Чому згортається соус карбонару?

Час читання - 6 хв.

Паста карбонару ― одночасно просте та складна у приготуванні страва. Але, знаючи деякі секрети, ви зможете досягти того вишуканого смаку, як в італійському ресторані. Ділимося з вами усіма секретами.

Кажуть, що найсмачнішу пасту готують виключно італійці. Якщо ви опинитеся в Болоньї, то вам подадуть традиційну страву цього регіону – пасту болоньєзе. А приїхавши на простори Сицилії обов'язково варто насолодитися чорними спагеті з каракатицею ― вишуканою стравою від сицилійських рибалок. А ось паста карбонару родом із регіону Лаціо, столицею якого є Рим.

Появу пасти з соусом карбонару пов'язують із простими робітниками ― вугільниками (carbonario), які надовго йшли в гори на роботи та брали із собою продукти тривалого терміну зберігання. Серед них був твердий сир, в'ялене м'ясо, макарони. Яйця ж, по можливості, добували у місцевих фермерів. Ще одна версія ― назва походить від свинини, для копчення якої використовували деревне вугілля. Її так й називали «carbonata». Вперше рецепт пасти схожий із класичним був описаний у кулінарній книзі неаполітанського кухаря Іполита Кавальканті у 1839 році.

Чому згортаєтьсясоус карбонару? Виключаємо помилки

Якщо ви хоч раз пробували приготувати карбонару самостійно вдома, то швидше зіткнулися з головною проблемою цієї страви ― згортається соус карбонару, яйця перетворюються на омлет. Але, ми знаємо, як можна проконтролювати процес приготування соусу, щоб він вийшов ідеальним.

  1. Жовтки не терплять дуже високої температури. Тому їх потрібно нагрівати поступово, збільшуючи повільно вогонь.
  2. Ще один секрет – додайте пару ложок води, у якій варилися спагеті. А потім уже введіть жовтки.
  3. Спагеті перед відправкою на пательню не потрібно обполіскувати холодною водою, оскільки саме від їхньої температури почне плавиться сир, а яйця добре прогріються, не згорнувшись.

Правильно приготовані італійські спагеті варять до стану аль денте. Ніжність й аромат надає саме соус, густий та еластичний.

Паста карбонару з вершковим смаком ― секрети приготуваннявід бренд-шефа

Перед тим, як поділитися з вами рецептом сицилійської пасти з вершковим смаком від бренд-шефа бренд-METRO Олексія Міллера, ще раз зазначимо, що найчастіше карбонару згортається при недотриманні температурного режиму та відходження від рецепту під час приготування.

Для приготування пасти карбонару за рецептом від професіонала, вам знадобляться наступні продукти:

      спагеті METRO CHEF ― 500 г;

      часник ― 1 зубчик;

      карпачо грудинка сирокопчена METRO CHEF ― 450 г;

      яйця (жовтки) METRO CHEF ― 2 шт.;

      сир METRO CHEF Парміджано Реджано ― 100 г;

      вершки METRO CHEF (30%) ― 200 мл;

      оливкова олія METRO CHEF Extra Virgin ― для смаження;

      свіжий базилік «Фермове» ― для подачі;

      сіль, перець ― за смаком.

Перерахованих інгредієнтів буде достатньо для 4 порцій. Час приготування ― 10-15 хвилин.

Покровий рецепт, а також всі тонкощі приготування пасти ви знайдете нижче. У відео Олексій Міллер пояснює, чому згортається соус карбонару та як уникнути цих помилок.

Паста карбонару ― класичний рецепт

Ознайомившись з помилками, ви вже знаєте, чому згортається карбонару, тому впевнені, що приготування класичного рецепта у вас не викличе складнощів. В цьому рецепті всього п’ять інгредієнтів:

 

      спагеті ― 400 г;

      бекон (гуанчіале або панчета) ― 400 г;

      твердий сир пармезан або пекоріно романо ― 100 г;

      жовтки ― 4 шт.;

      чорний молотий перець ― за смаком.


Кількість продуктів розраховано на 4 порції. Час приготування ― 10-15 хвилин. Рецепт простий, але в цьому й полягає складність.


 

  1. Відправте в киплячу несолену воду спагеті. Візьміть на кожні 100 г 1,5 л води.
  2. Поріжте невеликими слайсами бекон та обсмажте його на розігрітій сухій пательні. Румя’на скоринка повідомить вам про його готовність.
  3. Поки обсмажується бекон, взбийте жовтки.
  4. Відварені спагеті додайте до пательні з беконом. Обов’яково влийте трохи води, в якій вони варилися.

Через хвилину-дві додайте до спагеті ½ сиру пармезан. Паста готова, коли загусне до кремової консистенції. При подачі щедро присипте порцію залишками твердого сиру, а також чорним перцем ― важливий момент, що відрізняє класичну карбонару пасту від інших рецептів. Саме чорний перець, яким щедро посипають готову страву, нагадує вугільні пластівці. Готуйте! Впевнені, вийде дуже смачно!