Цікавий факт –
більшість гостей країни обирають у Греції біле вино, яке у тавернах подають у
графінах мінімум літрового об’єму та з льодом. А от більшість місцевих мешканців
обирають вино з червоного винограду, вирощеного у сприятливому
середземноморському кліматі Греції. У північній частині
країни поширений виноград «ксіномавро», з якого роблять терпке й ароматне сухе
вино.
З сорту «агіоргітіко», вирощеного в регіоні Немея (північна частина
півострова Пелопонес), виробляють вино, відоме як «кров Геракла». Греки вірять
в легенду про те, що саме тут за часів правління царя Агамемнона працювали
великі виноробні, де куштував червоне вино сам античний герой. Правда це, чи
ні, нехай розмірковують історики. А от те, що це вино варто посмакувати – це
факт. У Греції його подають до страв з м’яса та овочів. Ідеально
– до насиченої смаками грецької мусаки, або до м’яса на грилі.
Ще один регіон традиційного виноробства – Ахея, регіон на північному заході Пелопоннесу, у південній частині Балканського півострова. Ахея отримала назву на честь ахейців, які оселилися тут в XII столітті до нашої ери. Тут
виробляють гордість регіону – солодкі вина з традиційним смаком із місцевого
винограду. А ще саме тут знаходяться одні з мальовничих виноградників держави,
що розкинулися на гірських схилах. Лоза тут отримує всю прохолоду морського вітру з Корінфської затоки Іонічного моря
та живиться з джерел, які течуть з гір. Тут росте відомий рожевий виноград
сорту «родітіс», з якого роблять ароматні сухі вина. Це ідеальний супровід до
грецьких сирів та маслин.
Сорт винограду насиченого чорно-синього кольору «мавротрагано» росте на
острові Санторіні та без перебільшень є унікальним. Річ у тім, що тут
вулканічний ґрунт, в якому не можуть виживати шкідники. Саме завдяки цьому лози
тут – старіші, ніж у будь-якому іншому виноробному регіоні Європи. Ще декілька
десятиліть тому «мавротрагано» був під загрозою зникнення. Але грецькі фермери
врятували цей виноград із дивовижними нотами кави, тютюну та червоних ягід.
У кожному регіоні Греції вас пригостять вином, яке, як запевнять, більше
ніде скуштувати не можна. На Криті
вирощують «котсіфалі» – червоний сорт, що дає вина з високим вмістом алкоголю.
До речі, грецькі винороби культивують не лише традиційні та давні сорти
ягід. Майже на всій території держави вирощують відносно новий червоний сорт «лімньона».
Його називають майбутньою зіркою винного виробництва у Греції.