Боза — один із найдавніших напоїв Македонії, Болгарії, Албанії. Вважається, що вперше він був винайдений у X столітті в Центральній Азії. Традиційно його готували з обсмаженого на овечому жирі борошна проса. Далі його заливали водою і варили не менше трьох годин.
У процесі приготування в рідку кашу додавали дріжджі, солод і залишали у спеціальних бочках бродити близько 8–10 годин. Далі напій проціджувався і розливався по пляшках. Бозу пили як напій для укріплення імунітету, а також для надання сил під час важкої праці.
Відомо, що боза була найпопулярнішим напоєм армії
Османської імперії. Її включали в основне меню воїнів і вживали після бою для
швидкого відновлення сил. Проте із середини XVI століття напій почали
забороняти через масове розповсюдження «татар-бози» (напій з опіумом). Рецепти
частково передавалися лише в колі родини або ж повністю зникали.
Болгарська боза вважається різновидом напою з Албанії.
Саме албанські майстри привезли до Болгарії перші рецепти. А в XX столітті
місто Радомир прославилося як центр виготовлення бози. Тут навіть установлено
пам’ятник майстру «бозаджію».
Сьогодні в Болгарії боза є частиною традиційного сніданку
і продається майже в кожному продуктовому магазині. Завдяки такій місцевій
популярності вона знову стала відома в багатьох країнах світу. У 2009 році в
Америці навіть було запущено перше промислове виробництво солодкого
безалкогольного напою.
Напій боза:
користь
Сучасна болгарська боза — дуже корисний напій. У ньому
містяться мінерали, білки, вуглеводи й вітаміни групи А, В, Е. Смак, а також
користь переважно залежать від зерна. Сьогодні для приготування бози
використовують пшеницю, просо, овес, кукурудзу, жито та інші злаки. Замість
цукру додають різні натуральні замінники, а для більш приємного смаку — какао.
Боза — калорійний напій, тому його не радять часто
вживати тим, хто бажає схуднути. Навпаки, бозу включають до раціону людей із
недостатньою вагою, після хвороби, а також спортсменів. Цікаво, що навколо бози
ходять чутки серед жінок: кажуть, що цей напій допомагає збільшити груди, а
також покращує лактацію.
Корисні властивості бози:
-
має пробіотичний ефект;
- підтримує здоров’я травної системи;
- є джерелом енергії;
- знімає втому;
- усуває кашель.
Смак
та колір
Боза — неоднозначний напій: хтось його обожнює, а хтось —
навпаки. Сучасний болгарський варіант являє собою доволі густу рідину з
яскравим зерновим ароматом і кисло-солодким смаком. Колір переважно
світло-коричневий або темно-коричневий (з додаванням какао). Присмак — специфічний,
вершковий.
Як кажуть самі болгари, боза вживається і як напій, і як
повноцінна їжа. Усе через високу калорійність. Традиційно тут її подають на
сніданок до випічки.