером мед, цукор і вершкове масло кімнатної температури до однорідної маси.
  2. Додайте яйця, усі спеції і ванільний цукор. Збийте міксером до однорідної маси.
  3. Висипте борошно (частину залиште для замішування тіста). Додайте соду, сіль. Перемішайте тісто силіконовою лопаткою.
  4. Додайте какао, продовжуйте швидко замішувати тісто силіконовою лопаткою.
  5. Присипте стіл борошном, викладіть масу, замішайте тісто для пряників руками.
  6. Готове тісто розділіть на чотири частини, загорніть в харчову плівку. Покладіть в холодильник на ніч.
  7. Розкачайте тісто на ковбаски, а потім на кульки, з яких сформуйте імбирні пряники. Можна використати фігурні форми.
  8. Випікайте 20 хвилин за 180 градусів до готовності.

Смачного!