Рагу з баклажанами: як приготувати кулінарний шедевр вдома

Рагу з баклажанами: як приготувати кулінарний шедевр вдома

Час читання - 5 хв.

Баклажан має чимало корисних властивостей. Приготувати рагу можна не лише в сезон, коли овоч недорогий та насичений літнім сонцем. Страви з баклажанами доречні на столі навіть взимку — тоді можна застосувати заморожені овочі.

На кінець літа зрілі баклажани містять найбільшу кількість корисних речовин та вітамінів. До того ж «синенькі» мають мінімальну калорійність, овочі містять вітаміни групи В, вітаміни С, РР і каротин, необхідні організму мінеральні речовини: калій, залізо, кальцій, магній, натрій і фосфор. Також баклажани перешкоджають утворенню холестерину. А ще страви з них дуже смачні! Вони чудово поєднуються з іншими овочами та зеленню, сиром, м’ясом, навіть рибою та морепродуктами. Цікаво, що страви з баклажанів посідають достойне місце в кулінарних традиціях багатьох країн у світі. Рататуй у Франції — легендарна запіканка, яку готують і господині, і шеф-кухарі. В Італії люди із задоволенням смакують капонату. Вона дуже схожа на нашу овочеву ікру або рагу. Із додаванням оливок страва з баклажанів, помідорів і солодкого перцю набуває середземноморського акценту й особливої пікантності. Особливо люблять баклажани мешканці країн Кавказу. Їх споживають печеними, смаженими, маринованими і, звичайно, тушкованими.Ми пропонуємо вам два рецепти — обидва однаково смачні, але другий більш складний. Він пасуватиме до меню ресторану кавказької кухні чи навіть кафе, яке пропонує бізнес-ланчі.

Пропонуємо навчитися готувати саме капонату — традиційну італійську страву. Її вже кількасот років готують на острові Сицилія. Назва цього рагу, як твердять історики кулінарії, походить від слова capone, яким у деяких частинах Сицилії називають рибу — золоту макрель. Є версія, що спочатку капоната являла собою страву з тушкованої риби в кисло-солодкому соусі, але згодом макрель була замінена на більш дешеві баклажани.

На 5 порцій рагу з баклажанами по-сицилійськи знадобляться такі інгредієнти:

  • 4 баклажани середнього розміру;
  • 5 помідорів, стиглих та соковитих;
  • 2 стебла селери;
  • 2 цибулі ріпчасті;
  • 4 зубчики часнику;
  • 80 г чорних оливок;
  • 2 ст. л. каперсів;
  • 100 мл оливкової олії;
  • 1,5 ст. л. натурального винного оцту;
  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • сіль, мелений чорний перець, зелень за смаком.
  • сушений орегано за смаком.

 

Час приготування — 35 хвилин.

 

Покроковий рецепт капонати з баклажанами:

  1. Цибулю та часник чистимо, миємо. Цибулю ріжемо кубиками, часник дрібнимо ножем.
  2. На глибокій пательні розігріваємо оливкову олію, смажимо цибулю та часник.
  3. За бажанням на цьому етапі до засмажки можна додати подрібнений перець чилі.
  4. Наступними на сковорідку кладемо порізані напівкільцями стебла селери.
  5. Баклажани миємо та ріжемо кубиками чи брусками, викладаємо на пательню до овочів, смажимо все разом 5–7 хвилин, доки баклажани помітно не потемнішають.
  6. Томати нарізаємо таким самим розміром, як основний інгредієнт. Тушкуємо все разом на пательні ще 3 хвилини.
  7. Додаємо оцет (ліпше частинами, куштуючи), цукор, сіль та перець, перемішуємо.
  8. Каперси додаємо до рагу цілими, маслини ріжемо кільцями.
  9. Пательню ставимо на 10 хвилин до розігрітої до 180 градусів духовки.
  10. Перед подачею збризкуємо оливковою олією, посипаємо орегано та свіжою зеленню.

Подаємо рагу гарячим чи холодним із чіабатою або як гарнір.

Рагу з баклажанами і м’ясом із грузинським характером

Грузинська страва аджапсандал (аджапсандалі), на перший погляд, майже не відрізняється від звичного для нас рагу з баклажанами і кабачками. Але секрет особливого аромату у спеціях, які варто використовувати саме за рецептом. Можливо, це своєрідна магія, але без зазначених у списку прянощів страва не вийде такою, як має бути!

На велику порцію (розраховану на 10 осіб) візьмемо такі продукти:

  • 600 г яловичини;
  • 5 середніх баклажанів;
  • 4 картоплини не надто великого розміру;
  • 2 болгарські перці;
  • 5 томатів;
  • пучок свіжої кінзи
  • грузинська суміш спецій хмелі-сунелі;
  • свіжомелений чорний та білий перець;
  • сванська сіль за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

 

Час приготування — 2 години.

 

Покроковий рецепт рагу з баклажанами та яловичиною:

  1. Яловичину нарізаємо невеликими шматками, попередньо вимивши та промокнувши паперовою серветкою.
  2. Баклажани та картоплю чистимо, нарізаємо однаковими кубиками. Так само чинимо з помідорами.
  3. Вимиту зелень подрібнюємо ножем.
  4. У казан наливаємо 2 столові ложки рослинної олії і викладаємо шарами: яловичину, баклажани, картоплю, болгарський перець, зелень і помідори. Кожен шар злегка солимо та додаємо приправу.
  5. Накриваємо казан кришкою, ставимо на маленький вогонь.
  6. Через півтори години знімаємо кришку. Каструля буде сповнена рідини. Куштуємо страву на сіль. Якщо є необхідність — солимо.
  7. Знову накриваємо казан кришкою і продовжуємо тушкувати ще пів години.
  8. Вимикаємо вогонь і тримаємо аджапсандалі з баклажанами ще годину за кімнатної температури.

Смачного!