Смачний компот із журавлини: як максимально зберегти користь ягоди

Час читання - 3 хв.

Журавлина — одна з найкорисніших ягід. У ній міститься ціле джерело корисних речовин і вітамінів. Вона допомагає боротися із застудними захворюваннями й омолоджує організм. Із журавлини можна готувати багато смачних напоїв, соуси до м’яса, її додають у випічку, готують варення.

Журавлина — одна з найкорисніших ягід. У ній міститься ціле джерело корисних речовин і вітамінів. «Північній» ягоді приписують цілющі властивості: вона допомагає боротися із застудними захворюваннями й омолоджує організм.

Із журавлини можна готувати багато смачних напоїв, соуси до м’яса, її додають у випічку, готують варення. Проте, на жаль, при високих температурах більша частина корисних речовин руйнується. Ми пропонуємо зварити компот так, щоб максимально зберегти вітаміни й цінні речовини ягоди.

Корисний журавлиновий компот зі свіжих ягід

Якщо у вас є свіжа журавлина, обов’язково спробуйте приготувати компот за цим рецептом. Освіжальний, з легкою кислинкою і насиченим кольором, такий напій стане гідною прикрасою будь-якого столу. Його можна пити замість чаю у спекотну пору року.

Інгредієнти:

  • 300 г журавлини;
  • 3 л води;
  • пів склянки цукру;
  • листя м’яти для прикрашання.

 

На 10–12 склянок.

Час приготування — близько 10–12 хвилин.

Приготування:

  1. Свіжу журавлину промиваємо, кладемо в невелику ємність і розминаємо дерев’яним товкачем. Потрібно, щоб утворилася ягідна каша.
  2. У цей час ставимо на плиту каструлю з водою і даємо закипіти.
  3. Як тільки вода закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму, засипаємо цукор, ретельно перемішуємо, доки він повністю не розчиниться.
  4. Додаємо розім’яті ягоди, накриваємо кришкою і залишаємо томитися на повільному вогні 2–3 хвилини. Не більше!
  5. Вимикаємо й даємо настоятися під кришкою близько години.
  6. Перед подачею проціджуємо, охолоджуємо і для краси та аромату додаємо листочки м’яти.

Максимально корисний компот із журавлини замороженої

Для приготування напою можна використовувати як свіжу, так і заморожену ягоду. Різниця полягає лише у тривалості приготування. Заморожені ягоди потрібно попередньо розморозити.

Інредієнти:

  • 500 г замороженої журавлини;
  • 3 л води;
  • пів склянки цукру.

 

На 10–12 склянок.

Час приготування — близько 15 хвилин.

Приготування:

  1. Заморожену журавлину попередньо розморожуємо. Викладаємо ягоди на сито, знизу підставляємо глибоку миску й ретельно розминаємо журавлину ложкою або виделкою. Сік при цьому буде стікати в миску.
  2. Ставимо воду на вогонь, даємо закипіти.
  3. У киплячу воду засипаємо тільки ягідну макуху й варимо 2–3 хвилини під відкритою кришкою. Якщо буде збиратися піна, акуратно знімаємо її шумівкою.
  4. Вимикаємо вогонь, компот накриваємо кришкою і залишаємо охолоджуватися.
  5. Компот проціджуємо, наливаємо у глечик, кладемо цукор, ретельно перемішуємо й додаємо свіжий журавлиновий сік. Так ми отримуємо не тільки смачний, а й максимально корисний напій.

Зігрівальний компот із журавлини: рецепт з яблуками

Цей напій має дуже приємний смак з яблучним ароматом. Він добре зігріває в холодну погоду, насичує організм вітамінами. Яблука краще вибирати кисло-солодких сортів.

Ягоди можна використовувати і свіжі, і заморожені. Для тих, хто любить більш насичений яскравий смак, можна додати трохи свіжого імбиру.

Інгредієнти:

  • 250 г свіжих або заморожених ягід журавлини;
  • 2 л води;
  • 5 яблук;
  • близько 5 столових ложок цукру (або за смаком);
  • імбир.

 

На 6–8 склянок.

Час приготування — близько 15 хвилин.

Приготування:

  1. Свіжі ягоди промиваємо, миємо та очищуємо яблука.
  2. Нарізаємо яблука невеликими шматочками (приблизно 5–7 см).
  3. У каструлю, де буде варитися компот, кладемо ягоди, додаємо цукор і ретельно перетираємо журавлину із цукром.
  4. Додаємо до ягід порізані яблука, пелюстки імбиру, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння.
  5. Як тільки вода закипить, накриваємо компот кришкою, зменшуємо вогонь і варимо близько 3–4 хвилин.
  6. Готовий компот охолоджуємо. Під час подачі на склянку можна повісити скибку яблука і зверху прикрасити стружкою свіжого імбиру.

Апельсиново-журавлиновий компот: ароматний напій для гарного настрою

Приготувати такий компот досить просто, проте смак і аромат нікого не залишать байдужими. Його можна готувати в будь-який час року: напій чудово втамовує спрагу, піднімає настрій і, якщо додати трохи прянощів, зігріває в осінньо-зимовий період.

Інгредієнти:

  • 2 склянки замороженої або свіжої журавлини;
  • 3–4 середніх апельсини;
  • 2 л води (окріп);
  • 200 г тростинного цукру.

 

На 4–5 порцій.

Загальний час приготування — близько 25 хвилин.

Приготування:

  1. У чайнику кип’ятимо воду.
  2. Ягоди журавлини занурюємо у блендер і подрібнюємо до стану пюре.
  3. Заливаємо журавлинове пюре окропом і даємо настоятися протягом 15 хвилин.
  4. Поки компот настоюється, вичавлюємо сік з апельсинів.
  5. Компот проціджуємо, додаємо трохи цукру, з’єднуємо з апельсиновим соком і одразу розливаємо по склянках.
  6. Напій можна пити теплим або охолодженим, з кубиками льоду.

Поради для гарного декору й подачі

Щоб красиво подати журавлиновий компот, краї склянок можна змочити й занурити в кокосову стружку, імітуючи іній. На край можна повісити шматок яблука або апельсина. Яскравий колір журавлинового компоту доповнить також зелене листя м’яти або скибочка лайма.