Середньостатистичний
швейцарець за рік їсть не менше 25 кілограмів цього продукту. Він є однією з
основ раціону. Цікаво, що до XV століття у Швейцарії їли лише зернистий сир
(творог). Проте суворі Альпи навчили фермерів винахідливості. Місцеві жителі
створили їжу, яка не боялася транспортування та зберігалася тривалий час.
Довгий час у раціоні швейцарців переважали саме молочні продукти. Доходило до
того, що люди закусували жирний сир пісним – бо хліба не було. Так і зародилися
перші різновиди сиру.
Головна класифікація
швейцарських сирів пов'язана не зі складом продукту, бо 99% варять із
коров'ячого молока. Решту готують із молока кіз чи овець. Їх розрізняють за
зрілістю, консистенцією, смаковими характеристиками. Загальна кількість сортів,
які готують на сироварнях цієї європейської країни, більше 450! Найчастіше
назви дають сирам, відштовхуючись від назви місцевості, де їх виготовили. Можна
сміливо купувати та насолоджуватися будь-яким із різновидів сиру – адже якість
національного продукту охороняється спеціальним законодавством. Звичайно, перерахувати
сотні назв швейцарських сирів ми не зможемо, але наведемо список популярних,
які обирають і місцеві, і багаточисленні туристи, які приїжджають до Швейцарії
у гастротури.
За твердістю сири
Швейцарії поділяють на:
- екстратверді;
- тверді;
- напівтверді;
- напівм'які;
- м'які.
Аромат деяких різновидів швейцарських
сирів може здатися надмірно різким. Appenzeller, Tilisiter та багато інших сирів
мають дуже насичений запах. Чим він яскравіший, тим більш витриманий сир. Деякі
сири мають аромат не для чутливих носів – але вони такі смачні та пікантні, що
ця особливість успішно компенсується. Приміром, відомий на весь світ грюйєр.