Регіон ділиться на Північну і Південну частини,
що пов'язано з історичною традицією і відмінностями в сортах винограду. На південну
частину припадає до 95% всіх вин Долини Рони, в кліматі відчувається
середземноморський вплив. Підґрунтя відрізняються надзвичайною розмаїтістю
(галечники, вапняки, пісок), а вина отримують шляхом змішування безлічі сортів.
Велика їх частина складає регіональне контрольоване найменування Côtes du Rhône
"Кот-дю-Рон".
Факти:
Загальне
виробництво вин в Роні: 79% червоні, 15% рожеві, 6% білі
27
AOC (найменування контрольоване за походженням)
27
сортів винограду
2
виражених мікроклімати: Північна і Південна Рона
16
Crus Côtes du Rhône: 8 Північ, 8 Південь
2
Vins Doux Naturels (VDN): натуральні солодкі вина
95
сіл Côtes du Rhône villages, з них 18 можуть додавати назву свого села на
етикетку пляшки.
Gigondas
Gigondas (Жигондас) – містечко в південній
частині Долини Рони, відоме своїми червоними винами. Вину притаманний багатий
букет з пряними ароматами, кольором, який варіюється від рубінового до
темно-червоного. Виробляється 96% червоного і 4% рожевого вина. Використовуються
всі дозволені в Долині Рони червоні сорти винограду. Гренаш, максимальна частка
якого обмежується 80%, також може містити максимум 10% інших сортів, але
переважають Сіра, Мурведр і Сенсо.
Червоні вина Жигондас відрізняються високим
вмістом спирту (як правило, 14-14,5%), насиченою забарвленістю, повним тілом,
насиченістю смаку та збалансованими танінами. Переважають аромати прянощів і
фруктів, в тому числі диких, сливи, м'яти і підліску. Після витримки ці вина
поліпшуються, набуваючи округлості, стають
оксамитовими, але зберігають насиченість і таніни. Потенціал витримки становить
5-12 років.