Найкращий метод
перевірити стиглість авокадо — це визначити його м’якість. Готовий до вживання
плід буде легко продавлюватися пальцем, а структура поступово повертатиметься.
Варто перевіряти
м’якість по всій площині фрукта: для цього потрібно взяти авокадо в долоню і
злегка стиснути пальцями. Якщо воно більш-менш м’яке з усіх боків, але зберігає
форму, можна сміливо купувати. Якщо вм’ятина залишається, плід перестиглий.
Якщо м’якість відчувається лише з одного боку, то, найімовірніше, плід почав
гнити.
Чи можна купувати тверде авокадо
Зелене авокадо
тверде, мов камінь. Однак його також можна купити, щоб залишити достигати в
домашніх умовах.
Для цього
достатньо залишити плід у теплому сухому місці й зачекати кілька днів. Зазвичай
авокадо вже через 3–4 доби набуває необхідної м’якості. Щоб пришвидшити процес,
покладіть фрукт поряд із бананом або яблуком. Авокадо також можна загорнути в
папір і покласти на радіатор.
Перевіряємо плодоніжку
Інша ознака
стиглості авокадо — плодоніжка й колір під нею. У магазині можна спробувати
від’єднати плодоніжку. Якщо вона легко знімається або вже відсутня, авокадо
стигле.
Крім того,
важливою ознакою є колір шкірки під нею. Якщо він дуже темний, сірий, то
зазвичай фрукт дуже перестиглий та існує ймовірність купити підгнилий плід.
Колір під
плодоніжкою повинен бути жовто-зеленого або солом’яного відтінку. Зелена пляма свідчить
про недозрілість плоду.
Пустоти всередині
Ще один
«народний» метод перевірити стиглість авокадо — потрясти плід. Якщо при цьому
відчувається рух усередині, це значить, що кісточка вже відділилися від м’якоті
й він готовий до вживання. Однак цей метод доволі умовний, зазвичай така ознака
залежить від сорту. У деяких сортах, навпаки, у добре дозрілому авокадо
кісточка щільно прилягає до м’якоті.