Традиційні турецькі солодощі
Важко уявити відпочинок у Туреччині без солодощів. Тут їх подають у ресторанах і частують ними дорогих гостей. Особливо популярна халва й рахат-лукум. Це найпопулярніші сувеніри: за підрахунками, щороку з Туреччини вивозиться близько тонни солодких продуктів.
Лукум краще купувати в невеликих сувенірних лавках або супермаркетах. Він готується на основі цукрового сиропу з додаванням фруктових наповнювачів, горіхів, молока, трояндового сиропу і крохмалю. Можна вибрати різні смаки, лукум у красивих упаковках або просто в роздріб.
Пішманіє — ще один відомий вид солодощів у Туреччині. Він схожий на цукрову вату з халвою і горіхами. Пішманіє має приємний смак та м’яку консистенцію.
Турецький чай і кава
Турецька кава — традиційний сувенір ще з давніх-давен. Тут це не просто напій, а особливий ритуал. Хоча сама кава в Туреччині не росте, місцеві жителі розуміються на її приготуванні. Спосіб заварювання напою «по-турецьки» занесений до списку нематеріальних цінностей ЮНЕСКО.
Каву привозять із Південної Америки й Африки, сильно обсмажують і дрібно перемелюють. Тому турецький напій виходить міцним, проте з приємним м’яким смаком.
На подарунок або як сувенір можна придбати каву з
ароматом троянди, вершків, зі смаком лукуму або з кардамоном.
Не менше за каву в Туреччині полюбляють пити міцний
чорний чай. Заварюють його у спеціальних турецьких чайниках, де постійно підтримується
висока температура. Напій виходить насиченим та ароматним.
Популярний не лише класичний чорний, а й фруктовий чай. У багатьох сувенірних
магазинах можна знайти натуральний яблучний і гранатовий чай.
Гранатовий
соус
Майже в кожному турецькому ресторані для заправляння
салатів подають оливкову олію і гранатовий соус. Тут він використовується
замість бальзамічного оцту, надаючи стравам приємного кисло-солодкого присмаку.
Купити його можна на базарі та в будь-якому продуктовому магазині. Гранатовий
соус чудово смакує як заправка для м’яса.
Турецький
сир
- Турецький сир — смачний та різноманітний. Тут він
недорогий, проте за якістю не поступається відомим світовим різновидам. На
турецьких базарах можна спробувати різні смаки та вибрати улюблені варіанти —
справжній сирний рай для гурманів. Серед найпопулярніших туристи виділяють:
-
козячий сир — має насичений смак, ніжну
консистенцію. Такий сир чудово смакує в салатах та з пастою, є невід’ємною
частиною турецького сніданку. Більш дешеві варіанти готуються з додаванням
коров’ячого молока;
- овечий — найрозповсюдженіший варіант на турецьких
базарах. Буває кількох видів: з додаванням коров’ячого чи козячого молока.
Як подарунок можна придбати упаковку з трьома видами;
- «Сюзме Пейнір» — молодий сир у розсолі, нагадує
класичну фету. Ідеально підходить для салатів;
- «Ескі Кашар» — турецький аналог пармезану. Має більш
еластичну текстуру і яскравий аромат.
Важливо! Більшість турецьких сирів дуже солоні. Тому
перед купівлею сир варто спробувати.
Оливки,
оливкова олія
Мало хто здогадується, що Туреччина входить до п’ятірки
найбільших постачальників оливок. Проте це так.
Оливки — обов’язковий інгредієнт традиційної кухні. Їх
подають навіть на сніданок. Тож не дивно, що олію, а також самі плоди тут можна
знайти всюди. Оливки бувають різного розміру, з них готують смачну пасту.
Як подарунок
або сувенір оливки й оливкову олію краще купувати в металевих ємностях.