Найпопулярніший їстівний вид — каштан посівний. До них належать рідкісні іспанські каштани з Галісії. За смаковими якостями з ними може посуперничати американський каштан або японський посівний. В Італії ростуть дикі каштанові ліси, куди щоосені поспішають любителі поласувати свіжими горіхами. Плоди можна вживати навіть сирими.
В Японії також, на острові Хонсю, поширений ароматний каштан Тамба — справжній делікатес за оцінкою гурманів. Вони солодкі та особливо ніжні на смак. З них готують начинку для вафель, додають до рисових кульок або просто до гарячих напоїв.Європейські каштани на смак нагадують щось середнє між солодкою картоплею і фундуком. Але смачні вони лише теплими, навіть гарячими. Якщо каштани охололи, їх ліпше додати у якусь страву.
Також різні сорти відрізняються за розміром: на Кавказі, в Азії і деяких країнах СНГ ростуть дрібні каштани: розміром як волоські горіхи. А от справжні гіганти поширені в Італії, Сицилії. Там вони за розміром наче мандарин.