Як вибрати декантер для вина правильно: види
Декантери бувають
різної форми залежно від функції. Для різного вина використовується графин
певної форми. Для молодих танінних вин потрібні декантери із широкою нижньою
частиною та воронкоподібною шийкою. У такому посуді напій активно взаємодіє з
киснем і швидко пом’якшується.
Нерідко для
молодих червоних вин використовують також графини більш складної форми.
Наприклад, з тонким довгим носиком і спіральною шийкою. Протікаючи по них,
напій швидко збагачується киснем та отримує легкий смак.
«Зрілі» вина,
навпаки, переливають у шароподібні графини з вузькими шийками, щоб вони не
переокислювалися під час контакту з повітрям. Професійні сомельє навіть
говорять, що для вин із витримкою понад 20 років декантація взагалі не
потрібна, бо може повністю зіпсувати вишуканий смак напою. Колекційні вина, як
правило, не декантують або переливають у декантер безпосередньо перед
вживанням.