Гастрономічна мозаїка сицилійської кухні: готуємо сицилійські страви

Час читання - 4 хв.

Сицилія — найбільший острів Середземномор’я. Це зовсім інша Італія з неповторним колоритом і цитрусовими плантаціями. А ще в сицилійців — справжній культ їжі.

Сицилія — найбільший острів Середземномор’я. Це зовсім інша Італія з неповторним колоритом і цитрусовими плантаціями. А ще в сицилійців — справжній культ їжі.

У кухні поєднуються кулінарні традиції багатьох народів. За насиченістю смаків та різноманіттям інгредієнтів вона — одна з найрізнобарвніших у світі. Пропонуємо приготувати та спробувати найпопулярніші страви за традиційними рецептами просто в себе на кухні.

Індивідуальні особливості

Секрет сицилійської кухні — різноманіття традицій різних культур і народів. Особливого шарму та сучасної унікальності страви Сицилії набули після арабських завоювань. Так у рецептах острову з’явилися родзинки, кедрові горіхи та кисло-солодкі соуси.

Трішки пізніше у традиційні рецепти почали додавати спеції, а для солодощів став притаманним аромат кориці. Потім додалася від французів любов до цибулі та пісочного тіста. Греки привезли оливкову олію і вдосконалили виноробство.

Овочі — обов’язкові інгредієнти майже у всіх стравах Сицилії. Традиційно готують баклажани, помідори, гарбуз, цукіні, артишоки, спаржу, мангольд.

Унікальні страви сицилійської кухні

Сьогодні Сицилія відома своїми традиційними стравами: аранчіні, капоната, кус-кус аль песче, сицилійська піца, паста алла Норма. Із солодощів — граніта, піньолі, буччеллато, каннолі. Давайте дізнаємося, що це за страви та з чого їх готують.

  • Каннолі — це солодка хрумка трубочка з начинкою з рикоти. На Сицилії для приготування цих солодощів використовують свіжу овечу рикоту та ретельно збивають її з цукровою пудрою до кремоподібного стану.
  • Аранчіні — рисові кульки з начинкою. На самому острові вони вважаються вуличною їжею.
  • Граніта — схожа на фруктовий лід, але насправді готується не лише із фруктів, а й з ягід, горіхів, шоколаду. На смак це щось середнє між морозивом та шербетом.
  • Паста алла Норма — паста з баклажанами та іншими овочами, символ міста Катанія.
  • Капоната — раніше її готували виключно з рибою золота макрель. Сьогодні капоната, скоріше, овочева страва з баклажанів, солодкого перцю, оливок, каперсів та зелені.
  • Запечена цибуля — у сицилійців це окрема страва. Цілі голівки цибулі запікають у духовці, приправляють оливковою олією, сіллю, приправами та подають до гарніру з рису, кус-кусу.

СИЦИЛІЙСЬКА КУХНЯ: РЕЦЕПТИ

Паста алла Норма

Інгредієнти:

  • 160 г пасти пенне (у вигляді трубочок);
  • 250 г баклажанів;
  • 300 г помідорів;
  • листя базиліку;
  • зубчик часнику;
  • 50 мл оливкової олії;
  • 50 грамів бринзи;
  • сіль, перець, цукор — за смаком.

На 2 порції.

Загальний час приготування — 35–40 хвилин.

Приготування:

  1. Баклажани почистити, порізати соломкою, скласти у глибоку миску та посипати сіллю. Пом’яти та залишити на 20 хвилин, щоб овочі пустили сік.
  2. Після 20 хвилин баклажани потрібно промити та відкинути на сито.
  3. Готуємо соус: томати потрібно ошпарити та зняти шкірку. Порізати на кубики.
  4. Подрібнюємо часник та додаємо в олію, прогріваємо на сковороді. Коли з’явиться характерний аромат, висипаємо томати, солимо, перчимо й додаємо щіпку цукру. Засипаємо подрібнений базилік і тушкуємо під закритою кришкою 40 хвилин.
  5. Поки готується соус, ставимо воду, даємо закипіти, солимо й варимо пасту пенне до стану альденте.
  6. У сковорідку наливаємо оливкову олію і підсмажуємо баклажани.
  7. Засипаємо пасту до баклажанів і додаємо соус. Ретельно перемішуємо та прогріваємо 2–3 хвилини разом.
  8. Викладаємо пасту на тарілку, натираємо бринзу, прикрашаємо листочками базиліку й подаємо до столу.

Каннолі

Інгредієнти:

  • 150 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 25 г цукру;
  • 25 гв м’якого вершкового масла;  
  • 40 мл білого вина;
  • олія;
  • 10 г ванільного цукру;
  • щіпка солі.

Для крему:

  • 50 г шоколаду;  
  • 400 г сиру рикота;
  • цукати;
  • цукор, сіль — за смаком.

На 3–4 порції.

Час приготування (без охолодження тіста) — 45 хвилин.

Приготування:

  1. Вершкове масло перетираємо із цукром до стану м’якої пасти. Додаємо вино, яйце, ванільний цукор, сіль і борошно. Замішуємо тісто.
  2. Готове тісто обертаємо плівкою та кладемо в холодильник на 2 години.
  3. Тісто розкачуємо на столі до товщини 2 мм. За допомогою круглої форми вирізаємо заготівки розміром 10–12 см. Розкачуємо, щоб надати овальної форми. Намотуємо їх на металеві форми для каннолі діаметром 2 см. Змочуємо краї водою.
  4. Обсмажуємо трубочки у фритюрі до рум’яності. Залишаємо охолонути.
  5. Готуємо крем: ванільний цукор змішуємо із цукатами, рикотою та потертим шоколадом. Ретельно перемішуємо та перекладаємо в кондитерський мішок або пакет.
  6. Коли трубочки повністю охолонуть, акуратно знімаємо їх із форми. Заповнюємо кремом.

Сьогодні сицилійська кухня складається з типових страв та інгредієнтів, що входять до так званої середземноморської дієти. Їй притаманна велика кількість овочів, риби, сирів, оливкової олії, пасти із твердих сортів пшениці. Принцип кухні сицилійців — готувати все свіже, що сьогодні виловлено з моря або зібрано в саду та на городі.