Важко це уявити, проте існує велика вірогідність того, що лимонаду вже кількасот років! Історики припускають, що його батьківщина — середньовічний Єгипет. Згадки про воду із цукром та лимонним соком були знайдені серед записок таджицько-перського поета й філософа Абу аль-Марвазі, що жив у XI столітті.
Ще одна версія виникнення улюбленого напою — родом із Франції. Якщо вірити історії, то лимонад, імовірно, був винайдений випадково — у XVII столітті при дворі короля Франції Людовика I.
Його слуга нібито переплутав бочки з вином і соком. Часу на виправлення помилки було обмаль, тому винахідливий прислужник змішав воду із фруктовим соком. Аристократи оцінили напій, і він швидко став популярним при дворі та серед знаті.
Як би там не було, немає жодних причин відмовлятися від смачного натурального лимонаду. Радимо спробувати цей старовинний рецепт. За рецептом із кулінарної книги XIX сторіччя, на порцію класичного лимонаду на трьох-чотирьох осіб знадобляться такі інгредієнти:
- 5 великих соковитих лимонів. Обов’язково перевірте цю якість цитрусових. Сухі лимони категорично не підходять для приготування смачного лимонаду;
- півтори склянки цукрового піску;
- півтора літри води
Час приготування — 1 година.
Покроковий рецепт класичного лимонаду:
- Очистіть 5 лимонів від шкірки й наріжте їх скибками завтовшки 2–3 см. Відкладіть лимони вбік.
- Шкірки від цитрусів перекладіть у миску та посипте цукром.
- Дайте настоятися близько години, щоб цукор почав вбирати ефірні олії з лимонних шкірок.
- Доведіть воду до кипіння в закритій каструлі, а потім залийте окропом зацукровану цедру лимонів.
- Дайте суміші охолонути протягом 20 хвилин, а потім видаліть шкірку.
- Вичавіть сік із лимонів, процідіть через сито.
- Змішайте сік із цукровою сумішшю. Добре перемішайте.
- Перелийте лимонад у скляну пляшку чи банку й поставте в холодильник на пів години (мінімум).
- Подавайте напій із кубиками льоду. Можна прикрасити бокал листочком свіжої м’яти.
Смачного!