Якщо запитати, де винайшли салат «Шуба», більшість скажуть, що в Радянському Союзі. Але з цим можна посперечатися. У кулінарних книгах Норвегії та Германії, датованих 1851 року, можна знайти схожий рецепт салату з оселедцем. Навіть в англійців є свій варіант «шуби». Там використовували оселедець, картоплю, відварені яйця, буряк, мариновані огірки, терте зелене яблуко.
Проте, як запевняють гурмани, наша вітчизняна «Шуба» смачніша. І головний секрет смаку — майонез. Саме завдяки цьому соусу салат добре пропитується й чудово смакує як закуска.
Саме як варіант закуски він був вперше поданий на столах СРСР у 1960-х роках. Історики стверджують, що така традиція теж пішла з місцевих трактирів: готувати калорійні закуски з найбільш доступних інгредієнтів. Задачею було створити ситну й доступну страву для всіх.