Дорадо зі спаржею: корисна страва на свята та будні

Дорадо зі спаржею: корисна страва на свята та будні

Час читання - 5 хв.

Дорадо — смачна середземноморська риба. Корисні поради і невеличкі секрети допоможуть зберегти насичений смак та вдало поєднати її з овочевим гарніром.

Дорадо, він же морський окунь або карась, — смачна середземноморська риба, яка знаменита своїм ніжним солодкуватим м’ясом і корисними властивостями. «Візитівка» гавайських та середземноморських ресторанів. Вона чудово смакує з рисом, овочами та особливо зі спаржею. Саме такий варіант страви пропонуємо приготувати разом із нами. Корисні поради і невеличкі секрети допоможуть зберегти насичений смак риби та вдало поєднати її з овочевим гарніром.

Корисні властивості та особливості страви

Дорадо входить до списку делікатесних та дуже корисних видів риб. За насиченість йодом, цинком та магнієм її м'ясо радять додавати у раціон для підтримання здоров’я щитовидної залози. Особливо вона корисна для жінок та дітей.

Готувати її легко, але також легко «пересмажити». Ніжне м'ясо не потрібно піддавати тривалій термічній обробці. У духовій шафі дорадо смажиться лише 5–10 хвилин і десь 3–4 хвилини на сковороді. Найліпше готувати її цілою, обсмажуючи по 1,5–2 хвилини на оливковій олії.

У країнах Середземномор’я дорадо подають під білим винним соусом або з оливками і томатами. Особливо риба популярна в Іспанії, де її запікають цілою в солі.

Філе дорадо зі спаржею та томатами черрі

Цей рецепт підійде як для святкової, так і повсякденної вечері. Якщо додати трохи білого вина, риба матиме більш насичений вишуканий аромат. Подавати можна з рисом, печеною картоплею і навіть пастою.

Інгредієнти на 6 порцій:

  • 1 кг дорадо (можна взяти 800 г готового філе);
  • 7 помідорів черрі;
  • 300 г спаржі;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • пучечок зеленої цибулі;
  • 100 мл білого столового вина;
  • сіль, перець — за смаком.

 

Час приготування — 15–20 хвилин.

 

Приготування:

  1. Підготуємо спаржу: якщо вона не порізана, потрібно стеблину акуратно очистити від грубої шкірки та порізати. Якщо спаржа вже підготовлена (можна брати заморожену), відправляємо її відразу на розігріту оливкову олію. Солимо, додаємо перець і смажимо приблизно 5 хвилин.
  2. Рибу дорадо очищуємо від луски і нутрощів, ретельно промиваємо та обсушуємо паперовими рушничками. Посипаємо сіллю і натираємо перцем. Можна використовувати готову приправу для риби. Розрізаємо тушки навпіл та робимо невеличкі надрізи на шкірці.
  3. Томати черрі ріжемо навпіл або на четвертинки. Подрібнюємо зелену цибулю.
  4. Розігріваємо оливкову олію, викладаємо філе риби, додаємо томати і зелену цибулю. Обсмажуємо дорадо з одного боку 2 хвилини.
  5. Перевертаємо рибу на інший бік, викладаємо поверх смажену спаржу, додаємо вино та чекаємо доки воно повністю випарується.
  6. Приблизно за 2 хвилини страва готова. Можна подавати окремо або з гарніром.

Рецепт дорадо зі спаржею під голландським соусом

Секрет цієї страви — спеціальний соус. Говорять, що саме такий соус готують шеф-кухарі гавайських ресторанів.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 2 дорадо;
  • половинка лимона або 2 ст. л. лимонного соку;
  • 100 г спаржі;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. білого сухого вина;
  • 125 г вершкового масла;
  • сіль морська, перець — за смаком;
  • щіпка цукру;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 700 мл води.

 

Час приготування — приблизно 10–15 хвилин.

 

Приготування:

  1. Ставимо воду на плиту, аби відварити спаржу. Коли вода закипить, кидаємо спаржу і варимо декілька хвилин. Зливаємо воду та залишаємо охолонути.
  2. Рибу очищуємо від луски та нутрощів (за потреби). Акуратно розділяємо на дві половинки.
  3. Збризкуємо філе лимонним соком, посипаємо морською сіллю та перцем.
  4. Обсмажуємо рибу з кожного боку на олії по 1,5–2 хвилини.
  5. Готуємо соус: у невеличкому сотейнику розтоплюємо вершкове масло.
  6. Відділяємо білки від жовтків: нам потрібні лише жовтки. Переливаємо їх у вогнетривку посудину, тоненькою цівкою вливаємо вершкове масло, постійно помішуючи. Ставимо посуд на водяну баню. Нагріваємо соус, помішуючи, поки він не загусне.
  7. Знімаємо з вогню, вливаємо біле вино, додаємо сіль за смаком.
  8. На тарілку викладаємо рибу, спаржу і все ретельно поливаємо соусом. Можна подавати до столу.

Смачного!

Корисні поради та лайфхаки

Дорадо довгий час вважалася дорогим делікатесом, тому на звичайних українських ринках її було не знайти. Сьогодні цю рибу можна зустріти в багатьох мережевих магазинах, зокрема в METRO. Однак, як обрати свіжу дорадо знають не всі. Секретів особливих немає: правила такі ж, як і для будь-якої риби. Потрібно перевіряти зябра, дивитися, аби тушка не мала непритаманних плям, була блискучою та гладкою. Хвіст і плавці не повинні бути сухими. Свіжа дорадо має приємний морський запах.

Аби підкреслити природний аромат риби, шеф-кухарі радять під час смаження використовувати такі спеції, як чебрець, м’яту, петрушку і коріандр. За смаком дорадо схожа на сібас, тому рецепти приготування у них схожі. Дорадо не потрібно довго маринувати — не більше 30 хвилин. Адже надто м’яке філе може розвалитися під час приготування, риба втратить форму та вид для подачі на стіл.