Прохолоджувальні напої для літа: оригінальні ідеї лимонадів та коктейлів

Час читання - 6 хв.

Пошук прохолоди у спекотне літо – те, чим займаються і дорослі, і діти. Випити щось прохолодне та смачне завжди готові й ті, хто влітку залишається в офісі, і ті, хто перебувають на відпочинку.

Коли звичайна мінералка вже набридла, а їсти не хочеться – саме час приготувати лимонади та напої, які допоможуть охолодитися в спекотний полудень. Пропонуємо вам оригінальні рецепти прохолодних напоїв. Приготувати їх можна як на домашній кухні, так і подавати відвідувачам кафе чи ресторану, включивши напої до літнього меню.

Прохолоджувальні напої на літо – тим, хто не може без кави та чаю

Еспресо-тонік

Багато з нас не уявляють свого життя без ранкових ритуалів навіть на відпочинку. Чай та кава зранку – це обов’язковий пункт розпорядку дня для мільйонів людей. Але як випити гарячу каву та не спітніти тоді, коли вже зранку стовпчик термометра сягає +30 градусів? Вихід є – приготувати холодну каву та чай з льодом. Ось два рецепти, які точно сподобаються усім кавоманам та любителям чаю.

Еспресо-тонік – оригінальний кавовий напій з льодом. Він не лише освіжає, а й бадьорить. Цікаво, що це поєднання виникло в одній з кав’ярень у Норвегії лише 2007 року. А вже зараз такий напій можна замовити в кафе на всіх континентах. Готувати коктейль легко і вдома – можна навіть заварити чи зварити еспресо заздалегідь. Не забудьте також про те, щоб у морозилці була достатня кількість льоду. Ось рецепт еспресо-тоніку від Анне Лунелл, яка його винайшла.

  1. Наповніть склянку 350 мл льодом повністю, до країв.
  2. Налийте тонік і залиште охолодитися на льоду за той час, поки готуєте еспресо.
  3. Приготуйте еспресо з меленої кави, обережно вилийте на лід з тоніком, одразу подавайте.

Холодний чай з імбиром та лаймом

Радимо приготувати одразу велику порцію цього напою, а потім подавати його порційно з льодом.

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 200 г цукру;
  • невеликий шматочок імбиру (нарізаний);
  • цедра 1 лайма, нарізана стрічками;
  • 8 пакетиків чорного чаю;
  • сік одного лайма;
  • 100 мл журавлинного соку.

 

Час приготування – 30 хвилин.

Покроковий рецепт: 

  1. У невеликій каструльці змішайте цукор, воду, імбир і цедру лайма, доведіть до кипіння.
  2. Варіть суміш на помірному вогні, поки цукор повністю не розчиниться.
  3. Зніміть з вогню і залиште на 10 хвилин, після чого процідіть.
  4. Чайні пакетики заварюйте протягом 5 хвилин, чай охолодіть до кімнатної температури.
  5. Приберіть чай в холодильник, щоб охолодити ще.
  6. Додайте журавлинний сік і імбирний сироп частинами, за смаком.

Прохолоджувальні напої для літа – рецепт лимонаду

Ягідно-огірковий лимонад

Лимонад обожнюють і діти, і дорослі. Ми звикли купувати їх у магазині, а втім, приготувати корисні напої дуже легко, використовуючи сезонні інгредієнти. Ось декілька цікавих рецептів лимонаду. Кількість інгредієнтів розраховано на велику порцію, якої вистачить на 3-4 людини.

Інгредієнти:

  • вода – 8 склянок;
  • лимон – 1 шт.;
  • огірок свіжий – 1 шт. ;
  • імбир подрібнений, свіжий – 1 ст. ложка;
  • полуниця – 100 г;
  • гілочка свіжої м'яти.

 

Приготування за кілька хвилин:

  1. Очистити огірок від шкірки, нарізати тонкими кружальцями.
  2. Лимон також нарізати тонкими кружечками разом зі шкіркою.
  3. Натерти імбир, помити полуницю та м'яту.
  4. Покласти всі інгредієнти в заздалегідь приготовлену ємність. Це може бути каструля, глечик або просто скляна банка.
  5. Перемішати, залишити напій в холодильнику на ніч.

Яблучний лимонад без цукру

Інгредієнти:

  • 1,5 л води;
  • 2 ароматні зелені яблука;
  • 1 лимон;
  • свіжа м’ята.

 

Час приготування – 15 хвилин.

Покроковий рецепт:

  1. Яблука очистити й вирізати серцевину. Порізати на невеликі кубики.
  2. З лимона натерти 1 ч. л. цедри.
  3. Яблука перебити в блендері з половиною м'яти і соком половини лимона.
  4. Пересипати пюре з блендера в глечик, нарізати часточками іншу половину лимона і додати листя м'яти.
  5. Залити окропом, щільно закрити і поставити в прохолодне місце на 2 години. Потім прибрати ємність із лимонадом в холодильник.

Домашній лимонад «дюшес»

Інгредієнти:

  • 1 кг груш;
  • 1,5 л газованої води;
  • 1,5 л звичайної води;
  • мед за смаком;
  • гілочка свіжого естрагону.

 

Час приготування прохолоджувального літнього лимонаду – 1 година.

  1. Очистіть груші від шкірки, розріжте вздовж на дві частини й видаліть насіння.
  2. Полийте фрукти половиною лимонного соку і викладіть в каструлю.
  3. Додайте воду та естрагон і доведіть до кипіння.
  4. Зменште вогонь і варіть груші під кришкою близько 40 хвилин.
  5. Викиньте м'яту, а фрукти перекладіть в тарілку.
  6. Злегка охолодіть відвар і змішайте його з медом.
  7. Охолодіть відвар і груші.
  8. Фрукти блендером перетворіть на пюре. З'єднайте їх з грушевим відваром, газованою водою і лимонним соком, що залишився.
  9. Подавайте охолодженим.

Охолодитись зі смаком: авторські рецепти холодних коктейлів

Бразильський лимонад зі згущеним молоком

Якщо проявити фантазію, із доступних інгредієнтів можна вигадати десятки, якщо не сотні, напоїв для літа. Ось ще декілька ідей, які можна використати при складанні літнього меню.

 

  • 4 лимони;
  • 200 г цукру;
  • 1,5 л води;
  • 6 столових ложок згущеного молока;
  • лід за смаком.

 

Приготування займе максимум 10 хвилин:

  1. Кожен лимон порізати на скибочки, залишивши цедру.
  2. Блендером доведіть цитруси, цукор і воду до однорідної маси.
  3. Процідіть отримане пюре через сито.
  4. Збийте рідину ще раз разом зі згущеним молоком.
  5. Потім додайте лід і перемішайте блендером ще раз.

 

Лимонад із ревенем

 

  • 500 г стебел ревеню;
  • 400 г цукру;
  • 250 мл води;
  • 2 л мінеральної газованої води;
  • 1 лимон;
  • свіжа м’ята за смаком.

 

Готуємо за півгодини:

  1. Довільно ріжемо стебла, кладемо в каструлю, додаємо 400 г цукру, 250 мл води й варимо на слабкому вогні 20 хвилин.
  2. Отриманий сироп проціджуємо та охолоджуємо.
  3. На дно графина кладемо шматочки половини лимону та листя м'яти, заливаємо сиропом, соком половинки лимона і 2 літрами газованої води.
  4. Даємо лимонаду настоятися в холодильнику кілька годин.

 

Смачного!