Англійська чайна
церемонія не менш цікава та вишукана, ніж традиційна китайська. Ба більше, з її
красивими чайними сервізами та особливістю поєднання смаків, вона нам ближча.
І хоча спочатку
чаювання могли дозволити собі лише аристократи й королі, з появою масового
виробництва напій увійшов у життя всіх верств населення. І став деякою
національною особливістю, а саме його традиція вживання. Це не просто звичка, а
ціла філософія британців. Для чаювання навіть виділили найбільш підхожий для
цього час.
Час для англійського чаювання
Британці добре
продумали, о котрій годині їм ліпше зробити перерву й насолодитися відпочинком
за чашкою чаю. Так традиційний час для англійського чаювання передбачає 6
проміжків:
- ранковий чай о 6 годині — часто подається просто у ліжко;
-
чай під час першого легкого сніданку — десь о 8 годині, «англійський
сніданок»;
-
ланч о 12 годині — другий сніданок;
-
«перерва на чай» — серед робочого дня;
-
five o'clock — чай з молоком або вершками;
-
«високий чай» — ароматний густий напій після вечері.
Особливості англійської
церемонії
Англійська чайна
церемонія передбачає заварювання лише чорного чаю. Ознакою гарного тону
вважається різноманіття частувань: бажано, щоб вони не повторювалися. Також
висуваються суворі вимоги до оздоблення столу. На столі допускаються живі квіти
не яскравого кольору, ваза з цукерками, медом, тістечками. Обов’язково світла
скатертина: вона має звисати не менше ніж на 20 см зі столу.
Чай наливають у
невелику чашку, залишаючи приблизно 1 см без напою. Молоко або вершки наливають
першими, а потім додають чай. Лимон англійці не кладуть у напій, а їдять уприкуску.
Традиційний англійський сервіз складається з чашок, блюдець під них, молочника,
цукорниці й самого заварника. Усі вони мають бути виконані в єдиній колірній гамі
та красиво оздобленими. Важливе правило — пити повільно, за приємною розмовою.