Кава з лимоном: покроковий рецепт

Кава з лимоном ― нестандартне поєднання, покликане вразити смакові рецептори гурманів. Напій вигадали в Італії, де його називають «Романо». На приготування вручну йде не більше 10 хвилин, а з кавою-машиною ― всього 1 хвилина.

Кава ― напій, в якому присутня велика палітра смаків: делікатна або насичена кислинка, карамельна чи квіткова солодкість, приємна гірчинка. По новому розкривається напій в поєднанні з лимоном ― все ще смачно, але з помітним тонізуючим ефектом, яскравим та чистим післясмаком. Передати всього декількома словами багатогранний смак лимонної кави складно, краще давайте приготуємо її!

«Романо»: класичний рецепт 

«Романо» ― еспресо з додаванням соку лимона й цедри. Цитрус забирає гіркоту кави, надаючи напою більш м'який смак. Варіант для тих, хто хоче підбадьоритися, м'яко впливаючи на організм: лимонний сік знижує дію кофеїну, стимулює травлення та діяльність ЦНС. Також корисна кава з лимоном для схуднення, прискорюючи метаболізм й виведення токсинів. Однак дієтологи не рекомендують вживати його на голодний шлунок та в великих кількостях.

Готують каву по-італійськи з суміші мелених зерен арабіки та робусти, на слабкому вогні, поки пінна шапочка не підніметься мінімум три рази. Підсумковий смак напою залежить не тільки від сорту кави, але й кількості доданих інгредієнтів. Для приготування 2 порцій «Романо» візьміть:

  • мелені зерна кави ― 2 ч.л.;
  • цукор (за бажанням) ― 2 ч.л.;
  • вода ― 100 мл;
  • лимонний сік ― 1 ст.л.;
  • цедра лимона ― 0,5 ч.л.

 

Час приготування в турці ― 10 хвилин. Дійти по кроках:

  1. У турку насипте цукор та прогрійте його на повільному вогні до появи золотавого кольору. Зніміть з вогню.
  2. Додайте воду й перемішайте з цукром.
  3. Насипте кави й ще раз ретельно перемішайте.
  4. Поставте джезву на плиту та дочекайтеся підняття пінки. Відсуньте вбік. Повторіть процес з підняттям пінки ще два рази.

 

У еспресо-машині час приготування скоротиться до 1-2 хвилин. Еспресо перелийте в чашку, додайте сік лимона та цедру. Ваша лимонна кава готова!

Кава з лимоном, вершками й лимонним лікером ― «по-французьки»

Оригінальний рецепт кави з лимоном, що бадьорить є і у французів. У порівнянні з італійським рецептом, смак кавового напою «по-французьки» більш насичений. Для його створення приготуйте наступні інгредієнти:

  • вода ― 150 мл;
  • мелені зерна кави ― 2 ч.л.;
  • вершки ― 50 мл;
  • лимонний лікер ― 2 ст.л.;
  • цедра одного лимона;
  • цукор тростинний ― 4 ч.л.

 

Кількість порцій ― 2. Час приготування в джезві ― 15-20 хвилин. Процес варіння розділений на кілька етапів:

  1. Збивання вершків. Змішайте вершки, цедру та почніть збивати, поступово додаючи цукор (2 ч.л.). Збиту масу відкладіть в холодильник.
  2. Варіння кави. У турці розтопіть цукор, що залишився, додайте воду, мелені зерна й перемішайте. Доведіть до появи пишної піни три рази.

 

На заключному етапі, в каву додайте лимонний лікер, перемішайте та перелийте в чашки. Поверх викладіть холодні вершки та прикрасьте скибочкою лимона. В якості експерименту замість вершків можете додати морозиво ― смак кави стане м'якіше та ніжніше. Як у французьких кав'ярнях можете подати до напою свіжоспечений круасан.

Лимонна кава з медом й чорним перцем

Крім цитрусу, пікантні нотки кавовий напій набуває й в поєднанні з медом та чорним перцем. Такий рецепт кави з лимоном прийшов до Європи кілька століть назад з Персії. Тоді це була хитрість приховати недоліки прілого зерна, однак у гіркого напою з'явилося багато шанувальників. Напій добре бадьорить, тонізує та допомагає боротися з симптомами застуди. Підійде арабіка або суміш з робустою.

На 2 порції підготуйте наступний набір інгредієнтів:

  • подрібнені кавові боби ― 2 ч.л.;
  • лимонний сік ― з 1 лимона;
  • вода ― 120 мл;
  • мед ― за смаком;
  • чорний мелений перець ― щіпка.

 

Час приготування в турці ― 10 хвилин. Інші методи не забезпечать потрібний аромат й гостроту. Технологія досить проста:

  1. Поставте турку на плиту та прогрійте її.
  2. Всипте мелені зерна, перець, перемішайте. Відразу за ними влийте воду й лимонний сік. Ще раз перемішайте.
  3. Прогрійте суміш до підняття пінки та зніміть з вогню. Знову нагрійте до піни та зніміть.
  4. Дайте настоятися 2-3 хвилини й розлийте по чашках.

 

За бажанням чорний мелений перець можете замінити на червоний ― гострота буде більш вираженою. Але пам'ятайте, що при додаванні перцю в каву з лимоном потрібно оцінити користь та шкоду для вашого організму. Знизити тонізуючий ефект можна додавши молоко, вершки або цукор. Згідно рецепта мед в каву додається після охолодження до 80-85 ℃ (через 5 хвилин).

Кава з імбирем, спеціями та лимоном

Ще один варіант кави, насичений смаковими контрастом. Якщо цитрус надає освіжаючу кислинку, то імбирний корінь відповідає за пряний аромат та гострий присмак. До того ж додавання імбиру підсилює зігріваючий та тонізуючий ефект кави. Спільне поєднання інгредієнтів робить напій одночасно терпким, гострим, гіркуватим та з кислинкою.

На організм кава з імбиром й лимоном діє позитивно, допомагаючи швидко зігрітися, стимулювати роботу мозку, поліпшити засвоєння їжі, зміцнити стінки судин. Але людям з панкреатитом, холециститом, гастритом з пекучим напоєм слід бути обережніше.

Інгредієнти:

  • імбир ― 0,5 см коріння;
  • мелені зерна ― 2 ч.л.;
  • кардамон ― 3-4 зернятка;
  • гвоздика ― 2 суцвіття;
  • вода ― 200 мл;
  • цукор ― за смаком.;
  • лимонний сік ― 2 ч.л.;
  • скибочка лимона ― 2 шт.

 

Кількість порцій: 2. Час приготування ― 10 хвилин в такій послідовності:

  1. Імбир очистіть та подрібніть на тертці. При використанні сухого коріння, його можна відразу змішати з меленими зернами.
  2. Прогрійте турку й відкладіть в сторону.
  3. Всипте в джезву суміш мелених зерен, кардамону, імбирного кореня.
  4. Додайте до інгредієнтів воду та поставте на плиту.
  5. Перед закипанням суміші додайте гвоздику, і як тільки з'явиться піна, зніміть з вогню.
  6. Дайте настоятися напою 3 хвилини, процідіть та додайте лимонний сік.
  7. Перелийте в чашки.

 

Останній штрих ― цукор за смаком (за потребою) та скибочки цитруса. Щоб напій вийшов максимально ароматним й смачним, варіть його з свіжозмелених зерен, та й з прянощами не перестарайтеся. Ідеальна норма для кави ― комбінація з 3 прянощів.