Корисні поради, як вибрати та купити стигле авокадо в магазині

Час читання - 3 хв.

Ми підготували корисні поради про те, як правильно вибирати авокадо та на що звертати увагу, аби не переплачувати кошти за неякісний продукт.

Авокадо стрімко ввірвалося в наше звичне меню та продовжує підкорювати серця прибічників здорового харчування. Гуакамоле, смачні зелені салати, пасту на бутерброд та багато інших страв можна приготувати із цим екзотичним фруктом.

Проте видів авокадо на полицях магазинів стає все більше, і вибрати стиглий смачний плід іноді буває доволі складно. Ми підготували корисні поради про те, як правильно вибирати авокадо та на що звертати увагу, аби не переплачувати кошти за неякісний продукт.

Як правильно вибрати авокадо за кольором: зелене чи коричневе

Сьогодні імпортується багато сортів: вони відрізняються як за смаком, так і за формою та кольором. Найчастіше на полицях магазинів і на овочевих базарах зустрічаються плоди зеленого кольору із гладкою глянцевою шкіркою. Зазвичай саме так уявляють собі цей фрукт новачки. Виділяють кілька популярних сортів:

  • «Бекон» — авокадо округлої форми, яскраво-зеленого кольору, без плям та пухирців на шкірці.
  • «Пінкертон» — має продовгувату форму, зовні нагадує маленький кабачок або баклажан. Колір зелений, яскравий, з легким глянцевим блиском. Смак легкий, вершковий.
  • «Гвен» — плід зеленого кольору, округлої форми, з пухирчастою шкіркою. 
  • «Рід» — авокадо шароподібної форми, темно-зеленого кольору, із жовтими вкрапленнями та гладкою шкіркою. Від інших видів відрізняється більш нейтральним, трав’янистим смаком, який нагадує салат латук. 

У вітчизняних крамницях тепер продаються не лише зелені авокадо. Доволі популярними стають коричневі фрукти. Серед них найпопулярніші сорти — «Хас» та «Лемб Хас». Вони мають коричнево-фіолетовий колір та пухирчасту шкірку. Порівняно із зеленими авокадо, темно-коричневі характеризуються більш насиченим горіховим присмаком та маслянистою структурою м’якоті.

Проте варто пам’ятати, що такого темного кольору вони набувають лише під час дозрівання: нестиглі авокадо також мають зелений колір. Тому орієнтуватися лише на забарвлення шкірки доволі ризиковано.

Як вибрати авокадо стигле в магазині

Найкращий метод перевірити стиглість авокадо — це визначити його м’якість. Готовий до вживання плід буде легко продавлюватися пальцем, а структура поступово повертатиметься.

Варто перевіряти м’якість по всій площині фрукта: для цього потрібно взяти авокадо в долоню і злегка стиснути пальцями. Якщо воно більш-менш м’яке з усіх боків, але зберігає форму, можна сміливо купувати. Якщо вм’ятина залишається, плід перестиглий. Якщо м’якість відчувається лише з одного боку, то, найімовірніше, плід почав гнити.

Чи можна купувати тверде авокадо

Зелене авокадо тверде, мов камінь. Однак його також можна купити, щоб залишити достигати в домашніх умовах.

Для цього достатньо залишити плід у теплому сухому місці й зачекати кілька днів. Зазвичай авокадо вже через 3–4 доби набуває необхідної м’якості. Щоб пришвидшити процес, покладіть фрукт поряд із бананом або яблуком. Авокадо також можна загорнути в папір і покласти на радіатор.

Перевіряємо плодоніжку

Інша ознака стиглості авокадо — плодоніжка й колір під нею. У магазині можна спробувати від’єднати плодоніжку. Якщо вона легко знімається або вже відсутня, авокадо стигле.

Крім того, важливою ознакою є колір шкірки під нею. Якщо він дуже темний, сірий, то зазвичай фрукт дуже перестиглий та існує ймовірність купити підгнилий плід.

Колір під плодоніжкою повинен бути жовто-зеленого або солом’яного відтінку. Зелена пляма свідчить про недозрілість плоду.

Пустоти всередині

Ще один «народний» метод перевірити стиглість авокадо — потрясти плід. Якщо при цьому відчувається рух усередині, це значить, що кісточка вже відділилися від м’якоті й він готовий до вживання. Однак цей метод доволі умовний, зазвичай така ознака залежить від сорту. У деяких сортах, навпаки, у добре дозрілому авокадо кісточка щільно прилягає до м’якоті.

 

Як правильно вибрати авокадо, щоб не переплачувати за кісточку 

Людям, які вживають авокадо щодня, важливо не переплачувати кошти за кісточку. У деяких сортах вона досить велика й важка, може займати більшу частину самого плоду. Тому тут варто навчитися розрізняти види авокадо за формою і кольором. Маленька та легка кісточка характерна для сортів «Хас», «Пінкертон», «Гвен» і «Рід».

Крім того, як говорять експерти, важливо не пошкодити кісточку під час розрізання. Її оболонка містить токсичні речовини, танін та фунгіцидний токсин. Плід потрібно акуратно розрізати та руками відділити обидві половинки.