Класичний лимонад — два ексклюзивні рецепти на всі випадки

Час читання - 3 хв.

Незважаючи на те, що зараз можна придбати які завгодно готові напої — лимонади, соки, морси, — приготовані власноруч завжди смачніші. На відміну від компотів, лимонад зберігає всю користь фруктів та ягід, використаних у рецептурі.

Незважаючи на те, що зараз можна придбати які завгодно готові напої — лимонади, соки, морси, — приготовані власноруч завжди смачніші. На відміну від компотів, лимонад зберігає всю користь фруктів та ягід, використаних у рецептурі.

Лимонад за ексклюзивним рецептом цілком може стати фішкою кафе — занотовуйте два рецепти напоїв, які легко приготувати і вдома, і на професійній кухні. Один із них — зі старовинної кулінарної книги, виданої у 1800-ті роки. 

Домашній класичний лимонад — рецепт із дитинства

Усі знають такий напій, як «Ситро», який масово продавали у пляшках, на розлив та з автоматів у радянські часи. Лимонад настільки полюбився і дорослим, і дітям, що згодом словом «ситро» почали називати будь-які фруктові газовані напої. 

Зараз уже ніхто й не пригадає, що за первинною рецептурою до цього лимонаду входили не лише лимони, а й мандарини та апельсини. Відтворити незабутній легендарний смак дуже легко — навіть у домашніх умовах, без жодної спеціалізованої техніки. 

Найдовший процес у приготуванні — заморозити кубики льоду. Радимо подбати про це заздалегідь! На 4 порції освіжального лимонаду знадобляться такі інгредієнти (їх кількість за необхідності можна пропорційно збільшити):

  • 2 склянки газованої води — мінеральної без содового чи солоного присмаку;
  • 2 склянки звичайної води;
  • 1 склянка цукру;
  • 3 лимони;
  • 1 мандарин;
  • 1 апельсин;
  • ваніль натуральна (стручок) або ванільний цукор.

 

Час приготування — 40 хвилин.

Покроковий рецепт домашнього лимонаду «Ситро»:

  1. Цедру одного лимона натираємо на тертці, з лимона вичавлюємо сік, видаляємо з нього кісточки.
  2. Змішуємо цедру, сік лимона, а також сік із мандарина, апельсина та двох лимонів, котрі лишилися.
  3. Суміш переливаємо в каструлю, додаємо цукровий пісок та негазовану воду.
  4. Кип’ятимо 10 хвилин, охолоджуємо та проціджуємо через дрібне сито чи марлю.
  5. Додаємо содову чи газовану воду та ставимо в холодильник на пів години.

Лимонад класичний: рецепт та цікава історія

Важко це уявити, проте існує велика вірогідність того, що лимонаду вже кількасот років! Історики припускають, що його батьківщина — середньовічний Єгипет. Згадки про воду із цукром та лимонним соком були знайдені серед записок таджицько-перського поета й філософа Абу аль-Марвазі, що жив у XI столітті. 

Ще одна версія виникнення улюбленого напою — родом із Франції. Якщо вірити історії, то лимонад, імовірно, був винайдений випадково — у XVII столітті при дворі короля Франції Людовика I. 

Його слуга нібито переплутав бочки з вином і соком. Часу на виправлення помилки було обмаль, тому винахідливий прислужник змішав воду із фруктовим соком. Аристократи оцінили напій, і він швидко став популярним при дворі та серед знаті.  

Як би там не було, немає жодних причин відмовлятися від смачного натурального лимонаду. Радимо спробувати цей старовинний рецепт. За рецептом із кулінарної книги XIX сторіччя, на порцію класичного лимонаду на трьох-чотирьох осіб знадобляться такі інгредієнти:

  • 5 великих соковитих лимонів. Обов’язково перевірте цю якість цитрусових. Сухі лимони категорично не підходять для приготування смачного лимонаду;
  • півтори склянки цукрового піску;
  • півтора літри води

 

Час приготування — 1 година.

Покроковий рецепт класичного лимонаду:

  1. Очистіть 5 лимонів від шкірки й наріжте їх скибками завтовшки 2–3 см. Відкладіть лимони вбік.
  2. Шкірки від цитрусів перекладіть у миску та посипте цукром.
  3. Дайте настоятися близько години, щоб цукор почав вбирати ефірні олії з лимонних шкірок.
  4. Доведіть воду до кипіння в закритій каструлі, а потім залийте окропом зацукровану цедру лимонів.
  5. Дайте суміші охолонути протягом 20 хвилин, а потім видаліть шкірку.
  6. Вичавіть сік із лимонів, процідіть через сито.
  7. Змішайте сік із цукровою сумішшю. Добре перемішайте.
  8. Перелийте лимонад у скляну пляшку чи банку й поставте в холодильник на пів години (мінімум).
  9. Подавайте напій із кубиками льоду. Можна прикрасити бокал листочком свіжої м’яти.

 

Смачного!