Краще вино до морепродуктів — базові поєднання

Час читання - 3 хв.

Червона риба, молюски, устриці та інші дари моря вже давно перестали бути рідкісними делікатесами —‌ вони щодня доступні в METRO, і не лише на свята чи особливі дати, а як урізноманітнення щоденного раціону. Із користю дарів моря ніхто не сперечатиметься — це чудовий бонус для активного та здорового життя.

Добре смакує до морепродуктів біле сухе вино. Це знають усі, але якщо вдаватися у подробиці, з’ясовується, що даним фактом знання більшості обмежуються. Навіть співробітники рибних ресторанів часто не можуть кваліфіковано порадити, який саме напій пасуватиме до устриць, а чим ліпше доповнити білу океанічну рибу, приготовлену на грилі. Наш гід із поєднання вина та морепродуктів стане в пригоді як гурманам, так і тим, чия професія пов’язана з ресторанною справою. Отже, почнемо з базових поєднань вина та дарів моря.

Є кілька загальних правил, як обрати вино до пари морепродуктам. Смак напою не має перебивати смак їжі, інакше страва просто перетвориться на банальну закуску. Втім, діє і зворотне правило: страви з дуже насиченим смаком заслуговують яскравого винного супроводу. Вино має бути сухим, легким і ретельно охолодженим. Якщо морепродукти приготовлені на грилі практично без спецій та соусів, робіть ставку на нейтральні вина без яскраво вираженого присмаку та післясмаків.

Краще вино до морепродуктів — про гармонію смаків

Напої до мідій.

Тим, хто полюбляє страви з цих молюсків, буде цікаво знати, що поєднання з винами залежить від того, з яким соусом та приправами їх приготовлено. До мідій у часниковому соусі ідеально підійдуть молоді білі вина Італії з яскраво вираженою кислинкою. Страва у томатному соусі створить гарний тандем із сухим рожевим вином із нотками ягід та фруктів. До молюсків у тайському соусі пасуватиме піно гріджіо або австралійський совіньйон блан.

 

Вино до устриць.

Це морепродукт преміального класу, тож вино має бути достойним такого делікатесу. До устриць пасує вино освіжальне, кислотне, з яскравим смаком та вираженим післясмаком. Головне правило — напій повинен мати достатню кислотність, адже кислота вина виконує роль лимонного соку та підсилює його дію, тому розкриває смак устриці максимально. Класика — шампанське, брют або напівсухе. Шаблі, херес — також гарні друзі для устриць.

 

Вино і страви з тунця.

Можливо, для когось це буде відкриття, але до цієї рожевої риби, філе якої нагадує телятину, ідеальне вино легко обрати за кольором! Так, до тунця пасуватиме сухе рожеве вино, незалежно від країни походження та віку. 

 

Напій до страви з крабів. 

Обираючи вино, відштовхуйтеся від того, що страви з цього продукту мають яскравий, водночас ніжний та благородний смак. Не варто його пригнічувати надто домінувальними винами. Ніжність шаблі — гарний вибір до холодного краба, до гарячої страви замовте келих прохолодного напівсухого рислінгу.

 

Яке вино «люблять» морські гребінці.

У цьому виборі також має значення, як приготовлено делікатний та смачний дарунок моря. Приміром, севіче зі свіжих морських гребінців — вишукана страва, яку готують з додаванням соку лайма. Ідеальною парою до неї стануть біле сухе з вираженим цитрусовим смаком і мінеральними тонами: рислінг, шаблі, альбаріньо. Обсмажені на грилі гребінці мають легкий карамельний присмак. Підкреслити вишукану солодкість страви легко за допомогою шардоне.

Напій до креветок.

Класичним поєднанням вважають креветки та пиво, але це не варіант для вишуканої вечері вдома чи ресторанного вечора. До відварених чи приготовлених на грилі креветок пасуватимуть білі сухі вина — шардоне, рислінг. Кислинка сухого вина у парі з креветками грає ту саму роль, що й лимонний сік, який є традиційною приправою до морепродуктів. Якщо креветки приготовлено з часником, то замовте до страви бокал вина совіньйон блан. Креветки у соусі карі смакуватимуть із сухим рожевим вином.

 

Яке вино пасує до білої риби?

Риба з білим філе, помірним запахом та ніжним смаком «любить» холодний брют, напівсухе шампанське, каву. До морського окуня, сібаса, тілапії також можна подати піно гріджіо, столові вина Португалії, Іспанії.

 

Напої до пікантної риби — оселедця, макрелі, сардин. 

Така риба має яскраво виражений смак та приємний морський аромат. До смаженої чи маринованої риби згаданих сортів пасуватиме шампанське, сухе ігристе, рожеве ламбруско, сухе рожеве піно нуар, кава тощо.

 

Напої до червоної риби.

Обирайте піно нуар, особливо якщо страва приправлена спеціями та соусом. Гарно смакуватимуть витримане шаблі і шардоне. Якщо є часниковий соус або щось дуже пікантне — трамінер, піно гріджіо або рислінг.

 

Яке вино до морепродуктів — червоне чи біле?

90 % гурманів скажуть — звичайно, біле. І будуть цілком праві, адже вважається, що червоне вино не підходить до молюсків, риби чи крабів. Річ у тому, що в багатьох червоних винах міститься багато заліза, що псує тонкий смак морепродуктів. Також червоні вина багаті танінами, через що вони надто терпкі та гіркуваті. Але є винятки з правила. До червоних сортів риби, форелі або сьомги можна подати легкі червоні вина, як-от гренаш. До страви з риби чи морепродуктів із томатним соусом також можна обрати просте червоне вино — зокрема темпранільйо.