Оссобуко — смачна страва до свята та на кожен день
Це традиційна італійська страва з м’яса. Найбільше смакує соус, який додає страві особливого аромату.
нам знадобиться:
КількістьІнгредієнти
6шт.
телячих гомілок товщиною 2,5–2 см.сіль і свіжомолотий чорний перець
1/2склянки
борошна для присипки посуду1/4склянки
оливкової олії extra-virgin1ст. л.
вершкового масла3склянки
дрібно нарізаної жовтої цибулі (приблизно 2 середніх цибулі)1склянка
дрібно нарізаної селери (приблизно 2 стебла)3/4склянки
дрібно нарізаної моркви (приблизно 2 маленькі моркви)1ч. л.
сушеного орегано3/4склянки
сухого білого вина2ст. л.
томатної пасти800г.
консервованих подрібнених томатів1склянка
курячого бульйону1шт.
велика віточка чебрецю1шт.
лавровий лист3ст. л.
дрібно нарізаної свіжої зелені петрушки2великих зубчики
рубленого часнику1ст. л.
дрібно натертої цедри лимону2шт.
подрібнених філе анчоусаПриготування:
Крок 1
Нагрійте духовку до 170 °C. Обв’яжіть кожну гомілку ниткою і приправте сіллю, перцем. Викладаємо борошно в глибокий посуд, кожну гомілку обережно притрушуємо мукою, залишки струшуючи.
Крок 2
Приготуйте форму для запікання достатньо велику, щоб вкласти гомілки одним шаром. На окремій пательні нагрійте 3 ст. л. олії на середньо-сильному вогні. Покладіть три гомілки і запікайте допоки не підрум’яняться ― по 2–3 хвилини з кожного боку. Повторіть з рештою. Перекладіть 6 шматочків м’яса у форму для запікання.
Крок 3
Злийте використане масло з пательні, додайте вершкове масло та 1 ст. л. олії та підігрійте на середньому вогні, додайте цибулю, селеру, моркву, орегано та 1 ч. л. солі. Тушіть овочі до м’якості, періодично помішуючи ― 15–20 хвилин. Додайте вино і продовжуйте готувати, подрібнюючи дерев’яною ложкою шматочки, поки вино не випарується приблизно до об’єму 1/4 склянки ― це ще 3 хвилини.
Крок 4
Змішайте із томатною пастою ― додайте подрібнені помідори з соком, бульйон, чебрець, лавровий лист, 1/2 ч. л. солі та свіжомолотий чорний перець. Доведіть до кипіння і вилийте вміст до гомілок. Щільно накрийте алюмінієвою фольгою.
Крок 5
Тушкуємо в духовці ― до 120 хвилин, періодично перевіряючи готовність. Додайте достатню кількість
бульйону, щоб тримати рівень рідини приблизно на половині товщини гомілок. Щоб перевірити готовність, проткніть м’ясо виделкою ― воно повинно легко відриватися. Не перегрівайте, інакше м’ясо розвалиться.
бульйону, щоб тримати рівень рідини приблизно на половині товщини гомілок. Щоб перевірити готовність, проткніть м’ясо виделкою ― воно повинно легко відриватися. Не перегрівайте, інакше м’ясо розвалиться.
Крок 6
Акуратно приберіть овочеві шматочки від гомілок. Широким плоским металевим шпателем обережно перекладіть м’ясо на посуд. Соки із пательні процідіть через сито середньої сітки в окрему каструлю ― доведіть до кипіння і готуйте до загустіння.
Зробіть гремолату:
Незадовго до закінчення приготування соусу і подачі страви на стіл, з’єднайте петрушку, часник, цедру лимона та анчоуси. Додайте 2 ст. л. гремолати до соусу. Зніміть нитки з гомілок, якщо ще цього не зробили. Подаємо оссобуко з соусом і посипаємо м’ясо зверху залишком гремолати.