Узвар з шипшини: традиційний рецепт

Час читання - 5 хв.

Шипшина у світовій кухні використовується з давніх-давен. З неї роблять джеми, пудинги, желе, сиропи. В українській кухні з ягід готують узвар. Простий у приготуванні, смачний та корисний рецепт вже чекає на вас.

Узвар ― традиційний напій слов'янської кухні з висушених фруктів або ягід. Його особливість полягає у процесі приготування, оскільки його не варять, а заварюють. Ягоди піддаються мінімальній термічній обробці або варяться буквально пару хвилин, а потім деякий час настоюються.

Узвар з шипшини: користь та шкода

Напій з шипшини ― джерело вітаміну C, P та каротину. Узвар допомагає організму у боротьбі з застудами, грипом, захворюваннями дихальних органів. Він зміцнює імунітет, виступає як сечогінний та жовчогінний засіб. Корисний при діабеті. Регулярне вживання напою допоможе:

  • зміцнити стінки судин;
  • очистити організм від продуктів розпаду;
  • зменшити рівень токсинів у крові;
  • відрегулювати водний обмін, виводячи зайву рідину з організму.

Але, як і будь-який продукт, узвар з шипшини може дарувати користь та шкода також може бути.  Тому його необхідно вживати в обмеженому обсязі. Надмірне захоплення напоєм протипоказане людям, схильним до гіпертонії, варикозному розширенню вен та страждаючим від проблем із кровообігом. Також не можна безконтрольно вживати настій при гастриті та виразковій хворобі ШКТ, наявності проблем із нирками та гіпотонікам. Кислоти, що входять до складу шипшини, негативно впливають на емаль зубів, тому бажано після його вживання ретельно прополоскати порожнину рота.

Узвар з шипшини ― рецепт класичний

Оскільки узвар з шипшини дарує користь, його потрібно навчитися готувати в домашніх умовах. Для класичного рецепта потрібно підготувати наступні складові:

  • шипшина свіжа або засушена ― 150 г;
  • яблука ― 5-6 шт.;
  • вода ― 2 л;
  • цукор або мед ― 6 ст.л.

Кількість складових розрахована на 6-8 порцій. Час приготування ― 6-10 годин.

Для початку візьміть сушену шипшину ретельно промийте у воді, щоб весь наліт з ягід змився. Далі:

  1. Пересипте у каструлю, трохи придавіть толкалкою.
  2. Залийте чистою водою та поставте на вогонь.
  3. Після закипання зменште вогонь до середнього, додайте яблука та цукор (за бажанням). Мед не додають у гарячі компоти, тому його краще додати окремо.
  4. Варить 7-10 хвилин, виключіть та накрийте кришкою. Узвар має настоятися.

Перед тим як подавати, процідіть напій. Якщо він вийшов занадто концентрованим,  розбавте кип’яченою водою, холодною чи гарячою. Пити такий напій можна самостійно або подавати з випічкою.

Узвар з шипшини та інших ягід: користь напою

Якщо вирішили приготувати максимально смачний та корисний напій, виберіть узвар з шипшини та інших сухофруктів. Рецепт нескладний, а користь від такого поєднання величезна.

Інгредієнти:

  • шипшина ― 100 г;
  • курага ― 100 г;
  • чорнослив ― 100 г;
  • груші ― 100 г;
  • яблука ― 100 г;
  • цедра цитрусів ― 100 г;
  • кардамон ― 100 г;
  • гвоздика ― 100 г;
  • мед ― за смаком;
  • вода ― 6-8 л.

Рецепт розрахований на 6-15 порцій. Час приготування ― 8-12 годин.

  1. Замочіть усі фрукти та ягоди у воді на декілька хвилин. Паралельно поставте воду на плиту для закипання.
  2. Першими у воду додайте чорнослив та груші. Дайте їм прокипіти 2-3 хвилини.
  3. Після введіть всі інші фрукти та ягоди, дочекайтеся закипання та виключіть.

Приготувавши такий узвар із шипшини, користь буде максимальною, оскільки він зберігає всі поживні речовини використаних фруктів та ягід. Далі потрібно дочекатися коли узвар настоїться. Підсолоджувати напій чи ні ― індивідуальне рішення. Краще щоб це був мед, ніж цукор. Нагадуємо, що мед потрібно вводити тільки у теплий узвар, а не гарячий.

Узвар з шипшини та айви: яка користь та шкода?

Узвар від традиційного компоту відрізняється насиченим смаком та густотою. Напій зберігає пікантну кислинку та легкий яблучно-айвовий присмак. Для його приготування вам знадобиться:

  • шипшина сушена ― 100 г;
  • айва сушена ― 100 г;
  • вода ― 3 л;
  • мед ― за смаком.

Рецепт розрахований на 4 порції. Час приготування ― 12 годин.

Ягоди шипшини та айви ретельно промийте, пересипте в миску та залийте холодною кип’яченою водою. Залиште на 30 хвилин.

Залийте в каструлю 3 л води, разом з тією, в якій ягоди замочувалися. Доведіть до кипіння та відразу зніміть з плити.

Накрийте кришкою та дочекайтеся, щоб узвар добре настоявся. Краще залишити на ніч.

Готовий узвар з шипшини смакує як гарячим, так й прохолодним. В напій також можете додати мед, лимон або інші прянощі за смаком.

Який би рецепт ви не обрали, він буде смакувати по-своєму. Та ще й користь принесе!
Смачного!