Саме тут більше 200 років тому і почалася історія винних льохів у підніжжі пагорбів, що розкинулися в самому серці Ланге, де і народилося вино, яке на французький манер було названо Бароло – ім’ям місцевості, де воно вироблялося. Ніхто в ті часи і не здогадувався, що коли-небудь це вино назвуть королем вин і вином королів.
Історія починається в 1806 році, коли маркіз Бароло Карло Танкреді Фаллетті одружився з французькою дворянкою в Парижі Жюльєт Кольбер де Молев’є, правнучкою відомого міністра фінансів Короля Сонця.
Бароло
Джульєтта побачила великий потенціал вина, виготовленого в Бароло,
яке після повного бродіння та тривалої витримки в дубі змогло виявити всі
якості, характерні для ґрунту та сорту винограду Неббіоло, потужного і суворого,
здатного на довгу витримку, як відображення всіх рис цього надзвичайного теруару.
У 1864 році смерть Джульєтти ознаменувала кінець престижної династії Фаллетті:
для увічнення пам’яті та благодійної діяльності маркізи була заснована Опера
Піа Бароло.
Ця історія повинна була перетинатися з історією іншої родини в
Бароло: сім'ї Аббона, яка мала власні винні погреби “Cavalier Felice Abbona e
Figli” поруч із замком маркіза Фаллетті. У 1929 році народився П’єтро Аббона.
Завдяки своїй майстерності та наполегливості, П’єтро разом зі своїм братом
Ернесто та його сестрами Мариною та Челестиною, врешті-решт, зміг придбати
стародавні підвали для виноробства та вдосконалити вина маєтку Маркезі ді
Бароло. Сьогодні родина Аббона продовжує роботу, розпочату більше двох століть
тому: виготовлення високоякісних вин, що рік за роком збагачували історію цього
видатного льоху, де поєднуються сучасність та традиції, і де збережена велика
спадщина виноградників та знань від батьків до дітей протягом п’яти поколінь.
Щоб ознайомитися з
історією, можна здійснити екскурсію по підвалах Marchesi di Barolo XIX
століття та винній бібліотеці, де історія розкривається у більш ніж 30.000
пляшках Barolo, які ретельно зберігалися тут з кінця 1800-х років.
Бароло і Ланге пов'язані з надзвичайно своєрідною географічною
територією, захищеною на північ, захід та південь ланцюгом гір і
характеризується високим рівнем біорізноманіття. Місто Бароло, яке дало свою
назву «королю вин» Barolo, розташоване
буквально в центрі двох cубзон, в яких вирощують виноград для цього вина. Незважаючи
на те, що місто Бароло розташоване на вершині пагорба, що домінує над долиною в
напрямку Альби, його назва означає «малоповерхове місце», оскільки воно оточене
більш високими пагорбами, які захищають від суворої погоди та надмірного вітру.
Marchesi di Barolo контролює близько 200 га виноградників,
виготовляючи вино з основних місцевих лоз Ланге, Роеро та Монферрато. Для
кращого акценту у вині та відокремлення різних зон, найпрестижніші Крю (фр. Cru
– мікрозони та окремі виноградники, що за смаком сильно відрізняться від
сусідніх з ними) Бароло та Барбареско виніфікують в чистому вигляді не
змішуючи, витримують та розливають по пляшках окремо.