Традиційна паска: духмяна класика Великодня

Паска – це головний символ Великодня, який випікають у багатьох українських родинах. Її пишна текстура, солодкий аромат та ніжний смак – результат дбайливого підходу до приготування та вікових традицій.
нам знадобиться:
КількістьІнгредієнти
1кг
борошна500мл
молока200г
цукру200г
вершкового масла5
яєць50г
свіжих дріжджів (або 15 г сухих)1ч. л.
солі1ч. л.
ванільного цукруОпціонально:
150г
родзинок100г
цукатів1ч. л.
цедри лимона або апельсинаПриготування:
1. Приготування опари:
у теплому молоці розчиніть дріжджі, додайте 2 ст. л. цукру та 2 ст. л. борошна. Перемішайте та залиште на 15-20 хвилин до появи піни.
2. Замішування тіста:
у глибокій мисці збийте яйця з цукром, додайте опару, розтоплене масло, ванільний цукор і сіль. Частинами всипайте борошно та замішуйте тісто. За бажанням додайте родзинки та цедру.
3. Підйом тіста:
накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1,5-2 години.
4. Формування пасок:
розкладіть тісто у змащені форми, заповнюючи їх на ⅓. Дайте піднятися ще 30-40 хвилин.
5. Випікання:
у розігрітій до 180°C духовці випікайте 40-50 хвилин до золотистої скоринки.
6. Оздоблення:
охолоджену паску покрийте глазур’ю та прикрасьте цукатами або посипкою.