У меню будь-якої
кав’ярні або кафетерію представлено з десяток цікавих назв. Та справжніх
гурманів-солодкоїжок болгарці не здивують. Зазвичай це традиційні, добре нам
відомі солодкі вироби, які лише по-різному оздоблені. Проте деякі смачні
десерти все ж таки готові конкурувати з аутентичними східними солодощами.
Наприклад, крем-карамель — щось середнє між заварним кремом і солодким омлетом,
що готується на водяній бані та подається під карамельним соусом. Болгарці
вважають його національним десертом.
Ще один
незвичайний десерт — замразено цедено мляко. Вже з самої назви легко зрозуміти,
що це щось із молока і заморожене. Дійсно, це морозиво з грецького йогурту, що
подається в креманках або спеціальних глиняних горщиках. Зверху його
обов’язково поливають медом або варенням. Особливо смачне замразено цедено
мляко з чорничним джемом.
Палачинки — на
вигляд прості млинці, але з дуже смачними начинками: варення, мед, крем,
шоколад. Популярні палачинки в багатьох країнах Європи і мають обрядове
значення. Їдять їх, зазвичай, на сніданок або після обіду, а також на народні
свята.
Скалички —
традиційне солодке тістечко, що в нас називають «картоплею». Готується воно в
Болгарії з меленого печива, горіхів, какао, масла та молока. Має видовжену
конусоподібну форму, за що й отримало таку назву: наче маленька скеля. Такі
тістечка не випікають, а лише зверху поливають розтопленою шоколадною глазур’ю.
У деяких кафетеріях подають скалички з родзинками та кокосовою стружкою.
Сладок, або
шоколада саламам, — це болгарський аналог нашої шоколадної ковбаси, що добре
відома всім із дитинства. Готують цей десерт також із меленого печива, масла, горіхів
і шоколаду. Кажуть, що на відміну від української шоколадної ковбаси болгарська
більш дієтична. В неї окрім масла додають ще трішки води. Замість печива для основи
часто використовують лукум.
Мляко з ориз —
думаєте, що це знову морозиво чи молочний десерт, замовляєте в ресторані, а
приносять звичайну солодку рисову кашу. В Болгарії вона вважається десертом,
подається в склянках і посипається меленою корицею. Смак із дитинства, але
подача таки додає звичайному пудингу вишуканості.
Трояндове варення
— троянда в Болгарії здавна використовується у фармацевтиці та харчовій
промисловості. Виготовляють цукерки з трояндовим маслом, болгарський лукум із
пелюстками, трояндове варення і джем. Кажуть, що після такого десерту шкіра
починає приємно пахнути.