Кращі вина Греції: 10 сортів, які варто спробувати

Час читання - 3 хв.

Туристи відвідують Грецію не лише через історичні пам’ятки, прозоре море та гостинність греків. Країна, яка є колискою європейської цивілізації, має чи не давніші традиції виноробства у світі.

Нехай вина виробництва Греції не входять до списку лідерів світових продажів, та якість вина, яке народилося на батьківщині Діоніса, завжди була на висоті. Навіть будь-яке домашнє вино, виготовлене місцевим фермером, може змагатися за смаком та якостями з елітними французькими чи італійськими напоями.

Мандруючи Грецією, не варто відмовляти собі у місцевих продуктах. Уславлена на весь світ оливкова олія, свіжі морепродукти, маслини, соковиті та ароматні фрукти та овочі, та, звичайно, вино. Його пили давньогрецькі мореходи, які відправлялися у багатомісячні походи. До речі, у Греції є унікальне вино, традиція створення якого пов’язана саме з уславленими грецькими мореплавцями. За легендою, відправляючись у море, вони налили амфори білим вином та закупорили їх смолою з сосон. Напій набув смаку та аромату соснової смоли. Незвичайний смак сподобався грекам, і зараз майже у кожному магазині країни можна придбати «смоляне» вино «Рецина маламатина». Звичайно, поза Грецією такі автентичні напої трапляються в продажу нечасто. Але грецькі вина займають достойне місце серед якісних європейських вин, що експортуються.

Грецькі вина – кращі білі сорти

У Греції багато унікальних сортів винограду та вин із них, які відкриють вам новий світ смаків. Кому, як не грекам, розумітися на вині, адже саме тут, за дослідженнями вчених, шість тисячоліть тому вже виготовляли вино, вважаючи його цілющим напоєм.

Нині грецькі виноградники плодоносять розповсюдженими у всьому світі сортами винограду – «совіньйон», «шардоне» тощо. Але є унікальні сорти, які вирощували ще давні греки. Один с таких біловинних сортів – «асіртіко», який росте на вулканічному острові Санторіні. Особливість ґрунту позначається на вині, надає напою глибоку мінеральність. Вино «Король Санторіні» вважається еталоном білого та чудово пасує до страв з морепродуктів. Із двох сортів місцевого винограду – «асіртіко» та «аїдані», виготовляють ароматне солодке вино янтарного кольору вінсанто з ароматом абрикосів та меду. Його виготовляють за давньою традицією, висушуючи виноград на сонці два тижні.

Поціновувачам легких елегантних вин із нотами квітів та фруктів треба обов’язково скуштувати грецькі вина, виготовлені із місцевого сорту винограду «саватьяно». Його вирощують фермери, які проживають у регіоні Аттика. Це південно-східна частина Центральної Греції між Балканським півостровом і островами. До речі, саме з цього сорту винограду виготовляють рецину – смоляне вино.

Ще одна винна грецька автентика – солодкі мускатні вина, які тисячоліттями виготовляють мешканці острова Самос. Тут росте місцевий сорт винограду «робола». Є декілька технологій його використання у виноробстві. Зібрані одразу після достигання ягоди використовують для створення легкого ігристого. А витримані на лозі грона, які всотали якомога більше сонячного проміння, йдуть на більш міцні солодкі вина. 

Червоні вина Греції – кров Геракла 

Цікавий факт – більшість гостей країни обирають у Греції біле вино, яке у тавернах подають у графінах мінімум літрового об’єму та з льодом. А от більшість місцевих мешканців обирають вино з червоного винограду, вирощеного у сприятливому середземноморському кліматі Греції. У північній частині країни поширений виноград «ксіномавро», з якого роблять терпке й ароматне сухе вино.

З сорту «агіоргітіко», вирощеного в регіоні Немея (північна частина півострова Пелопонес), виробляють вино, відоме як «кров Геракла». Греки вірять в легенду про те, що саме тут за часів правління царя Агамемнона працювали великі виноробні, де куштував червоне вино сам античний герой. Правда це, чи ні, нехай розмірковують історики. А от те, що це вино варто посмакувати – це факт. У Греції його подають до страв з м’яса та овочів. Ідеально – до насиченої смаками грецької мусаки, або до м’яса на грилі.

Ще один регіон традиційного виноробства – Ахея, регіон на північному заході Пелопоннесу, у південній частині Балканського півострова. Ахея отримала назву на честь ахейців, які оселилися тут в XII столітті до нашої ери. Тут виробляють гордість регіону – солодкі вина з традиційним смаком із місцевого винограду. А ще саме тут знаходяться одні з мальовничих виноградників держави, що розкинулися на гірських схилах. Лоза тут отримує всю прохолоду морського вітру з Корінфської затоки Іонічного моря та живиться з джерел, які течуть з гір. Тут росте відомий рожевий виноград сорту «родітіс», з якого роблять ароматні сухі вина. Це ідеальний супровід до грецьких сирів та маслин.

Сорт винограду насиченого чорно-синього кольору «мавротрагано» росте на острові Санторіні та без перебільшень є унікальним. Річ у тім, що тут вулканічний ґрунт, в якому не можуть виживати шкідники. Саме завдяки цьому лози тут – старіші, ніж у будь-якому іншому виноробному регіоні Європи. Ще декілька десятиліть тому «мавротрагано» був під загрозою зникнення. Але грецькі фермери врятували цей виноград із дивовижними нотами кави, тютюну та червоних ягід.

У кожному регіоні Греції вас пригостять вином, яке, як запевнять, більше ніде скуштувати не можна. На  Криті вирощують «котсіфалі» – червоний сорт, що дає вина з високим вмістом алкоголю.

До речі, грецькі винороби культивують не лише традиційні та давні сорти ягід. Майже на всій території держави вирощують відносно новий червоний сорт «лімньона». Його називають майбутньою зіркою винного виробництва у Греції.