Що робити із залишками маринаду? 5 способів використовувати розсіл

Час читання - 3 хв.

Маринад можна використати повторно для приготування овочевих закусок, посилення смаку готових соусів, а також для приготування сиру. Ділимося п’ятьма способами, щоб не виливати залишки.

На кожній кухні залишається маринад: з-під консервованих овочів, маслин, солоних огірків чи помідорів. Більшість господинь його просто виливають. Пропонуємо дізнатися 5 способів, куди можна використати цей маринад, аби додати смаку іншим стравам.

Що робити з рештою маринаду: 5 способів використання

1 — чудова альтернатива оцту

Маринад для консервованих продуктів завжди готується з оцтом. Тому його можна використати як заправку для салатів, де потрібна кислинка, додавати у перші (особливо до рибного супу) чи другі страви. Такий додатковий інгредієнт повністю заміняє звичайний оцет та надає незвичного пряного смаку.

2 — маринад для овочів

Взимку особливо смакують мариновані овочі. Тож якщо лишився розсіл з огірків чи помідорів, його можна використати повторно. Як-от, натерти або дрібно порізати моркву, покласти у скляну банку і залити залишками маринаду. Поставити в холодильник на 3–4 дні: вийде чудова закуска до картоплі чи гречаної каші. Також аналогічним способом можна замаринувати цибулю для салатів і бутербродів.

3 — маринад для м’яса і риби

Маринад з-під овочів має приємний аромат, тож чудово доповнить смак м’яса і риби. Залишки змішують з дрібно порізаним часником, перцем і гірчицею, отриманим соусом змащують м'ясо. Можна залишити на 5–6 годин. Птицю і рибу ліпше маринувати у пакеті та відразу запікати.

4 — як підсилювач смаку

Дійсно, маринад через великий вміст солі і спецій може по-новому розкривати смак звичайних соусів та страв. Достатньо додати столову ложку у домашній кетчуп чи томатну пасту і такий соус використовувати для макаронів чи піци. Також маринад із солоних овочів додають до томатного соку або соку зі свіжих овочів.

5 — маринад для сиру

Маринад стане чудовою добавкою до свіжого молодого сиру, наприклад, адигейського чи козячого. Невеликі шматки занурюють на декілька годин чи навіть добу у розсіл і далі використовують для салатів, бутербродів. Сир набуває приємного смаку, більш насичено аромату. Головне, не перетримати, щоб сир не закис.

Що робити із залишками маринаду з оливок?

Розсіл з оливок чудово підійде для маринування цибулі. Її потрібно порізати кільцями, скласти у скляний посуд і залити готовим розсолом. Вже через кілька днів цибуля стане м’якою і ароматною для салату чи будь-яких закусок. Також така цибуля буде гарним доповненням до м’яса та риби.Маринадом з оливок деколи можна замінити соєвий соус: для маринування м’яса чи як приправу. Він надає приємного смаку та більш насиченого аромату.

Чи можна використовувати маринад із шашлику?

Майже завжди після маринування м’яса лишається маринад. Постає питання — куди його можна використати? Найчастіше його застосовують під час приготування того ж шашлику: просто поливають ним м'ясо для сильнішого аромату й соковитості. Деякі господині додають його під час тушкування м’яса на сковороді чи у духовці. А також із ним готують овочі на грилі.

Проте медики запевняють, що такий маринад може бути небезпечним для здоров’я, і його обов’язково потрібно виливати. Це пояснюють тим, що після тривалого контакту з сирим м’ясом, в соусі накопичуються бактерії, він швидко псується і навіть після повторної термічної обробки може спричинити отруєння. Якщо маринаду багато, то його потрібно злити лише перед тим, як занурювати сире м'ясо.