Грецький йогурт — фільтрований продукт, з якого видаляють майже всю рідку
частину. Завдяки цьому продукт не має типового кислуватого присмаку, а його
консистенція більш густа. Справжній йогурт у Греції схожий на сир. Для його
виготовлення використовують вдвічі більше молока, ніж зазвичай, і два штами
корисних біфідобактерій.
Своєї популярності у всьому світі цей продукт набув завдяки маркетинговому успіху
грецької компанії FAGE. Саме вони вперше стали продавати фільтрований продукт із
коров’ячого та овечого молока у США під назвою «грецький густий йогурт».
Сьогодні його можна зустріти на продуктових полицях майже в будь-якій країні
світу. Компанія має власні представництва в Америці і Західній Європі.
Різновиди грецького йогурту
У самій Греції виготовляють
декілька видів продукту:
- Зі
скоринкою. Класичний і популярний у Греції вид йогурту. Він продається в
магазинах та на фермах, має характерну скоринку зверху. Це молочний жир, що в
процесі приготування підіймається та твердіє. Такий йогурт частіше стає основою
для соусів і салатних заправок, бо має незначну кислинку.
- Класичний
без скоринки. Цей різновид йогурту готується за такою ж технологією, як і
попередній. Але щоб не утворювалася скоринка, майстри часто його перемішують. В
нього більш м’яка бархатиста консистенція та більш збалансований вершковий
смак.
-
Віджатий.
Йогурт, з якого прибирають зайву вологу. Для цього класичний йогурт без
скоринки перед фасуванням перекладають у мішечок і підвішують на добу. За цей
час із нього виділяється волога і продукт набуває більш твердої густої
консистенції.
Особливості грецького йогурту
Традиційний
грецький йогурт виготовляється з коров’ячого або овечого молока та має високу
концентрацію молочнокислих бактерій. Також у ньому міститься вдвічі більше білка,
ніж у звичайному йогурті. А от лактози немає, тому він добре засвоюється
дорослими і дітьми.
Попри вишукані
смакові характеристики, цей продукт дуже корисний. У ньому багато кальцію,
магнію і натрію. Саме грецький різновид стабілізує рівень глюкози в крові та
нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Калорійність продукту невисока, тому
його вживають люди на дієті та спортсмени.
Лікарі називають
грецький йогурт суперпродуктом та обов’язковим інгредієнтом у раціоні
довгожителів. Вживати можна як окремо, так і додавати в салат, використовувати
замість звичної сметани.