1 — чудова альтернатива оцту
Маринад для консервованих продуктів завжди готується з оцтом. Тому його можна використати як заправку для салатів, де потрібна кислинка, додавати у перші (особливо до рибного супу) чи другі страви. Такий додатковий інгредієнт повністю заміняє звичайний оцет та надає незвичного пряного смаку.
2 — маринад для овочів
Взимку особливо смакують мариновані овочі. Тож якщо лишився розсіл з огірків чи помідорів, його можна використати повторно. Як-от, натерти або дрібно порізати моркву, покласти у скляну банку і залити залишками маринаду. Поставити в холодильник на 3–4 дні: вийде чудова закуска до картоплі чи гречаної каші. Також аналогічним способом можна замаринувати цибулю для салатів і бутербродів.
3 — маринад для м’яса і риби
Маринад з-під овочів має приємний аромат, тож чудово доповнить смак м’яса і риби. Залишки змішують з дрібно порізаним часником, перцем і гірчицею, отриманим соусом змащують м'ясо. Можна залишити на 5–6 годин. Птицю і рибу ліпше маринувати у пакеті та відразу запікати.
4 — як підсилювач смаку
Дійсно, маринад через великий вміст солі і спецій може по-новому розкривати смак звичайних соусів та страв. Достатньо додати столову ложку у домашній кетчуп чи томатну пасту і такий соус використовувати для макаронів чи піци. Також маринад із солоних овочів додають до томатного соку або соку зі свіжих овочів.
5 — маринад для сиру
Маринад стане чудовою добавкою до свіжого молодого сиру, наприклад, адигейського чи козячого. Невеликі шматки занурюють на декілька годин чи навіть добу у розсіл і далі використовують для салатів, бутербродів. Сир набуває приємного смаку, більш насичено аромату. Головне, не перетримати, щоб сир не закис.