Зовнішній вигляд,
запах та консистенція — основні показники якості ікри. Справжня чорна ікра не
повинна бути ідеальної округлої форми: якщо всі ікринки однакові, то перед вами
білковий продукт, імітація ікри.
Розмір ікринок
залежить від виду риби. Найбільші — у білуги, яка заборонена до вилову. Якщо
ікринки дуже дрібні, це може бути підробка з ікри щуки.
Справжня чорна
ікра не має яскравого рибного запаху. Аромат у неї приємний, ніжний. Ікринки
розсипчасті, консистенція однорідна.
Під час натискання
вони легко лопаються та залишають білий слід — молочко. Ікра осетрових риб дуже
ніжна.
Якщо ікра свіжа
та виготовлена за ГОСТом, то вона не матиме жирного блиску. Дуже часто, щоб «прикрасити»
ікру, виробники змащують її олією. Це легко побачити, якщо ікринки залишатимуть
жирний слід.
Види чорної ікри
Осетрова ікра
В осетра ікра — приблизно
до 2 мм. Колір темний: сірий, коричневий або сіро-жовтуватий.
У молодих риб
ікра майже чорного кольору, з віком світлішає. Ікринки ніжні, легко лопаються,
без особливого та яскравого запаху. Іноді відчувається легка гірчинка та
горіхово-вершковий присмак.
Севрюга
Найменша з
осетрових риб, тому й ікра в неї — приблизно 1 мм. Ікринки більш пружні,
темно-сірого, чорного або платинового кольору. Смак тонкий, іноді з вираженим
присмаком риб’ячого жиру.
Стерлядь
Ікринки дрібні, у
середньому 1 мм, темно-сірого кольору, з тонким морським запахом.