Холодний чай із фруктами – два рецепти для літа

Час читання - 4 хв.

Соки, мінералка та квас – звичне меню напоїв влітку. Але не варто забувати про чай, який холодним та з льодом смакує не гірше, аніж гарячий восени. Готуємо крижані чаї.

Чай тримає пальму першості як найпопулярніший у світі напій. Так, саме він, а не кава, яку зараз також піднесено в культ. Більшість людей на планеті починають свій день різноманітними сортами чаю, завареними окропом, охолодженими, розведеними молоком. У Гімалаях та Монголії місцеві мешканці вживають напій солоним та із жирними вершками. В Україні найпопулярніший формат смакування – гарячим, із лимоном та цукром чи медом.

Влітку пити гарячі напої не дуже хочеться, тому є багато рецептів холодних чаїв. Чорний, червоний, зелений, білий, ройбуш чи матча – є з чого вибрати напої на будь-який смак. У чому переваги холодного чаю? Якщо основою для прохолоджувального напою є чорний сорт, то він збадьорить, надасть енергії, не впливаючи при цьому згубно на судини, як, приміром, кава. Зелений вчені визнали гарною профілактикою онкологічних захворювань та проблем із серцем. Кілька склянок крижаного чаю із фруктами та ягодами на день – must have цього спекотного літа.

Пропонуємо вам два цікаві рецепти холодного чаю. Обидва варті того, аби приготувати їх вдома чи подати гостям у кафе чи ресторані, ввівши чайні коктейлі до літнього меню.

Холодний зелений чай – рецепт з апельсином, лимоном та лаймом

Крижаний чай у поєднанні зі свіжістю цитруса та його користю – ідеальна гармонія для літа. У цьому рецепті ми використовуватимемо класичний листовий зелений різновид. Варто зазначити, що лікарі не радять випивати більше трьох склянок зеленого чаю на добу – він може спровокувати коливання артеріального тиску. Також краще пити такий напій у першій половині дня, адже він може збадьорити так, що ввечері буде важко заснути.

На три порції знадобляться такі інгредієнти:

  • 1,5 л води;
  • 4 ч. ложки зеленого листового чаю;
  • 2 апельсини;
  • 1 лайм;
  • 1 лимон;
  • 100 грамів цукру (для більш дієтичної версії використайте натуральний цукрозамінник на основі стевії).

 

Час приготування – 40 хвилин та час на охолодження.

 

Холодний чай – рецепт з лимоном, апельсином, лаймом:

 

  1. Листя заварюємо у півлітра окропу і даємо настоятися.
  2. По половині лайма, лимона й один апельсин нарізаємо скибочками.
  3. З половин лайма, лимона, апельсина, що залишився, знімаємо цедру та вичавлюємо сік.
  4. Цукор і цедру кладемо в сотейник. Вливаємо 200 мл води, ставимо на плиту і варимо на помірному вогні 10-15 хвилин.
  5. Знімаємо, проціджуємо та охолоджуємо.
  6. Додаємо до завареного чаю, вливаємо вичавлений сік і 800 мл холодної води, кладемо скибочки цитрусів.
  7. Повністю охолоджуємо і подаємо з льодом.

Холодний чай – рецепт приготування білого чаю з полуницею

Білий – один із найдавніших у світі сортів напою. Спосіб заготівлі чайного листя без зайвої ферментації та зминання винайшли ще у XII столітті в Китаї. Чому його називають білим? Причиною назви став колір бруньки, покритої пухнастими ворсинками. Ідея білих сортів чаю – зберегти початковий вигляд чайного листа, зберігши в ньому всю природність і мінімізувавши вплив під час виробництва. Завдяки такій технології білий чай має ряд корисних властивостей. При регулярному вживанні білого чаю стан здоров'я і самопочуття поліпшуються. Особливо якщо пити його замість кави. У Китаї говорять про його силі в боротьбі з такими проблемами: високим артеріальним тиском, підвищеним рівнем холестерину в крові, високим рівнем цукру. А ще білий чай має незвичайний свіжий аромат та смак, який чудово проявляється не лише у гарячому, а й у холодному вигляді.

Для приготування холодного білого чаю на двох знадобляться такі інгредієнти:

  • 3 чайні ложки білого чаю;
  • 500 мл гарячої води;
  • 200 г полуниці – свіжої чи замороженої;
  • 1 лимон;
  • цукор за смаком;
  • кілька гілочок свіжої м'яти;
  • лід для подачі.

 

Як приготувати холодний чай із ягодами та лимоном:

  1. Білий чай залити гарячою водою (60-70 градусів, цей сорт чаю не рекомендовано заварювати крутим окропом, можна знищити його якості та аромат).
  2. Настояти чай протягом 5 хвилин. Повністю охолодити.
  3. Полуницю подрібнити до стану пюре, залишивши кілька ягід для декору готового напою (якщо полуниця свіжа).
  4. За бажанням пюре пропустити через сито, аби позбавитися дрібних кісточок.
  5. Вичавити сік з одного лимона. Цедру лимона нарізати на невеликі шматочки.
  6. У графін або скляну банку перелити білий чай, полуничне пюре, лимонний сік і покласти шкірку лимона. Перемішати.
  7. Додати цукор, м'яту і лід.
  8. Насолоджуватися надзвичайно свіжим смаком холодного чаю.

 

Смачного!