Такий метод дає найкращий за якістю
результат, насичений смак та аромат, вино стає дуже гастрономічним. Одна з
причин бездоганного смаку Кави – це витримка вина на осаді, що залишається
після другого бродіння в пляшці.
До
складу входять три класичних сорти винограду, що зробили це вино світовим
лідером – Макабео (Macabeo), Шарелло (Xarel·lo) і Парельяда (Parellada). Сорт Макабео
дає вину прекрасний аромат та фруктовість; Шарелло надає ідеальну кислотність і
щільність, цей сорт багато в чому визначає індивідуальність Кави; Парельяда
надає об'ємний і ніжний аромат. Серед інших сортів слід відзначити Шардоне.
Кава може виготовлятися з винограду тільки дозволених сортів, тільки з ділянок,
зареєстрованих Consejo Regulador (контролюючий орган) і тих, що відповідають
всім вимогам, що пред'являються:
Білі сорти
Макабео (Macabeo), Парельяда (Parellada),
Шарелло (Xarel·lo), Шардоне (Chardonnay), Мальвазія (Malvasia)
Червоні сорти
Гарнача (Garnacha), Монастрель (Monastrell),
Піно Нуар (Pinot Noir), Трепат (Trepat)
За кількістю цукру Cava поділяється на такі типи:
Тип Cava | Масова концентрація цукрів, г/л
Брют Натюр (Brut Nature) | Без додавання цукру
Екстра Брют (Extra Brut) | до 6
Брют (Brut) | до 12
Екстрасуха (Extra Seco) | 12-17
Суха (Seco) | 17-32
Напівсуха (Semiseco) | 32-50
Солодка (Dulce) | Більше 50
Класифікація в залежності від терміну витримки в
пляшці:
Cava –
не менше 9 місяців
Cava
Reserva – не менше 15 місяців
Cava
Gran Reserva – не менше 30 місяців
Cava de
Paraje Calificado (CPC) – лоза має бути не молодше 10 років, з більш низькою
врожайністю, і всі вина повинні бути брют, екстра брют або брют натюр, витримка
в пляшці на осаді не менше 36 місяців.
Cava – ідеальний аперитив. Втамує Вашу
спрагу в літню спеку. Відмінно смакує з устрицями, равликами Булот, мідіями, тигровими креветками та скампіями. Добре поєднується з нежирною морською
рибою, яка була приготована в солі чи на пару.