Узвар (компот) із
сушених фруктів — традиційний напій української кухні. У кожному регіоні є свій
рецепт, причому не тільки приготування напою, а й способу заготівлі фруктів для
узвару. Яблука, груші, сливи, абрикоси сушать як на відкритому повітрі, так і
за допомогою спеціального пристрою — електричної сушарки.
Дуже смачний
компот із сушених груш, і цей напій не лише добре тамує спрагу. Завдяки тому,
що плоди не проходять агресивної термічної обробки, а лише висушуються, вони
зберігають максимум вітамінів та мінералів.
Напій із сушених груш містить таніни, їм властива антибактеріальна дія,
вони допомагають впоратися із застудою та ангіною. До складу сушених груш
входить калій, який позитивно позначається на стані серцево-судинної системи. Груша
також містить залізо, яке покращує склад крові та процес кровотворення.
Крім того, продукт містить значну кількість вітаміну С, вітамінів групи В.
Щоб максимально зберегти користь із сушених плодів, додавайте їх в окріп та
варіть компот не більше кількох хвилин. Такий прийом допоможе приготувати
смачний та корисний напій.
Так само слід варити й компот зі свіжих груш. Він виходить зовсім іншим,
ніж узвар, але також цікавий на смак. Пропонуємо два рецепти
грушевого компоту.