Marchesi di Barolo - родинна виноробня з П'ємонту з 200 річною історію

Час читання - 4 хв.

Старовинні льохи виноробні Marchesi di Barolo «Маркезі ді Бароло» знаходяться в Бароло (П’ємонт) в будівлі навпроти замка маркізів Фаллєтті.

Саме тут більше 200 років тому і почалася історія винних льохів у підніжжі пагорбів, що розкинулися в самому серці Ланге, де і народилося вино, яке на французький манер було названо Бароло – ім’ям місцевості, де воно вироблялося. Ніхто в ті часи і не здогадувався, що коли-небудь це вино назвуть королем вин і вином королів.

Історія починається в 1806 році, коли маркіз Бароло Карло Танкреді Фаллетті одружився з французькою дворянкою в Парижі Жюльєт Кольбер де Молев’є, правнучкою відомого міністра фінансів Короля Сонця.

 

Бароло

Джульєтта побачила великий потенціал вина, виготовленого в Бароло, яке після повного бродіння та тривалої витримки в дубі змогло виявити всі якості, характерні для ґрунту та сорту винограду Неббіоло, потужного і суворого, здатного на довгу витримку, як відображення всіх рис цього надзвичайного теруару. У 1864 році смерть Джульєтти ознаменувала кінець престижної династії Фаллетті: для увічнення пам’яті та благодійної діяльності маркізи була заснована Опера Піа Бароло.

Ця історія повинна була перетинатися з історією іншої родини в Бароло: сім'ї Аббона, яка мала власні винні погреби “Cavalier Felice Abbona e Figli” поруч із замком маркіза Фаллетті. У 1929 році народився П’єтро Аббона. Завдяки своїй майстерності та наполегливості, П’єтро разом зі своїм братом Ернесто та його сестрами Мариною та Челестиною, врешті-решт, зміг придбати стародавні підвали для виноробства та вдосконалити вина маєтку Маркезі ді Бароло. Сьогодні родина Аббона продовжує роботу, розпочату більше двох століть тому: виготовлення високоякісних вин, що рік за роком збагачували історію цього видатного льоху, де поєднуються сучасність та традиції, і де збережена велика спадщина виноградників та знань від батьків до дітей протягом п’яти поколінь.

Щоб ознайомитися з  історією, можна здійснити екскурсію по підвалах Marchesi di Barolo XIX століття та винній бібліотеці, де історія розкривається у більш ніж 30.000 пляшках Barolo, які ретельно зберігалися тут з кінця 1800-х років.

Бароло і Ланге пов'язані з надзвичайно своєрідною географічною територією, захищеною на північ, захід та південь ланцюгом гір і характеризується високим рівнем біорізноманіття. Місто Бароло, яке дало свою назву «королю вин» Barolo, розташоване буквально в центрі двох cубзон, в яких вирощують виноград для цього вина. Незважаючи на те, що місто Бароло розташоване на вершині пагорба, що домінує над долиною в напрямку Альби, його назва означає «малоповерхове місце», оскільки воно оточене більш високими пагорбами, які захищають від суворої погоди та надмірного вітру.

Marchesi di Barolo контролює близько 200 га виноградників, виготовляючи вино з основних місцевих лоз Ланге, Роеро та Монферрато. Для кращого акценту у вині та відокремлення різних зон, найпрестижніші Крю (фр. Cru – мікрозони та окремі виноградники, що за смаком сильно відрізняться від сусідніх з ними) Бароло та Барбареско виніфікують в чистому вигляді не змішуючи, витримують та розливають по пляшках окремо.

MedainaBarbaresco Marchesi di Barolo 

Червоне сухе вино

Артикул: 409019

Виноград для цього вина збирається з виноградників, розташованих на схилах кращої експозиції, з кращими ґрунтами в районі Барбареско. Зібраний вручну виноград обережно відділяється від гребнів, після чого давиться щадним способом і залишається на спиртове бродіння в сталевих чанах при постійній температурі 28-30°C. Бродіння на меззі триває близько 8 днів. Витримка триває в дерев'яних бочках зі славонського та французького дубу на 30 гектолітрів; потім асамбляж – в класичних великих дерев'яних бочках зі славонського дубу. Закінчується дозрівання в пляшках протягом 12 місяців, після чого вино поступає в продаж. Традиційне Барбареско досягає повної зрілості з 3 років, кращі властивості проявляє у віці від 3 до 20 років. Вино зі складною структурою добре поєднується зі стравами з тушкованого і запеченого червоного м'яса, а також з твердими сирами.

 

Країна: Італія

Регіон:  П'ємонт

Сорт: 100% Неббіоло

Смакує з: м’ясо, сир

Температура подачі: 16-18°C

Опис вина: колір гранатово-червоний з рубіновим відливом. Інтенсивний аромат з яскраво вираженими тонами фруктів, дикої шипшини та спецій. Смак елегантний, повнотілий, з тими ж відтінками, що і в ароматі.

Medaina Barolo Marchesi di Barolo

Червоне сухе вино

Артикул: 408456

 

Виноград для цього вина збирається з виноградників, розташованих на схилах кращої експозиції, з кращими ґрунтами в районі Бароло. Зібраний вручну виноград обережно відділяється від гребнів, після чого давиться щадним способом і залишається на спиртове бродіння в сталевих чанах при постійній температурі 28-30°C. Бродіння на меззі триває близько 8-10 днів. Спочатку вино витримується в маленьких дубових бочках, потім його змішують в традиційних великих бочках зі славонського дуба, роблячи його гармонійним та збалансованим, а також підсилюючи витонченість букета. Перед тим, як вийти на ринок, вино витримується у пляшці протягом кількох місяців. Бароло досягає зрілості через 3 роки після збору врожаю, а найкращої зрілості досягає за 30 років. Це вино – ідеальне доповнення до традиційної яєчної пасти Ланге, таджарину, м’ясних равіолей, страв з червоного, вареного та тушкованого м’яса та дичини. Бароло є ідеальним компаньйоном для овечого асорті на грилі та зрілих твердих сирів.

 

Країна: Італія

Регіон:  П'ємонт

Сорт: 100% Неббіоло

Смакує з: м’ясо, паста, сир

Температура подачі: 18°C

Опис вина: аромат спецій, кориці, абсенту, тютюну та шипшини. Смак повний і елегантний, з м'якими танінами. Аромат прянощів та дубу ідеально поєднуються.

Medaina Roero Arneis Marchesi di Barolo

Біле сухе вино

Артикул: 409448

 

Виноград походить з виноградників, розташованих на крутих пагорбах Роеро, для яких характерні переважно вапняно-кремнисті ґрунти, особливо багаті кварцовим піском і дрібною глиною, змішаною з тонкими розсипчастими шарами пісковику. На цих м’яких і водопроникних ґрунтах, які забезпечують велику кількість мікроелементів, забезпечуючи миттєвий вираз букета, виноградна лоза Арнеїс знаходить ідеальні умови для вираження свіжих і квіткових ароматів. Виноград збирають і швидко відвозять у льох, де відокремлюють гребні і делікатно подрібнюють, щоб залишити лише найблагородніші та найароматніші частини шкірки та зовнішню частину ягоди. Сусло ферментують у сталевих резервуарах з термоконтролем при 20°C. Потім вино зберігають у сталевих чанах або цементних ємностях, облицьованих скловолокном, щоб зберегти його типовий, свіжий аромат. Вино традиційно подається з делікатними, але інтенсивно-ароматизованими закусками, такими як телятина в тунцевому соусі, паста з овочами, свіжі салати, тушковане, відварене або запечене біле м’ясо. Це ідеальний компаньйон для сирої або маринованої риби.

 

Країна: Італія

Регіон:  П'ємонт, Роеро

Сорт: 100% Арнеїс

Смакує з: паста, овочі, морепродукти, риба, сир, м’ясо

Температура подачі: 10-12°C

Опис вина: вину притаманні аромати зелених фруктів, яблук, цитрусових (грейпфруту та лимону Меєра), тропічних фруктів, таких як лічі, ананасу, трав'яних ароматів і мінеральних тонів крейди та кременю.