Кожен професійний енолог (спеціаліст в галузі виноробства) може годинами розмірковувати про те, які смакові відтінки має совіньйон-блан, виготовлений у тому чи іншому регіоні. Більшість зійдуться на тому, що у цьому вині відчутні нюанси цитрусових, квітів, трав, ягід. Поширена думка, що ті, хто мають гострий нюх, можуть розрізнити ноти прянощів та навіть аромат сирого бетону.
Як же зорієнтуватися та обрати напій серед розмаїття вин із написом Sauvignon Blanc на етикетці?
У великому світі совіньйону є два головні орієнтири.
- Вина, букет яких близький до ароматів персика, абрикоса, лічі, маракуї та інших екзотичних та не дуже фруктів. Країни походження вина з такими ароматами – Нова Зеландія, ПАР та інші держави Нового Світу – одним словом, вина не з Європи.
- Напої, на верхівці букету яких – цитрусові та цедра таких фруктів. Серед європейських совіньйонів можна обрати напої з яскраво вираженими нотами лимона, лайма, грейпфрута. Саме такою є французька класика сухих вин з цього сорту винограду, як її досі виробляють у долині Луари, звідки сорт поширився на весь світ.
Варто врахувати, що в обох типах вин із совіньйону є спільна нота: так звана трав'яниста. Це ледь вловимі аромати свіжоскошеної трави, лемонграсу, дух альпійських лук. Також на смак та аромат впливають кліматичні особливості регіону, де було вирощено лозу. Приміром, у долині Луари у Франції досить прохолодний клімат, що надає місцевому совіньйону тон листа смородини, цитрусові тони. А ось совіньйон з Нової Зеландії, те більш волого та тепло, має яскраво виражені фруктові ноти. Італійські вина з цього сорту порадують смакові рецептори мінеральною свіжістю, тонами трав, ледь вловимим ароматом смородини, квітів. Традиційна пора для споживання совіньйону – жаркі літні місяці. Вино смакує добре охолодженим або ж з льодом.
Обираючи совінйьон з того чи іншого регіону, варто зважати також на присутність у вині інших сортів – чи це купаж чи сортове вино. Якщо хочете обрати особливо вдалий напій для особливого випадку – читайте етикетку, дізнавайтеся більше про сорти винограду, задіяні виноробами.