Негуський пршут — номер один у
списку
Попри те, що в
Чорногорії люблять різноманітну кухню, її основа — це м’ясо. Тут його готують
вишукано та надають особливого смаку. Справжньою візитною карткою країни є
негуський пршут.
Це сиро-в’ялене м’ясо,
приготоване за стародавнім рецептом. Свинину (окорок) попередньо засолюють
протягом місяця, після чого ще близько чотирьох місяців в’ялять. У різних
регіонах та навіть родинах існують свої фамільні рецепти.
Проте найвідоміший
саме негуський (від назви гірського селища): його часто привозять туристи як сувенір.
До речі, тут також готують дуже смачний сир.
Пршут їдять із
сиром та хлібом, в’яленими помідорами чи просто, запиваючи червоним вином.
Каймак — улюблений м’який сир
чорногорців
У ресторанах по
всій країні можна спробувати чорбу. Особливо її полюбляють жителі міста Котор.
Це смачна перша страва, яка готується з кількох видів риби (морепродуктів) або
з м’яса (телятини). До неї подають свіжі сирні коржики кашкавал і качамак.
Різні види чорби
мають свої назви:
- пілеча
чорба — суп із куркою;
- говеджа
чорба — суп з яловичини;
- рибля
чорба — суп із рибою.
Яскрава
особливість чорби — ніжна кремова текстура, проте в цей суп не додають крупу, лише
овочі та м’ясо.
Цицвара — майже як український
банош
Цицвара —
місцевий сніданок, куди входить молодий розтоплений сир і кукурудзяне борошно.
Сир спочатку розтоплюють, далі додають борошно. Масу змішують і готують до
стану густої каші. До цицвари подається картопля і кисле молоко.
Чевапі (чевапчичі) —
чорногорські ковбаски
Поряд із
негуським пршутом ще однією національною стравою Чорногорії є смажені рублені
ковбаски чевапі. Їх можна замовити в будь-якому кафе чи ресторані або купити
сирими в магазині чи на місцевому базарі й підсмажити самостійно. Готують їх зі
свинини чи яловичини. М’ясо обов’язково нарізають вручну, додають багато цибулі
та спецій.
Подають чевапі зі
смаженою картоплею, овочами, салатами та закусками.