Келихи для вина: види й призначення

Час читання - 3 хв.

Як пити вино правильно? Згідно винного етикету, вина подаються злегка охолодженими, в певному порядку, під різні страви. І звичайно, розкішний напій заслуговує гарного келиха.

Вино ― благородний напій, який за переказами був доступний тільки богам й фараонам. Сьогодні ж насолодитися якісним продуктом з багатогранним смаком може кожна людина, яка досягла повноліття. Для розкриття смаку й аромату використовують келихи спеціальних форм.

КЕЛИХИ ДЛЯ ЧЕРВОНИХ ВИН

Вже давно доведено, що форма келиха впливає на аромат вина, смак й післясмак. Всі келихи для червоного вина розділяють на три основних види: «Бордоські», «Бургундські» та «Гранд Крю», особливість котрих полягає в об’ємності, широкому дні та злегка завуженій верхній частині. Така форма дозволяє контролювати швидкість випарів ароматичних речовин та краще розкрити букет. Але різниця між ними все ж існує:[No text in field]

Бордоський

Злегка витягнутий келих, конусоподібної форми та об'ємом до 600 мл. При розпиванні вина, контакт відбувається з усією поверхнею язика, тому відчуваються всі відтінки смаку: кислинка, солодкість, терпкість. Келихи виду «Бордо» вибирають до вин з помірною кислотністю, високим рівнем фенольних сполук та які володіють сильною ароматикою: бордо, мерло, каберне совіньон.

Бургундський

Вино в келиху випуклої форми у вигляді кулі активно взаємодіє з киснем, по максимуму розкриваючи букети зрілих з легким ароматом піно нуар, барбера, божоле. Роблячи ковток, напій спочатку потрапляє на кінчик язика, зачіпаючи рецептори, що відповідають саме за солодкі нотки.

Гранд Крю

Особливість келиха ― звеликий об’єм, до 1100 мл, та тюльпаноподібна форма. У такому келиху аромати піднімаються пошарово: квіткові, фруктові, земляні та дерев'яні. Крім того, напій добре насичується молекулами кисню ― це допомагає розкриттю складного аромату та дозволяє відчути весь букет напою. Келихи Grand Cru призначені для вишуканих вин, таких як барбареско й бароло.

Правильні келихи для білого вина

У порівнянні з червоними, білі вина відрізняються більш легкими ароматами, які навпаки, необхідно утримати. Основну колекцію складають витягнуті, з вузькими обідками келихи для білого вина трьох видів:

Флюте

Призначений для ігристих білих вин, рожевих та шампанського. Об’єм ― 150 мл. Витягнута форма «Flute» допомагає просуватися бульбашкам вгору, а разом з ними піднімається й аромат напою. До того ж, ніхто не відміняв естетичну складову ― дуже гарно, коли бульбашки тонкими ниточками прагнуть вгору. Ще одна особливість ― вузький обідок, завдяки якому аромат напою буде йти повільно. Відзначимо й високу тонку ніжку, яка не дозволяє теплу рук передаватися напою. Келих наповнюють вином лише на 60%, з невеликим нахилом та без поспіху.

Шардоне

Як й «Бордо» має витягнуту форму, проте за об’ємом менше ― до 300 мл. Крім того, він ще й «пузатий», з трохи звуженою верхньою частиною. В таких келихах аромат вина швидко не зникає, а при дегустації відчутний цілий спектр смаків, від солодкого до легкої кислинки. Не випадково й зменшили обсяг ― вино п'ється швидше, не встигаючи нагріватися.

Трампет

Келих вузький біля основи, конічної форми та з широкою горловиною. Завдяки таким особливостям, бульбашки ігристого вина неначе прилипають до стінок келиха, довго тішачи своєю присутністю. Обсяг варіюється від 160 до 300 мл.

Шале

Описуючи келихи для вина й їх види неможливо обійти стороною ще один вид ― шале. Відрізняється такий келих об'ємною чашею на 160-180 мл з розширеною основою. Згідно з легендою, ідея створення «Шале» належить французькій імператриці Марії-Антуанетті ― келих повторює форму її грудей. Через велику площу зіткнення молекул ігристого вина з киснем, бульбашки зникають швидко, а разом з ними швидко випаровується й аромат. Але зате як гарно виглядає шале й в руках жінок, й в пірамідах з шампанським.

Келихи для рожевих вин

Рожевий колір вина ― результат короткочасної участі (всього кілька годин) шкірки червоних ягід в ферментації. Технологія ж виробництва схожа з білими винами, що дає право використовувати келихи цієї групи для розпивання рожевих вин. Однак існують й окремі келихи.

Ось їх особливості:

  • висота ніжки ― 18 см;
  • нижня частина біля основи розширена, але до середини трохи звужується, а ближче до країв знову розширюється.
Зовні й по функціоналу вони схожі з келихами для червоних вин Grand Cru ― при ковтанні напою задіються практично всі смакові рецептори язика. А щоб не порушити смаковий букет, такі келихи тримають за ніжку, оберігаючи напій від нагрівання.