Оскільки узвар
з шипшини дарує користь, його
потрібно навчитися готувати в
домашніх умовах. Для класичного рецепта потрібно підготувати наступні складові:
- шипшина свіжа
або засушена ― 150 г;
- яблука ― 5-6
шт.;
- вода ― 2 л;
- цукор або мед ― 6 ст.л.
Кількість складових розрахована на 6-8 порцій. Час приготування ― 6-10 годин.
Для початку візьміть сушену шипшину ретельно
промийте у воді, щоб весь наліт з ягід змився. Далі:
-
Пересипте у каструлю, трохи придавіть
толкалкою.
- Залийте чистою водою та поставте на вогонь.
- Після закипання зменште вогонь до середнього,
додайте яблука та цукор (за бажанням). Мед не додають у гарячі компоти,
тому його краще додати окремо.
- Варить 7-10 хвилин,
виключіть та накрийте кришкою. Узвар має настоятися.
Перед тим як подавати, процідіть напій. Якщо він
вийшов занадто концентрованим, розбавте
кип’яченою водою, холодною чи гарячою. Пити такий напій можна самостійно або
подавати з випічкою.