Звичайні пательні
та каструлі, в яких ми готуємо на кухонних плитах чи у духовій шафі, не
розраховані на тривалий контакт із вогнем. Тому для пікніка знадобиться
спеціальний посуд. І тут важливо враховувати як форму, товщину дна та стінок,
так і головне — матеріал виробу. Він має бути стійким до полум’я з усіх сторін,
зокрема ручки та кришки. А також легким, щоб посуд не займав багато місця і не
потребував великих зусиль у транспортуванні.
Алюмінієвий посуд: плюси і
мінуси
Першим спадає на
думку алюмінієвий посуд, адже саме у ньому раніше готували каші та супи в
польових умовах. Алюміній не боїться полум’я та різких перепадів температури,
легкий і має високу теплопровідність. Тож вода у такій посудині швидко закипить
і швидше приготуються страви. Ще один безсумнівний плюс алюмінієвого посуду —
низька вартість.
Серед
мінусів фахівці зазначають те, що алюміній доволі м’який метал, легко
деформується та швидко втрачає привабливий вигляд. А також посуд окислюється,
вступаючи в реакцію з повітрям і їжею. У ньому не рекомендується залишати
страви після приготування. Але це стосується лише «чистого» алюмінію, який не
оброблений всередині емаллю чи іншим захисним покриттям.
Ліпшим варіантом
буде анодійований алюміній: він не окислюється, легкий та міцний.
Чавунний посуд: плюси і мінуси
Чавун —
прекрасний варіант для тушкування м’ясних чи овочевих страв на повільному
вогні. Саме в такому посуді плов набуває свого характерного смаку. Чавунний
посуд безпечний, вогнетривкий, дуже довго зберігає тепло. У ньому можна
залишати готові страви і повторно розігрівати.
Проте цей
матеріал має суттєвий мінус — він дуже важкий. З ним непросто і незручно в
туристичному поході без автомобіля. До того ж чавунний посуд не універсальний:
в ньому не бажано кип’ятити воду, а також варити перші страви. Ліпше всього він
годиться для тушкування м’яса, овочів із великою кількістю масла чи смальцю.
Жир проникає у пори матеріалу, створюючи природне антипригарне покриття. Від
води воно руйнується.
Неіржавна сталь
Стальний посуд із
маркуванням від 18/10 також підходить для багаття, але більше розрахований на
варіння чи тушіння. Смажити на стальних пательнях незручно: страви прилипають
навіть з додаванням великої кількості масла. Винятком буде посуд із високовуглецевої
сталі зі стінками не менше 2 см.
Титановий посуд: плюси і мінуси
Сюди належать
саме титанові вироби, а не з титановим покриттям. Їх переваги — невелика вага
та міцність. Від алюмінію титан відрізняється високою хімічною та корозійною
стійкістю, тому такий посуд добре зберігає зовнішній вигляд і легко очищується.
Недолік цього
матеріалу — низька теплопровідність. У 15 разів нижча, ніж у алюмінію.