Види спецій до риби: ТОП-5 смачних приправ

Час читання - 5 хв.

Аромат та смак риби на 99,9 % залежать від використовуваних спецій. Всього їх у світі приблизно 5000, і тільки вдало створена композиція зробить страву насиченою, ароматною та пікантною.

Кулінарія ― мистецтво поєднання не тільки продуктів, а й спецій. Прянощі присутні в рибних стравах кожної кухні світу, їх застосування ґрунтується на ароматичних властивостях трав і заведених традиціях. Наприклад, в Індії люблять використовувати карі, а в Китаї ― сичуанський перець та соєвий соус. У рибних стравах Середземномор'я присутня сіль, багато зелені, імбир і коріандр. З усього різноманіття презентуємо п'ятірку смачних приправ, які допоможуть будь-якій рибі заграти новими фарбами.

Каррі

Ароматна приправа з унікальним смаком, що досягається завдяки поєднанню солодких і пікантних спецій. Основа ― куркума ― висушений і подрібнений корінь однойменної рослини. Вирізняється яскравим жовтим кольором, насиченим ароматом й гоструватим смаком. Інші обов'язкові компоненти: коріандр, пажитник сінний, каєнський перець. Решта складових варіюється, але частіше це пряні кмин, лавровий лист, мускатний горіх, фенхель, а також кориця, гвоздика, кардамон, що відповідають за солодкуватість та яскравість. Ступінь гостроти залежить від кількості доданого перцю, але водночас він не має затьмарювати цитрусовий акцент.

Це приправа до риби без солі, тому під час приготування страви додайте звичайну морську сіль або замініть її соком лимона, насінням селери, оцтом (винним, яблучним). Щоб приготувати, наприклад, зубатку або тріску в каррі, дійте відповідно до рецепту:

  1. Наріжте цибулю (яка вам більше до вподоби) дрібними кубиками та обсмажуйте на суміші оливкового та вершкового масл протягом 3–4 хвилини.
  2. Натріть імбир, часник й додайте до цибулі. Обсмажуйте 1–2 хвилини.
  3. Додайте свіжі перемелені помідори або томати у власному соку.
  4. Додайте трохи води, каррі та сік лимона. Перемішайте. Тушкуйте на повільному вогні 15 хвилин.
  5. Тим часом, філе риби розріжте на шматочки й обсмажте окремо з двох сторін до появи легкої золотистої скоринки. Додайте сік лимона та викладіть в сковороду з каррі. На завершення влийте кокосове молоко (вершки) та тушкуйте до готовності.

 

Лемонграс (цимбопогон)

Тропічна трава з чітко вираженим лимонним запахом та трохи гіркуватим присмаком. За смаком м'якоть нагадує комбінацію з м'яти, імбиру й лимона, тому її додають в рибні супи східної кухні, страви з морепродуктами та овочеві рагу. Смакує до морської та річкової риби, морепродуктів, причому приготованих різними способами. Добрими компаньйонами для приправи є:

  • часник;
  • цибуля;
  • соєвий соус;
  • перець чилі;
  • коріандр;
  • паприка.

 

Перець використовуйте на вибір: чорний додасть легку гостроту, а білий ― підкреслить ніжний смак риби. М'яким смаком вирізняється й рожевий перець, який відмінно поєднується з морською рибою. Замінити лемонграс можна лимонною м'ятою чи мелісою, це додасть рибі свіжого насиченого смаку.

Гірчиця

Так, гірчиця входить до складу багатьох приправ для жирної риби. Разом із чорним перцем, лимонною цедрою вона надає легкої пікантності та дивовижного аромату як смаженим, так і відварним стравам. Також гірчиця добре грає в соусах ― риба набуває ненав'язливу кисло-солодку гостринку. За бажанням відтініть смак комбінацією з хрону, кмину, розмарину та кропу. Щоб приготувати рибу під гірчично-апельсиновим соусом, вистачить півгодини:

  1. На форму для запікання викладіть пергамент та змастіть його сумішшю вершкового масла та оливкового.
  2. Філе будь-якої білої риби (судак, тілапія, морський окунь) наріжте красивими слайсами зі шкіркою та викладіть у форму.
  3. Змішайте потовчений часник, паприку, сіль, чорний перець й змастіть цією сумішшю сторону риби без шкірки. Переверніть.
  4. Для соусу змішайте оливкову олію, гірчицю, мед, цедру та сік апельсина. Розподіліть по філе.
  5. Помістіть в розігріту до 180–200 ºС духовку на 15–20 хвилин (час залежить від розмірів філе).

 

Готову страву прикрасьте зеленню та подавайте з овочевим гарніром.

Базилік

Смак базиліку вирізняється злегка гіркуватим й, одночасно, солодкуватим присмаком. Ідеальний вибір для морських страв із креветок, мідій, кальмарів, гребінців. У ролі приправи до риби в духовці базилік добре грає з іншими травами та спеціями:

  • орегано;
  • чорний перець;
  • розмарин;
  • чебрець;
  • петрушка;
  • фенхель.

 

Риба маринована в такій суміші зелені, з часником та оливковою олією вийде м'якою, соковитою та з тонким ароматом. Насичений післясмак залишить й суміш анісу, майорану, материнки.

Імбир

Імбирний корінь має характерний пікантний аромат, завдяки якому риба насичується легким гострим відтінком. У поєднанні з кунжутним маслом та лимоном, імбир додають в маринади для приготування білої риби на пару. Тріска, судак, тілапія набудуть східних ноток, а смак страви вийде яскравішим. Також можна й смажити рибу з імбиром:

  • Розігрійте на сковороді оливкову олію ― 3 ст. л.
  • Обсмажте з двох сторін філе до появи рум'яної скоринки. Викладіть на тарілку.
  • У сковороду, на якій смажилася риба, додайте подрібнену цибулю та обсмажте до золотистої скоринки.
  • Додайте імбир, зелений лук і часник. Перемішуйте протягом 2–3 хвилин.
  • Влийте 1 ст. л. соєвого соусу, попередньо змішаного з цукром (медом). Доведіть до готовності (ще 1 хвилину).
  • Полийте готовим соусом.

 

А ось універсальні приправи до риби на грилі готують на основі перцю чилі в поєднанні з чорним перцем, морською сіллю, паприкою, чебрецем, імбиром. Обов'язково додавайте лимонний сік або його дольки ― така композиція зробить страву насиченою, пряною з яскравим смаком. Як альтернативу гострим компонентам використовуйте часник, коріандр, гірчицю.

Як бачите, до риби підходить все гостре, кисле, пряне, тому ваша суміш спецій може бути усілякою. Не бійтеся експериментувати та створювати нові смаки!