Що спробувати в Чорногорії: топ-5 національних страв

Час читання - 3 хв.

Чорногорія — одна з найкрасивіших країн Балканського пів острову. Тут живописні гори, серпантини доріг, море, затишні вулички й дуже смачна кухня. У ній поєдналися традиції кількох народів: угорців, італійців, німців, турків, слов’ян та інших.

Чорногорія — одна з найкрасивіших країн Балканського пів острову. Тут живописні гори, серпантини доріг, море, затишні вулички й дуже смачна кухня. У ній поєдналися традиції кількох народів: угорців, італійців, німців, турків, слов’ян та інших.

Розвинене сільське господарство й повністю натуральні продукти роблять страви в Чорногорії не тільки смачними, а й корисними. Вони містять багато овочів, зелені, спецій, сиру, морепродуктів.

Загалом страви розділяються територіально: у прибережних регіонах поширені морепродукти, у північній частині більше готують м’ясні та молочні страви. Проте є п’ять основних страв, які стали національною гордістю та вирізняють Чорногорію серед інших країн.

Що обов’язково спробувати в Чорногорії

Негуський пршут — номер один у списку

Попри те, що в Чорногорії люблять різноманітну кухню, її основа — це м’ясо. Тут його готують вишукано та надають особливого смаку. Справжньою візитною карткою країни є негуський пршут.

Це сиро-в’ялене м’ясо, приготоване за стародавнім рецептом. Свинину (окорок) попередньо засолюють протягом місяця, після чого ще близько чотирьох місяців в’ялять. У різних регіонах та навіть родинах існують свої фамільні рецепти.

Проте найвідоміший саме негуський (від назви гірського селища): його часто привозять туристи як сувенір. До речі, тут також готують дуже смачний сир.

Пршут їдять із сиром та хлібом, в’яленими помідорами чи просто, запиваючи червоним вином.

 

Каймак — улюблений м’який сир чорногорців

У ресторанах по всій країні можна спробувати чорбу. Особливо її полюбляють жителі міста Котор. Це смачна перша страва, яка готується з кількох видів риби (морепродуктів) або з м’яса (телятини). До неї подають свіжі сирні коржики кашкавал і качамак.

Різні види чорби мають свої назви:

  • пілеча чорба — суп із куркою;
  • говеджа чорба — суп з яловичини;
  • рибля чорба — суп із рибою.

Яскрава особливість чорби — ніжна кремова текстура, проте в цей суп не додають крупу, лише овочі та м’ясо.

 

Цицвара — майже як український банош

Цицвара — місцевий сніданок, куди входить молодий розтоплений сир і кукурудзяне борошно. Сир спочатку розтоплюють, далі додають борошно. Масу змішують і готують до стану густої каші. До цицвари подається картопля і кисле молоко.

 

Чевапі (чевапчичі) — чорногорські ковбаски

Поряд із негуським пршутом ще однією національною стравою Чорногорії є смажені рублені ковбаски чевапі. Їх можна замовити в будь-якому кафе чи ресторані або купити сирими в магазині чи на місцевому базарі й підсмажити самостійно. Готують їх зі свинини чи яловичини. М’ясо обов’язково нарізають вручну, додають багато цибулі та спецій.

Подають чевапі зі смаженою картоплею, овочами, салатами та закусками.

 

Що потрібно спробувати в Чорногорії з напоїв

Гордістю чорногорських виноробів вважається сухе червоне вино вранац (за назвою сорту винограду). Його виготовляють по всій країні, тож налічується більше десятка різновидів.

Напій продається в магазинах, а також його можна спробувати в ресторанах. Вранац вирізняється особливим терпким присмаком та насиченим ароматом. Вино від компанії «Плантаже» не раз заслуговувало найвищої оцінки в європейських винних критиків.

Ракія — ще один відомий напій для тих, хто любить щось більш міцне. Це місцева горілка, яка виготовляється з білого винограду крстач.

У Чорногорії також варять місцеве пиво «Нікшичко», готують різні настоянки із фруктів та дуже полюбляють пити каву — кафу. Традиційно її готують тут «по-турецьки», заварюючи у джезві. Чорногорці зазвичай п’ють каву із цукром без молока. У багатьох кафе та ресторанах можна замовити капучино, гарячий шоколад та еспресо.

У Чорногорії залишитися голодним майже неможливо: затишні ресторани та кафе зустрічаються повсюди. А ситні та смачні страви припадуть до смаку будь-якому гурману.