Напій з лимоном й м’ятою: 5 рецептів на кожен день

Час читання - 6 хв.

Прохолодний, освіжаючий, втамовує спрагу та неймовірно смачний ― краще лимонного напою в літню спеку не існує. Популярні рецепти включають м'яту, лайм, ягоди, фрукти й різні соки. Вибирайте рецепт та приступайте до приготування!

Лимон входить в десятку найбільш корисних й популярних фруктів. За рахунок свого характерного аромату й смаку він є частиною багатьох коктейлів, компотів й лимонадів. В основному це незмінна класика з м'ятою та апельсином, але також є й більш сміливі варіації, наприклад, напій з огірком лимоном і м’ятою, лавандою, базиліком, юдзу або щавелем.

Освіжаючий лимонний напій з м'ятою та апельсином

Напої з м'ятою та лимоном ― джерело енергії на цілий день. Їх готують на мінеральній або очищеній питній воді.

Для приготування класичної лимонного напою вам знадобиться:

  • вода ― 2 л;
  • лимон великий ― 2 шт.;
  • апельсин червоний ― 2 шт.;
  • цукровий пісок ― 200 г;
  • м'ята ― листя одного пучка.

Час приготування ― 60 хвилин. А ось як готують по етапах популярний напій з лимоном і м’ятою, рецепт нижче:


  1. Налийте в каструлю воду, розчиніть в ній цукор та дайте закипіти.
  2. Зніміть з апельсинів й одного цитруса шкірку без білої частини. Додайте до сиропу.
  3. Другий лимон ретельно помийте, наріжте кільцями, видаліть кісточки та покладіть в киплячий сироп.
  4. З м'якоті цитрусів вичавіть сік. Додайте в сироп разом з листочками м'яти. Зачекайте хвилину й вимкніть.
  5. Дайте охолонути та настоятися.
  6. Якщо хочете використовувати газовану воду, додайте її в глечик перед подачею.

 

В сучасних інтерпретаціях для отримання оригінального смаку й аромату, м'яту комбінують з базиліком, тархуном та навіть розмарином. А ось воду замінюють на охолоджений зелений чай. Подають з кубиками льоду та гілочками свіжої м'яти.

Теплий лимонний напій з м'ятою та імбиром

Досить ароматний напій, з трохи терпким смаком. Здатний втамувати спрагу в спеку та зігріти в холодні вечори.

У складі напою на 4 порції присутня така кількість інгредієнтів:

  • вода ― 2 л;
  • цедра лимона ― 1 шт.;
  • сік лимона ― 1 шт.;
  • імбирний корінь ― 50 г;
  • цукор ― 3 ст.л.;
  • м'ята ― 2 невеликих гілочки.


Час приготування ― 15 хвилин.

А готується дуже просто:

  1. Імбир наріжте дрібними шматочками та трохи притисніть його качалкою або товкачем від ступки. Можете просто натерти, навіть не очищаючи.
  2. З цитруса зніміть цедру, а потім наріжте його частинками.
  3. Закип'ятіть воду, додайте цукор, цедру й розмішайте.
  4. Залийте сиропом лимон, імбир та листя м'яти.

Напій можете процідити за допомогою сита або залишити з цілими інгредієнтами. На заміну цукру підійде мед. Розлийте по чашках в теплому вигляді та подавайте.

Лимонний напій з м'ятою та огірком

У цирусі багато вітаміну C й фосфору, м'ята ― відома заспокійлива й протизапальна рослина, а огірок ― насичений корисним соком та клітковиною. Поєднавши їх разом, отримаєте охолоджуючий, тонізуючий напій, який прискорить виведення з організму шлаків й токсинів. Смак коктейлю залежить від пропорцій, тому підготуйте інгредієнти в зазначеній кількості:

  • вода ― 1 л;
  • огірок ― 2 шт.;
  • лимон ― 1 шт.;
  • листя м'яти ― 5 листочків.


Час приготування ― 30 хвилин:

  1. Закип'ятіть воду та повністю остудіть її.
  2. Огірки натріть на дрібну тертку.
  3. Додайте до них подрібнену м'яту й сік половинки лимона.
  4. Розбавте остиглою водою та залиште на 20-30 хвилин.

Після настій необхідно процідити, додати в нього пару кружечків огірка й лимона. За бажанням можете підсолодити медом. Подавайте в склянках, прикрасивши листочками м'яти. Якщо не проціджувати, тоді у вас вийде корисний зелений смузі.

Яблучно-грушевий напій з лимоном та м'ятою

Груші та яблука ― смачне й ароматне поєднання осінніх фруктів. Готовий напій можна подавати в теплому чи холодному стані. За бажанням можете використовувати палички кориці ― вийде красиво та смачно.

Інгредієнти:

  • яблука солодких сортів ― 0,5 кг;
  • груша ― 1 кг;
  • лимон ― 1 шт.;
  • м'ята ― 2 гілочки;
  • мед або цукор ― за смаком;
  • кардамон ― 4 зернятка;
  • вода звичайна ― 2,5 л;
  • газована вода ― 1,5 л.

Кількість порцій ― 6-8. Час приготування ― 90 хвилин.

Процесів кілька:

  1. Груші та яблука очистіть від шкірки, розріжте вздовж та видаліть серцевину з насінням.
  2. Полийте фрукти соком половинки лимона та перекладіть в каструлю.
  3. Додайте звичайну воду, гілочки м'яти та поставте на середній вогонь.
  4. Після закипання, зменшіть вогонь та нехай фрукти мліють 40-50 хвилин.

 

Коли груші з яблуками добре проваряться, відвар необхідно остудити. М'яту витягніть, а фрукти перебейте блендером. Додайте сік другої половини лимона та газовану воду. Розлийте по келихах. Ще один спосіб ― процідити напій, не перебиваючи фрукти у пюре. Тоді шматочки яблук й груш можна додати прямо в келихи.

Ягідний напій з лимоном і м'ятою без цукру

Якщо ви хочете отримати напій з м’ятою і лимоном без цукру, додайте до основних інгредієнтів солодкі ягоди або фрукти. В рецепті на 1 літр води присутні такі інгредієнти:

  • кавунова м'якоть ― ½ кавуна;
  • полуниця ― 200 г;
  • малина ― 200 мл;
  • соус наршараб ― 10 мл;
  • сік лимонів ― 2 шт;
  • м'ята ― гілочка.

Процес приготування простий, розділений на кілька дій:

  1. Воду доведіть до кипіння, додайте листя м'яти та відкладіть остигати.
  2. М'якоть кавуна без кісточки збийте блендером. Другий варіант ― перетріть через сито.
  3. Полуницю й малину помийте й збийте блендером.
  4. З лимонів вичавити сік.
  5. Всі інгредієнти додайте в м'ятну воду та перемішайте.

 

Соковита полуниця й малина надає напою неповторний аромат, а кавун ― необхідну солодкість. Додатково можете використовувати натуральний фруктовий сироп, кленовий або топінамбура. Також можете додати за смаком мед або стевію. Подавайте з льодом, роздрібленим в дрібну крихту.